Lietuvos istorinė virtuvė pastaraisiais metais pritraukia ypatingą dėmesį – išleistos net kelios ją tyrinėjančios knygos, rengiamos degustacinės didikų maisto vakarienės, pritraukiančios ne tik vietinius gurmanus, bet ir užsienio svečius. Vienos tokios vakarienės metu pristattas ir keturių mėsų tort...
Riebus katinas neištvėrė: tai baisiausia, ką teko valgyti, tad šią maitinimo įstaigą siūlau pavadinti „Sakartvelo gėda“ (21)
Labas „Chinkali namų“ Vilniuje savininke, rašau tau šį laišką įsitikinęs, kad tu jį skaitysi ne kartą ir ne du, nes šiame laiške surašyti žodžiai – lyg veidrodis to maitinimo verslo, kurį tu sukūrei Vilniuje ir dar visam tam uždėjai skambų pavadinimą – „Chinkali namai“. Šį laišką tau pradėsiu nuo pr...
Vilniaus rajone gyvenantis Henrikas Pranckietis jau pradėjo ruoštis šv. Velykoms – švenčių stalui pagamino aštrių ir gardžių krienų. Vyras jau ir nebeatmena, kada šeima ir artimieji valgė pirktinius krienus – sako, jų ir naminių skonio nėra ko ir lyginti.
Vilniaus rajone, šalia Nemenčinės esančiame Naružlionių kaime žaliuoja miškas, kurio apsuptose pievose ganosi nuostabių ožkyčių bei avyčių banda. O savo augintinius be galo mylintys ir gyvenimu besidžiaugiantys jų šeimininkai Gediminas bei Rasa Vitkauskai čia pat įrengtoje sūrinėje gamina unikalius ...
Atsisakiusi mėsos Aistė stebina neregėto skanumo patiekalais – dalijasi visus nuginklavusiu sveikuolišku tiramisu (12)
per 2 mėn. numetė 7 kgSprendimą prieš 5 metus atsisakiusi mėsos klaipėdietė Aistė vadina geriausiu gyvenime. Su šiuo žingsniu atradusi naujus produktus manikiūro specialistė vis nustebina aplinkinius ne tik sveikais, bet ir labai gardžiais patiekalais, kuriuos gamindama niekada ilgai neužtrunka. Vienas naujausių Aistės p...
Feisbuko grupėje „Kaimiški receptai pasidalijusi kelių receptų nuotraukomis, Sonata Stupurienė sulaukė replikų, kad tai nėra kaimiškas maistas. „Aš niekada neskirstau žmonių į kaimiečius ir miestiečius – juk jei norisi valgyti gražiau patiektą maistą, nereiškia, kad esi kitoks“, – sako moteris, šiuo...
„Mėgstu iš kelionių parsivežti ne tik prisiminimus. Lankantis svetur dažnai mano akys nukrypsta ten, kur kitas net nepažiūrėtų. Štai ir dabar iš Vokietijos parsivežiau ten labai populiaraus deserto „sniego gniūžtės“ idėją ir jau pagaminau. Tikiu, kad kitais metais tokių desertų matysime ne vienoje j...
Vaida Kurpienė apie tai, ką verta žinoti prieš ragaujant Dubajaus šokoladą: kai kurios sudėtinės dalys tiesiog šokiruoja (5)
Dubajaus šokoladas šiuo metu – ant populiarumo bangos. Jis gaminamas namuose, brangiai perkamas ir garsiai ragaujamas. Žmones žavi jo saldumas, derantis su pistacijų skoniu, švelnus šokoladas, besimaišantis su įdaro traškumu, tačiau yra sakančių, kad Dubajaus šokoladas nevertas didelės kainos. Dieti...
Tikrą renesansą išgyvenanti duonos gira vis labiau geidžiama ir užsienyje – ir virškinimą gerina, ir nuo peršalimo gydo (2)
+ giros receptas – gersite jau po parosSaldžiarūgštė, aštri ir turinti daug probiotikų – tai gilias tradicijas turinti lietuviška duonos gira, kuri vertinga dėl naudos sveikatai, imunitetui, maistinių medžiagų gausos bei buvo naudojama kaip peršalimą gydanti priemonė. Taip portale bbc.com apie girą rašo žurnalistė, maisto apžvalgininkė M...
Nors sveikatos specialistai jau seniai skambina varpais ir ragina mažinti mėsos suvartojimą, kartais sunku atsisakyti sultingo jautienos kepsnio ar kiaulienos šašlyko. Beje, būtent pastaroji mėsa – kiauliena dažniausiai yra linksniuojama, kai kalbama apie sveikatai nepalankią mitybą. Kodėl? Ar iš ti...
Tikru smagurių rojumi vadinami bei sostinės prekybos ir laisvalaikio centre „Ogmios miestas“ įsikūrę „Vaflių namai“ lankytojus jau pasitinka gerokai atsinaujinę. Restorano svečių laukia pakitusi mažųjų erdvė, nauji minkštieji baldai, dar šviesesnis bei modernesnis interjeras. Šie pokyčiai, anot „Vaf...
Kur eiti Osle kavos? Neturiu idėjos – paskutinįkart mieste lankiausi prieš dvidešimt vienerius metus, kai jame gyvenau. Šįkart skrendu iš Stokholmo į Oslą su reikalais, turiu pusdienį miesto tyrinėjimui. Iš pradžių blaškausi kaip aklas kačiukas – per dvidešimt metų keitėsi gatvės, pastatai, parduotu...
Jis nei skanus, nei patogus, be to, keistai vadinasi. Tačiau koncentruotas naudingų medžiagų. Galbūt įdomus. Todėl neretas, ieškodamas sveikesnės dietos, gręžiasi į produktus, vadinamus supermaistu. Dažniausiai tai įvairūs milteliai ar sultys, kuriuos įmaišome į savo kokteilius, jogurtus, košę ar ti...
„Šeimų virtuvėje“ apsilankiusi žinoma tekstų rašytoja, laidų vedėja ir gastronomijos mylėtoja Fausta Marija Leščiauskaitė pakvietė pasimėgauti Azijos skoniais – laidos žiūrovams parodė, kaip pasigaminti paprastas, bet labai mėgstamas azijietiškas agurkų salotas.
Lietuvoje viskas eina geryn. Svarbiausia, saugokite savo psichiką ir nebemirkykite savo proto socialiniuose tinkluose kurie yra grynas blogis. Tas pats per tą patį: kuo bjauresnė naujiena, tuo daugiau ją rodo, ir vėl dietologės baugina trim produktais nuo kurių ateis giltinė, ir vėl tas pats Donaldo...
Apkepas – vienas tų patiekalų, kuris suburia šeimą. Juk taip smagu dar garuojantį patiekalą visiems dalintis ir skanauti susėdus prie šeimos stalo. Tad šiandien ir dalijuosi tinklaraščio „Maisto mėgėja“ apkepais. O jų rasite pačių įvairiausių – su varške, makaronais, mėsa, bulvėmis ir t.t.
Atrodytų, visos žinomos arbatos variacijos jau žinomos - juodoji arbata, arbata su citrinos ar apelsino skiltele, angliška arbata su pienu.
„Daumantai LT“ prekinio ženklo žinomumas jau penktus metus neužleidžia pozicijų ir yra geriausiai žinomas tarp pagardų gamintojų Lietuvoje. Tai rodo duomenų, įžvalgų ir konsultacijų bendrovės „Kantar“ atliktas tyrimas.
Ar žinote, kad šiandien yra išskirtinė diena kepti pyragus? Ta proga – 21 išbandytų ir įvertintų pyragų receptas (1)
Nes šiandien pasaulyje minima pi (graikų abėcėlėje – π) diena. Kyla klausimas, ką matematinė konstanta π arba pi turi bendro su maisto pasauliu? O tai, kad pi naudojamas apskritimo perimetro ir jo skersmens santykiui nustatyti, o anglų kalboje pi prasideda žodžiai „pie“ ir „pizza“, reiškiantys pyrag...
Riebus katinas: pagaliau radau vietą, kur bulviniai blynai – lyg monstrai, o šonkaulių porcija sveria visą kilogramą (4)
Sulaukę draugų kvietimo Palangoje pažaisti boulingą bei papietauti sutikome net nesvarstę. Jei manote, kad į Palangoje atsidariusį „Palangos boulingą“ vykau genamas minties paskanauti ten pat naujai iškeptos maitinimo įstaigos gaminamo maisto, tai labai klystate.
Keptuvė – vienas iš dažniausiai naudojamų virtuvės įrankių, tačiau retai pagalvojame, kada laikas ją keisti. Dauguma žmonių naudoja tą pačią keptuvę metų metus, net kai jos danga jau pažeista, manydami, kad ji vis dar tinkama kepimui. Tačiau, ar tikrai verta rizikuoti savo sveikata? Šiame straipsnyj...
Mokslų daktarė parengė riebalų apžvalgą: teigti, kad jie augina svorį, yra didelis neišmanymas – kai kurie netgi mažina kūno apimtis (7)
pasakė, kokį aliejų iškart išmestųApie maiste esančius riebalus sklando daug mitų ir apmaudžiausia, kad kartą išgirdę žmonės jais tiki. Daugumai riebalai asocijuojasi su išaugusia kūno mase, todėl siekdami lieknesnių apimčių atsisako į mitybą įtraukti riebalus. Lietuvos Sporto Universiteto (LSU) docentė, Kauno Kolegijos Medicinos fa...
Prancūzijoje gyvenanti Kristina nepaliauja stebinti savo kepiniais – dalijasi prancūzus pavergusių grybukų receptu (1)
Prieš 14 metų gyventi į Prancūziją persikėlusi tinklininkė Kristina Kuzmickienė niekada nepamiršo nei Lietuvos, nei lietuviškos virtuvės. Turėdama galimybę organizuoja tarptautines tinklinio varžybas, o meilę lietuviškiems desertams ketina paversti verslu. Nes nors Kristina gamina ir prancūziškų ska...
Slaptu ingredientu pagardinti Kristinos Pocytės-Medutės šaltibarščiai: ir skaniau, ir akiai maloniau
Atvykusi į laidą „Šeimų virtuvė“ visiems puikiai pažįstama „Delfi“ portalo žurnalistė ir laidų vedėja Kristina Pocytė-Medutė žiūrovus pakvietė paįvairinti lietuviams įprastą virtuvę. Žurnalistė pasidalijo firminiu savo receptu – netradiciškai ruošiamų šaltibarščių, kuriems prireiks ir vieno slapto i...
Lietuvos vartotojų apklausas atlikusi pripažinta Šveicarijos sertifikavimo organizacija „Icertias“ „Švyturio“ nealkoholinį ir tradicinį alų jau trečius metus iš eilės įvertino aukščiausiu kokybės sertifikatu QUDAL (angl. Top Quality Medal). Didžioji dalis apklaustųjų „Švyturį“ įvardijo kaip nepralen...
Vaiva Čaplikienė, pildanti tinklaraštį „Virtuvinės šėlionės“, neslepia – šiam desertui kaupėsi ne vieną dieną. Vieni šį morenginį skanėstą vadina „Ledynu“, kiti – „Kėdainių ragais“ ar „Grafo griuvėsiais“. Ir nors sakoma, kad tikrasis deserto receptas yra gili paslaptis, internete netrūksta įvairių j...
Sveiki. Šis straipsnis bus ypač vertingas tiems, kas skaito vien antraštes: jie sužinos, kad žymiai protingiau ir naudingiau skaityti visą tekstą.
Jei svarstote, ką iš kiaušinių pagaminti pusryčiams ar vakarienei, jei ieškote kitokio, dar neatsibodusio recepto, jums pravers maisto tinklaraščio „Zinos virtuvė“ kūrėjos Zinos Bružienės siūlomi patiekalai iš kiaušinių. Neįtikėtina, kiek kiaušinių patiekalų variacijų tinklaraštininkė turi, tad idėj...
„Imbiero viengurkšniai“ (šotukai) – naujausia „TikTok“ ir kitų socialinių tinklų mada! Gėrimas, patiekiamas mažose stiklinaitėse ar buteliukuose, esą, labai naudingas sveikatai – kone stebuklinga priemonė: spartina medžiagų apykaitos procesus, stiprina imunitetą ir gerina koncentraciją. Kaina? Bevei...
Riebus katinas papasakojo, kaip susipykęs su žmona praleido naktį svetimuose apartamentuose: tai gali nutikti bet kurioje santuokoje (1)
Pykstasi visi. Ne tik „įtakotukai“, pykstasi net Katinai. Manau, visi puikiai žinote posakį – nėra namų be dūmų. Tad turiu pritarti jam, nes pas mus su Katiniene karts nuo karto iš namų kamino rūksta dūmai… Štai ir šį kartą lėkdamas automobiliu (leistinu greičiu) Iš Kauno į Klaipėdą nespėjau skaičiu...