Dauguma bendrovių pradėdami Tvarumo strategiją ieško vietų nuo kurių galėtų atsispirti. Dėliodami jūs Acme Grupės Tvarumo strategiją į ką susitelkėte?


Įmonių Grupėje į Tvarumą mes žiūrime per tris pagrindines sritis: aplinkosaugą, socialinę sritį ir valdyseną. Kadangi jau esame išsigryninę reikšmingas temas visose šiose srityse, pagrindinis dėmesys yra skiriamas įgyvendinti veiksmų planą, kad suvaldytume išsikeltus Tvarumo tikslus.

Acme Grupėje daug įdirbio jau buvome padarę įvairiose srityse prieš dėliojant Tvarumo strategiją, tokiose temose, kaip socialinė atsakomybė, popieriaus mažinimo politika, nediskriminavimo politika, komandos formavimo ir atlygio klausimai, partnerių patikimumo vertinimas, antikorupcijos, sąžiningos konkurencijos principų įgyvendinimas.

Iš visų trijų sričių mažiausias įdirbis bendrovėse buvo aplinkosaugos srityje, tai yra bendrovių daromo poveikio aplinkai valdyme, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų skaičiavime, tai ties tuo dabar intensyviai dirbame visos Grupės mastu.

Kaip išsigryninote tas Tvarumo sritis, kurios yra aktualios Acme Grupei ir kokių tikslų sau išsikėlėte? Gal jau kažkur turite padarę įdirbį?


Siekiant išsikelti tvarumo tikslus, išsigryninti reikšmingas ESG temas, mes tai darėme sistemingai, subūrę vidinę komandą Grupės ir bendrovių lygmenyje bei dirbome kartu su išorės konsultantais. Toks bendradarbiavimas mums davė puikius rezultatus, nes vidinė komanda puikiai išmano verslo poreikius, vidinę kultūrą, o konsultantai padėjo su metodinėmis, reglamentavimo, tendencijų rinkoje išmanymo žiniomis Tvarumo srityje. Išsikeliant Tvarumo tikslus, mes atlikome poveikio reikšmingumo analizę, kuria siekėme identifikuoti ir įvertinti Grupės verslų kuriamus neigiamus ir teigiamus poveikius ekonomikai, aplinkai ir žmonėms. Taip pat įvertinome įvairių suinteresuotų šalių lūkesčius Tvarumo srityje. Nustatėme reikšmingas temas kiekvienoje iš ESG dalių, pasirengėme reikšmingų temų stebėjimo rodiklius, tikslus ir reikalingus veiksmus jų siekimui.

Galiu paminėti keletą iš tikslų, kaip pvz., vienas iš aplinkosaugos tikslų – mažinti Bendrovių veikloje susidarančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Tuo tikslu intensyviai dirbame: pradėjome skaičiuoti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekius 1, 2 ir 3-čioje vertinimo srityse - tam reikia surinkti, susisteminti įvairius duomenis tokius kaip kuro, energijos suvartojimas, kuro tipai, bendrovių prekiaujamų produktų išskiriamas CO2 emisijos kiekis, reikalingus skaičiavimams, inventorizuoti kokio detalumo duomenų reikės ateityje, siekiant nustatyti ir valdyti verslo daromą neigiamą poveikį aplinkai.

Taip pat esame išsigryninę visą eilę rodiklių, kurie susiję su socialinėmis temomis, kaip darbuotojų kaitos mažinimas, įsitraukimas, darbuotojų sveikatinimas ir gerovė; taip pat mokymų ir edukacijos srityse investuojame į darbuotojų mokymus, atlygio tyrimus, darbuotojų sveikatą ir tiesiogiai per sveikatos draudimus, ir lanksčias darbo sąlygas, nuotolinio darbo galimybes. Tačiau ir šiose socialinėse temose dabar dirbame ties stebėsenos rodiklių automatizavimo klausimais, kad kuo geriau galėtume valdyti ir socialines reikšmingas temas, kas susiję su mūsų darbuotojais.

Taip pat iš socialinių temų mums reikšminga ir socialinė atsakomybė prieš visuomenę. Tuo tikslu mūsų Grupės įmonės prisideda prie bendros visuomenės gerovės, remia socialinius projektus. Socialinės atsakomybės veiklai plėtoti esame įkūrę atskirą Acme Grupės organizaciją Acme Geri darbai, kurioje Grupės bendrovių darbuotojai-savanoriai vysto ir plėtoja socialinius projektus švietimo skatinimo, sveikos gyvensenos ir aplinkosaugos srityse, taip pat dalyvauja bendruomeniniuose projektuose, tokiuose kaip pagalba Ukrainos žmonėms.

Iš Valdysenos dalies, čia vyrauja tokios temos, kaip atsakinga tiekimo grandinė, verslo etika, skaidrumas, duomenų ir kibernetinė sauga- šios temos reikšmingos visoms mūsų Grupės Bendrovėms ir ties jomis dirbame jau visą eilę metų.

Lina Liaukonienė

Kaip manote, kas yra svarbiausia, kad verslo organizacijoms pavyktų siekti išsikeltų ESG tikslų? Kaip patys užtikrinate savo tvarumo transformacijos sėkmę?


Tam, kad ESG įgyvendinimas būtų sėkmingas, yra labai svarbu, kad būtų paskirti atsakingi asmenys, jiems suteikti įgaliojimai priimti ir įgyvendinti sprendimus, o tvarumo tikslai būtų integruoti į įmonės strateginius tikslus, rizikų valdymo sistemą ir būtų įmonės veiklos, verslo ir valdysenos sudedamoji dalis.

Esame įmonių Grupė, todėl nustatydami atsakomybes tvarumo srityje, išskyrėme Grupės ir Bendrovių lygmenis, aš kaip Grupės Rizikų valdymo ir Tvarumo vadovė esu atsakinga už tvarumo valdymo koordinavimą visos Grupės mastu. Taip pat Acme Grupės mastu komandos dirbančios su atitinkamomis Tvarumo sritimis užtikrina vieningą įgyvendinimo standartą Grupės bendrovėse. Pavyzdžiui, iš Aplinkosaugos srities – finansų/apskaitos komanda užtikrina vieningą šiltnamio efektą sukeliančių dujų (toliau ŠESD) skaičiavimą per Grupės įmones, socialinėse temose, tokiose kaip darbuotojų pasitenkinimas, gerovė ir sveikatinimas, darbuotojų mokymai ir edukacija, įvairovė ir lygios galimybės, darbuotojų sauga – vieningą įgyvendinimo standartą užtikrina Žmonių ir kultūros komanda, o žmogaus teisių, konkurencijos ir kitais atitikties klausimais vieningą standartą užtikrina Teisės skyrius. Taip pat kiekvienoje Acme Grupės Bendrovėje esame paskyrę atsakingus asmenis už ESG įgyvendinimą Bendrovės lygmenyje.

ESG reikšmingas temas esame integravę į Grupėje veikiančią rizikų valdymo sistemą, o tai padeda sistemingai siekti išsikeltų tikslų įgyvendinant nusistatytus veiksmų planus, bei tokiu būdu ESG klausimai reguliariai tampa ir Bendrovių aukščiausių valdymo organų darbotvarkės dalimi.

Augant vyriausybių, tarptautinių organizacijų ir visuomenės dėmesiui tvarumui, kintant reguliacinei aplinkai vis svarbesnis tampa ne tik pačios įmonės, bet ir susijusių šalių tvarumas. Kokį dėmesį skiriate savo įmonių grupės partneriams šiuo klausimu? Ar pradėjus tvarumo transformaciją šioje srityje buvo pokyčių?


Dirbant su tarptautiniais partneriai tokiais kaip Apple, Dell, Telia ir kt. daugelis Tvarumo temų jau visą eilę metų yra įgyvendinamos ir mūsų partnerių, ir mūsų Grupės įmonių, ypač kas liečia daugelį socialinių temų tokių kaip lygios galimybės, žmogaus teisės, darbuotojų sauga, darbuotojų mokymas ir edukacija, taip pat ir Valdysenos temos tokios kaip Verslo etika, korupcijos prevencija, partnerių patikimumo vertinimas, sankcijų atitiktis, duomenų sauga, konkurencinės teisės atitiktis.

Acme Grupės bendrovės didelį dėmesį skiria atsakingai tiekimo grandinei ir Verslo etikai, tuo tikslu Grupės įmonės ne tik pačios laikosi aukštų verslo etikos standartų bei siekia užtikrinti, kad ir partneriai bei klientai jų laikytųsi, veiktų etiškai, laikytųsi antikorupcijos, prekybos reikalavimų, sankcijų atitikties bei sąžiningos konkurencijos principų.

Lina Liaukonienė

Paskutiniaisiais metais iš Partnerių atsirado poreikis, kad mes turėtume išsikeltus Aplinkosaugos tikslus, rodiklius bei veiksmų planus, o mūsų Grupės bendrovėms savo ruoštu siekiant kuo tiksliau įvertinti ŠESD emisijas, atsiranda poreikis iš partnerių gauti kuo tikslesnius tiekiamų produktų CO2 duomenis.

Kartais įmonės baiminasi imtis veiksmų tvarumo srityje, nes bijo, kad tai brangiai kainuos, verčiau renkasi kosmetinius pokyčius. Tačiau, panašu, kad augantis visuomenės sąmoningumas, investuotojų susidomėjimas tvariais verslais apdovanoja dedančius pastangas. Kaip jūs vertintumėte tvarumo transformacijos kainą? Ar tai tikrai kažkas nepatogaus?

Be abejo tvarumo transformacijai reikalingos investicijos tiek į žmones, tiek į verslo procesus, tiek į technologijas ir tai nėra patogu. Tačiau, žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, mums svarbu, kad mūsų organizacija prisidėtų prie ekonomikos, gamtos ir žmonių gerovės užtikrinimo. Todėl tvarumas mums nėra tik vienkartinis projektas, o tai yra ilgalaikės Acme Grupės verslo strategijos dalis ir ilgalaikė investicija.