Indrė per metus numetė 90 kilogramų – atvirai papasakojo, kam ryžosi (2)
Gydytojos dietologės komentarasNors Inga Haakonen Norvegijoje gyvena jau 18 metų, nėra savaitės, kad namuose ant stalo negaruotų lietuviški patiekalai. Mėgstanti sukinėtis virtuvėje ar lauke prie grilio moteris nevengia ir eksperimentų. Vienu tokiu – itin vykusia balandėlių variacija – šiandien Inga ir nori pasidalinti su Delfi M...
Indrė per metus numetė 90 kilogramų – atvirai papasakojo, kam ryžosi (2)
Gydytojos dietologės komentarasIndrė (moters vardas pakeistas) (35 m.) pasakoja, kad nuo mažumės buvo linkusi kaupti svorį. Galimai tai paveldėta – ir pašnekovės tėvas, ir seneliai visada turėjo antsvorio. Tačiau turimas svoris Indrei gyventi nekliudė, kol moteris nepradėjo dirbti trokštamo, tačiau itin daug streso teikiančio dar...
Iki Velykų likus vos porai savaičių, daugelis jau pradeda planuoti šventinių pusryčių patiekalus, stalo dekoracijas ir, žinoma, kiaušinių marginimą. Įprasti kiaušinių dažai pakeliuose gali kainuoti ir 2–4 eurus, todėl siekiantys sutaupyti arba norintys natūraliai dekoruotų margučių, renkasi tai dary...
Patiekti pietums vienus kotletus – nuobodu. Todėl tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė nutarė paruošti patiekalą, kuris būtų kur kas geresnė kotletų versija. Ir neapsirinko – namiškiams taip patiko šis receptas, kad vis prašo ir prašo pagal jį pagaminti. Receptu Kristina dalijas...
Neringai (49 m.) pažintis su estu Urmu prieš 20 metų buvo lemtinga. Vilniuje studijavusi mergina kartu su draugėmis kavinėje šventė gimtadienį, kur užsuko ir estų kompanija. Netikta pažintis virto didele meile, tad nepraėjus nė dviem metams pora susituokė ir apsigyveno Estijoje.
Papasakosime, kokių maisto produktų reikėtų atsisakyti ir kuo pakeisti įprastus sumuštinius bei bandeles, kad maistas teiktų ne mažesnį malonumą.
Kur ant stalo kiaušiniai, ten – ir majonezas. Dažnam valgytojui tai yra neatskiriama pora. Bėda ta, kad majonezas yra itin kaloringas, o ir didele maistine verte neapdovanotas produktas. Dietistė, lektorė, sulieknek.lt kūrėja ir knygos „Liekna visam gyvenimui” autorė Vaida Kurpienė dalijasi patarima...
Baikit, tai nebus reklama. Ir įvertinimo nebus, ne todėl, kad nesugebėčiau įvertinti tokio meistro, bet todėl, kad ne taip seniai esu rašęs apie tai, ką daro Liutauras Čeprackas, ir mano nuomonė nepasikeitė: tai yra penkios žąsys iš penkių, ir aš nežinau, kas jam turėtų atsitikti, kad šis vertinimas...
Kai norisi lengvesnių patiekalų, receptų dairomės azijietiškoje virtuvėje. Spalvinga, aromatinga ir tokia turtinga skoniais, kad kaskart džiugina gomurį. Surinkti receptai tai ir liudija: mangų ir kopūstų salotos, mokų sriuba su kokosų pienu ir imbieru, „udon“ makaronai su riešutais ir daržovėmis ir...
Vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų, restorano Klaipėdoje „ Monai “ ir Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos restoranų „ Momo grill “ įkūrėjas Vytautas Samavičius nėra iš tų, kurie didžiuojasi savo pasiekimais. Visi jo pasiekimai – skonių deriniai restoranų lėkštėse ir užkariautos aukščiausios viršukaln...
Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Vieni turi tradicinius šv. Velykų gardėsius, kuriais kasmet džiugina savo artimuosius. Kitiems gi kaskart patinka rasti naujus receptus ir mėgautis vis kitais skoniais. Surinkau 10 saldumynų receptų, kurie neabejotinai...
Panevėžyje rengiama unikali cepelinų gamybos edukacinė programa: moko, kaip paruošti tešlą ir įdarą, kad būtų patys gardžiausi (1)
Kiekvieno mėnesio antrą sekmadienį Piniavoje esančioje kavinėje „Pas Katiną“ vyksta edukacijos „Katino cepelinai“. Jų metu susipažįstama su cepelinų istorija, išmėginamas cepelinų kelias iki lėkštės ir galiausiai ragaujama pačių rankomis suformuotų kukulių.
Zina iš Palangos: išsaugojau babulės velykinio kastinio receptą – skanesnio už jį nesu ragavusi
+ 2 žemaičių kulinarinio paveldo receptaiArtėjant didžiosioms pavasario šventėms Zina Bružienė iš Palangos, tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorė dalijasi net dviem žemaičių kulinarinio paveldo receptais. Kastinio ir cibulynės. Šiuos patiekalus galima ruošti vienam valgymui, o galima mėgautis ir atskirai. Kaip žemaitė galiu tik paantrinti ...
Naminių šaltibarščių receptas: pasidalijo gudrybėmis, kaip paruošti kvapnesnę ir ryškesnės spalvos sriubą (4)
Atšilus ir saulei pasirodant vis dažniau – pats metas skelbti šaltibarščių sezono pradžią. Tiesa, vos vienas dubenėlis šios rožinės sriubos kavinėje gali kainuoti 2–4 eurus ir daugiau. Tuo tarpu namuose jų visą puodą kartu su bulvėmis galima pasigaminti vos už 9 eurus.
Tai gali būti jūsų negalavimų priežastis – retas žino, kokį pavojų sveikatai kelia ant pilvo besikaupiantys riebalai
Gydytojos komentarasDauguma žmonių įpratę skaičiuoti kūno masės indeksą ir pagal jį vertinti savo svorį. Taip, šis rodiklis svarbus – pagal jį yra diagnozuojamas antsvoris ir nutukimas. Bet asmuo gali būti ir liesas, tačiau pilvo srityje turėti riebalų perteklių. Antakalnio poliklinikos gyvensenos medicinos specialistė...
Galima sakyti, kad meilė virtuvei aukštyn kojomis apvertė Giedrės Bernotaitės–Salfati gyvenimą. Po kone 20 metų darbo Prancūzų institute Lietuvoje Giedrė tapo prancūziškos kepyklėlės vadove. Naujas gyvenimo etapas ir jo iššūkiai patinka ne tik Giedrei, kuri jau kuris laikas domisi konditerija, – lai...
Norvegijoje gyvenanti Jurga Medžionienė mėgsta eksperimentus virtuvėje ir šiuo savo pomėgiu bei sėkmingais rezultatais nė kiek nenusileidžia ilgus metus restorano šefu dirbusiam vyrui Inge. Ir šįkart tinklaraščio „Skanios istorijos“ autorė Jurga sekėjus lepina nauju – patobulinto kugelio – receptu. ...
Kelių puikiai pažįstamų produktų vartojimas gali atstoti onkologinių susirgimų profilaktiką.
Vaida Kurpienė apie tai, kiek per parą reikia suvalgyti kiaušinių norint palaikyti normalią smegenų funkciją: padauginę sau labai pakenksite (4)
Artinantis Velykoms dažnam kyla klausimų: kokie kiaušiniai tinkamiausi stalui, kuo skiriasi vieno ar kito paukščio kiaušiniai ir kurie jų vertingiausi? Pagaliau, kiek kiaušinių galima vienu prisėdimu suvalgyti? „Kiaušiniai yra vertingas maisto produktas, juose – daug žmogaus organizmui reikalingų me...
Konditeris pasidalijo gudrybėmis, kaip išsaugoti kepinių šviežumą: sausainiai bus traškūs, o pyragai ir keksukai – minkšti (1)
Norint, kad iš parduotuvės atsinešti švieži kepiniai kuo ilgiau išliktų kokybiški, svarbu tinkamai juos laikyti. Vieni tam renkasi duoninę, kiti – šaldytuvą. O kuris pasirinkimas geresnis?
Kas gi nemėgsta kopūstienės arba barščių su kopūstais? Kopūstus noriai valgome raugintus ir šviežius, be to, nuoširdžiai tikime, kad ši daržovė teikia tiktai naudą ir kad ją sveika valgyti visiems. Tačiau ar iš tikrųjų taip yra?
Dėl kavos poveikio žmogaus sveikatai seniai diskutuojama. Šiuo metu gydytojai iš esmės sutaria, kad saikingais kiekiais kava netgi naudinga. Tiesa, įvairūs gėrimai su kofeinu skirtingai mus veikia – vieni iš tiesų padeda, kiti kenkia. Pasiskaitykite, kokią kavą galima gerti praktiškai kasdien, o kok...
Kokia prasme „visko”? O tai anksčiau buvo ne visko?
Kaip nesusirgti avitaminoze: 9 patiekalai, kuriuose vitaminų ir mineralinių medžiagų – tiesiog apstu (1)
Pavasario – jaučia daugelis – jėgų nedaug, nuovargis vis dažniau lenkia prigulti, o tai veikia ir nuotaiką. Vitaminų trūkumas – dažnas reiškinys pasibaigus žiemai, todėl pravartu papildyti organizme jų atsargas. Surinkau 9 patiekalus, kurių ingredientai turtingi vitaminais ir mineralinėmis medžiagom...
„Mėgstame pajuokauti, kad parduotuvėje perkame mėsos dešreles, kuriose mėsos praktiškai nėra. Gamintojai savo produktų etiketėse didelėmis raidėmis spausdina žodžius „daugiau mėsos“, „mėsingos“ ir t.t. Iki šiol bet kokie mėsos pakaitalai buvo vertinami neigiamai, tačiau šiandien situacija keičiasi: ...
Neabejoju – jau planuojate šv. Velykų stalą. Ir norite jį paruošti ne tik įvairų, bet ir gardų, kad sau tinkamų vaišių rastų ir žuvies, ir mėsos, ir daržovių mėgėjas. Būtent tokius receptus parinko visiems jau puikiai pažįstama tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė iš Kauno. Tink...
Norintieji atsikratyti svorio ar tiesiog sveikiau maitintis iš mitybos raciono dažnai išbraukia angliavandenių turinčius produktus, tarp jų ir duoną. Tačiau duonos vis vien norisi – tuomet į valgiaraštį įtraukiamos įvairios jos alternatyvos tikint, kad tai – sveikesnis pasirinkimas. Dietistė Živilė ...
Eksperimentas – pavasariu kvepiantis pyragas: dažnai patys skaniausi patiekalai gimsta iš to, ką galima rasti kiekvienoje virtuvėje
+ receptas šv. VelykomsPlungėje gyvenanti maisto tinklaraščio „5produktai“ autorė Roma Labžentė sako jau ne kartą įsitikinusi: kai gamindama naudoja tai, ką randa po ranka, o ne lekia į parduotuvę kažkokio „ypatingo“ ingrediento, gimsta patys geriausi patiekalai. Apie tai – ir šis pyragas.
Pasakė, kaip dažnai reikia keisti kempinėles ir kas prailgintų jų naudojimo laiką – pakaks 1 veiksmo
Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius simptomus kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs kas dešimtas pasaulio gyventojas. Apsinuodyti maistu galima ne tik valgant kavinėse ar užkandinėse, bet ir gaminant namuose.
100 priežasčių valgyti mūsų dar retai naudojamą prieskoninę daržovę: lengvina menopauzės simptomus, gerina psichinę sveikatą, slopina apetitą (6)
Šio prieskoninio augalo naudingosios savybės žmonijai žinomos jau seniai. Senovės Graikijoje ir Romoje jie buvo naudojami kaip grožio priemonė, augino ir maistui, ir vaistams. Mėgstami ir Rytų šalių virtuvėse, o paskutiniu metu juos ypač pamėgo ir vertina italų bei prancūzų kulinarai.