Virtuvės šefo patarimai, kaip iškepti tobulai skanų viščiuką Kalėdoms

 (5)
Šventos Kalėdos – tai metas, kai visi šeimos nariai ir artimieji susirenka pabūti kartu, juk tai šeimos šventė. Po paslaptingo Kūčių vakaro ir mėnesį trukusio pasninko, per Kalėdas stalą nuklojame gardžiais patiekalais. Nors kiekviena šeima turi savas tradicijas, kai kurie Kalėdų patiekalai panašūs: tai įvairūs mėsos vyniotiniai ar keptos paukštienos patiekalai, kepamas ir visas paukštis.
© Shutterstock nuotr.

Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pasakoja, kad per Šventas Kalėdas jis labiau mėgsta atsipūsti po visų metų darbų, net juokauja, kad nieko negamins. Tačiau, kai susirenka artimieji ir draugai, jis vis tiek sukasi virtuvėje.

„Šventų Kalėdų stalui kasmet gaminu vis kitus patiekalus. Neturiu vieno, kuris būtų įprastas ar tapęs tradicija. Juk per visus metus atrandu ir naujų skonių, ir naujų patiekalų, ir įdomių sprendimų, kaip derinti produktus, todėl ir per šią šventę gaminu eksperimentuodamas, - pasakoja Ruslanas, - Tiesa, Kalėdų stalui visuomet ruošiu po vieną žuvies, paukštienos patiekalą, būtinai gaminu iš žvėrienos.“

Jis pripažįsta, kad iš žuvies jam labiausiai patinka otas, iš paukštienos – vištiena, o iš žvėrienos – stirniena.

Ant Šv. Kalėdų stalo dažnai puikuojasi kepta žąsis ar antis, vis dažniau kepamas kalakutas. Nors šios iš kitų šalių atėjusios šventinio stalo tradicijos vis giliau įleidžia šaknis ir mūsų virtuvėje, nepamirštamas ir tradicinis keptas viščiukas. Kodėl? Ogi todėl, kad jį paruošti yra gan paprasta ir jis greičiausiai iškepa. Be to, ne visi turi tokias erdvias orkaites, kad tilptų visas kalakutas ar žąsis.

Kad keptas viščiukas būtų dar gardesnis, virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo gaminti jį su specialiai paruoštu įdaru. Juk ne kas dieną tokį patiekalą gaminame.

„Įdaras viščiukui gali būti labai įvairus, tai priklauso nuo kiekvienos šeimininkės ir virtuvės virtuozo sugebėjimų ir kūrybos,“ – idėjomis dalinasi šefas.

Jis pasakoja, kad įdarytas viščiukas šventėms tinka dar ir todėl, kad jį galima valgyti ir karštą, tik ką ištrauktą iš orkaitės, ir jau atvėsusį.

Ruošiant įdarytą viščiuką visų pirma reikėtų jį gerai iškaulinėti. Be kaulų jis ne tik geriau pjaustysis, bet ir atrodys didesnis, o jame iškeps gardus įdaras. Iškaulinėti viščiuką galite ir patys: visų pirma pasidėkite viščiuką ant lentutės krūtine į viršų, palengva ir atsargiai išnarinkite kojų ir sparnų kaulus, atskirkite nuo karkaso. Padarykite pjūvį per vidurį, tada aštriu peiliu arba virtuvinėmis žirklėmis atskirkite šonkaulius bei didžiuosius šlaunikaulius nuo odos ir išimkite atskirtus kaulus. Darykite tai atsargiai, kad nepažeistumėte odos. Palikite tik blauzdelių ir sparnelių kauliukus.

Įdarui paruošti virtuvės šefas taip pat siūlo naudoti vištieną, labiausiai tinka vištienos šlaunelių mėsos faršas, kuris ne tik sotus ir sultingas. Prie jo puikiai dera džiovintos uogos, riešutai ir vaisiai. Jis teigia, kad įdarui jokiu būdu nereikėtų naudoti nei įprastai į faršą dedamų maltų džiūvėsėlių, nei kiaušinio. Na, o kad viščiukas būtų skanesnis, jį prieš įdarant reikėtų šiek tiek pamarinuoti. Šefas dažnai marinuoja tiesiog su druska, pipirais ir česnaku. Pasak jo, viščiukas turėtų marinuotis apie valandą, o dar geriau – jei galite palikti per naktį. Tačiau itin gardus jis iškeps, jei viščiuką per naktį palaikysite jau su įdaru šaldytuve.

Viščiukas su įdaru orkaitėje kepa vieną valandą. Jei norite, kad jo paviršius blizgėtų, prieš pabaigą patepkite jį majonezu arba su medumi sumaišytu su soja, arba karamele su kmynais ar klevų sirupu. Kepdami viščiuką pusę val. kepkite ant pilvo, paskui apverskite ant nugaros.

Idealiausias garnyras prie kepto viščiuko – ryžiai, kepti vaisiai: labiausiai tinka obuoliai, kriaušės. Kad vaisiai nesutižtų, šefas pataria juos prieš tai šiek tiek apskrudinti: perpjauti pusiau ir pjūvį pabarstyti cukrumi, kad kepant ant karštos keptuvės jis karamelizuotųsi. Vėliau pakepti juos orkaitėje apie 10 min. Taip ruošiami vaisiai geriau išlaiko sultis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą