aA
Piliečiai, dalyvavę išankstiniame balsavime Seimo rinkimuose ir referendume dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) statybų Lietuvoje, teigia, kad jiems nebuvo sudarytos sąlygos nedalyvauti referendume.
VRK neigia, kad balsuojant iš anksto nedalyvauti referendume neįmanoma
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Nors už visus biuletenius reikia pasirašyti vienoje grafoje, tačiau VRK teigia, kad yra palikta galimybė nedalyvauti referendume.

Biuleteniai trys, o parašo užtenka vieno

„Šiandien buvau išankstiniame balsavime Vilniaus miesto savivaldybėje ir labai nustebau, kad pasiimant balsavimo biuletenius už visus tris pasirašoma vienoje grafoje. Norėjau nedalyvauti referendume, bet nepasiimti referendumo biuletenio ir dalyvauti Seimo rinkimuose nėra galimybės“, – teigė LRT.lt skaitytojas Vygintas Gasparavičius.

„Gaunasi paradoksali situacija, komisijos nariai negali versti rinkėjo imti biuletenio, bet rinkėjas jo neimdamas vis tiek pasirašo, kad jį gavo, nes parašo grafa už visus tris biuletenius (vienmandatės, daugiamandatės ir referendumo) yra viena. Kyla klausimas, kaip bus apskaitomi neatsiimti referendumo biuleteniai, kuomet referendume nedalyvaujantis ir biuletenio neimantis asmuo priverstinai pasirašo, kad referendumo biuletenį gavo. Klausiau šių klausimų ir apylinkės komisijoje ir VRK, bet man niekas nesugebėjo į juos pilnai atsakyti. Kas gali garantuoti, kad neatsiimti referendumo biuleteniai neatsidurs balsadėžėse, kai rinkėjas atsisakantis imti referendumo biuletenį privalo pasirašyti, kad jį gavo?“ – pridūrė LRT.lt skaitytojas.

VRK: galima biuletenį ir sugadinti

Tuo metu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, viešėdamas LRT Televizijos laidoje „Šiandien“, teigė, kad piliečiams yra sudaryta galimybė nedalyvauti referendume dėl VAE statybų Lietuvoje.

„Minėtu atveju buvo galima irgi parašyti [pasirašant už gautus biuletenius – LRT.lt], kad rinkėjas neima referendumo biuletenio. Jeigu rinkėjui kyla kokios nors abejonės, jis gali tą biuletenį tiesiog perbraukt ir neimti“, – trečiadienį teigė VRK vadovas.

„Kai bus balsuojama rinkimų apygardoje – bus dvi grafos, skirtos ir referendumui, ir Seimo rinkimams. Tuomet rinkėjas galės užbraukti, nepasirašinėti, jog gavo biuletenį“, – kalbėdamas apie sekmadienį vyksiančius rinkimus LRT Televizijos laidoje „Šiandien“ teigė Zenonas Vaigauskas.

Primename, kad 2012 metų Seimo rinkimuose dalyvauja 17 partijų ir viena keturių partijų koalicija, iš viso keliama apie 2 tūkst. kandidatų, o rinkimų teisę turi per 2,5 mln. Lietuvos piliečių. Kartu su rinkimais vyksta patariamasis referendumas dėl naujos atominės jėgainės statybų.

Rinkimų dieną sekmadienį balsavimas rinkimų apylinkėse prasidės 7 ir baigsis 20 valandą.

www.lrt.lt
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...