Ekspertas Vytautas Binkauskas iš „TuriuŽalą.lt“ išskiria tris pagrindines NT draudimo rūšis, kurios įprastai yra siūlomos draudžiantis namą ar butą:

  • Pastato/statinio (nekilnojamo turto) draudimas. Šis draudimas apsaugo jūsų namą, butą ar kitą statinį nuo gamtinių jėgų, pavyzdžiui, ugnies ar vandens. Taip pat ir nuo atsitiktinių įvykių, pavyzdžiui, netikėto potvynio pas kaimyną, kuris sugadino namų sienas ir grindis.
  • Namų turto draudimas. Tai apima baldus, buitinę techniką, asmeninius daiktus ir kitą turtą, kuris gali būti sugadintas arba prarastas dėl įvairių nelaimių: vagystės, gaisro, užliejimo ir panašiai.
  • Civilinės atsakomybės draudimas. Apsaugo nuo atsakomybės, jeigu dėl jūsų neatsargumo ar nelaimingo įvykio namuose, kyla žala kaimynams. Pavyzdžiui, jei dėl sprogusio vamzdžio jūsų bute, apačioje gyvenantys kaimynai patiria žalą, civilinis draudimas padengs kaimynų remonto išlaidas.

Be šių draudimo rūšių papildomai egzistuoja ir bendrųjų patalpų draudimo variantas. Tai „Delfi“ naujienų portalui akcentavo „If“ privataus turto produkto vadovas Tomas Sinkevičius straipsnyje apie būsto draudimo rūšis. Bendrųjų patalpų draudimas draudžia daugiabučio namo stogą, konstrukcijas, laiptines, liftus ir kitas bendro naudojimo patalpas. Tad „TuriuŽalą.lt“ ekspertas V. Binkauskas teigia, kad toks draudimas būtų išgelbėjęs Viršuliškių daugiabutį, o jo gyventojai galimai būtų galėję grįžti į namus be jokių papildomų nuostolių.

„TuriuŽalą.lt“ ekspertas Vytautas Binkauskas taip pat pastebi, kad administruoti draudiminį įvykį dažniausiai kreipiasi asmenys turintys tik pastato draudimą.

„Mes esame turėję ne vieną tokią situaciją, kada klientai ypač nustemba, kad jų turimas draudimas nekompensuos patirtos žalos. Na, bet taip yra, renkantis pigesnius draudimo siūlomus variantus, dažniausiai jie apsaugo tik plikas būsto sienas. Brangesni draudimo bendrovių pasiūlymai dažnai ir kompensuoja kur kas daugiau nelaimingų atvejų. Todėl čia visada skatiname klientus nagrinėti ir konsultuotis su draudimo ekspertais, brokeriais, kad jie patartų ir pasiūlytų patikimiausią kainos ir kokybės variantą“, dalinasi Vytautas Binkauskas.

Ekspertas Darius Andriukaitis iš Lietuvos Banko dalinasi pagrindiniais punktais, į ką svarbu atkreipti dėmesį draudimo sutarties dokumentuose:

  • Nedraudžiamųjų įvykių sąrašas. Atvejai, kuomet draudimo įmonė neprisiima rizikos dėl kliento patirtų nuostolių.
  • Atvejai, kuomet draudimo įmonė turi teisę nemokėti, arba sumažinti draudimo išmoką. Pavyzdžiui, jeigu žala patiriama dėl neužrakintų namų durų ar neįjungtos signalizacijos.
  • Kliento pareigos sutarties vykdymo metu. Pavyzdžiui, būsto apsauga ir priežiūra, greitas reagavimas ir pranešimas apie įvykį.
  • Draudimo sutartyje nurodyta draudimo suma. Suma turi atitikti draudžiamo turto vertę. Čia būtina įvertinti ir kilnojamą turtą, civilinę atsakomybės sumą ir pagalbinius pastatus, jei jie taip pat yra draudžiami.
  • Draudimo sutartyje nurodomi teisingi būsto ar kito turto duomenys. Tai yra būsto plotas, adresas, paskirtis, konstrukcijos, pastatymo metai ir pan.
  • Įsitikinti, kad draudžiamas turtas yra teisingai įregistruotas Registrų centre.

Visuomenės edukacija apie draudimo svarbą vis dar labai aktuali

„TuriuŽalą.lt”, nekilnojamojo turto draudiminių įvykių valdymo srityje veikianti įmonė, nuo pat veiklos pradžios skiria didelį dėmesį visuomenės edukacijai apie turto draudimo svarbą. Nors nėra tikslios statistikos, Vytauto Binkausko sukaupta patirtis rodo, kad iki 20% nelaimingų NT atsitikimų yra susiję su neapdraustais objektais. „Įvykus nelaimingam NT įvykiui, nukentėję asmenys patiria didžiulį psichologinį šoką. Jeigu nelaimės metu žūsta žmonės, psichologiniai išgyvenimai kai kuriems būna nepakeliami. Jeigu turtas nėra draustas, ant pečių krenta ir didžiulė finansinė atsakomybė“, – dalinasi „TuriuŽalą.lt” ekspertas Vytautas Binkauskas.

„TuriuŽalą.lt” pagrindinė veikla yra padėti turtą apsidraudusiems žmonėms administruoti draudiminį NT įvykį, greitai ir efektyviai atstatyti turtą. Komanda užtikrina, kad žala būtų įvertinta teisingai ir visas procesas vyktų sklandžiai ir greitai. Tai suteikia žmonėms ramybę, pasitikėjimą ir palaikymą.

Kai laiku edukacija nepadeda, tiesiame pagalbos ranką

2023 metais „TuriuŽalą.lt” komandą pasiekė širdį draskanti istorija, apie gaisrą neapdraustame bute, kuriame gyveno keturių asmenų šeima. Per įvykį žuvo vienas šeimos narys. Kaip taisyklė, dažniausiai turto nedraudžia mažesnes pajamas gaunantys žmonės. Tad šis įvykis – ne išimtis. Vytautas Binkauskas prisimindamas skaudų įvykį dalinasi: „nukentėjusi šeima neturėjo draudimo, o dar patyrė ir artimo šeimos nario netektį. Na, mes negalėjome palikti jų likimo valioje. Jie neturėjo už ką atlikti namuose remonto, neturėjo, kur gyventi“.

Vėliau kilo gaisras „Senevita" senelių namuose, kurie taip pat nebuvo apdrausti. Dėl šio įvykio susitelkė nemaža visuomenės dalis, tame tarpe ir „TuriuŽalą.lt” komanda. „Nelaimingas įvykis palietė ypač jautrią ir pažeidžiamą visuomenės dalį. Buvome labai laimingi, kad tapome dalis tokio jautraus ir prasmingo įvykio – senelių namų valymo po gaisro, degėsių kvapo naikinimo. Daugelis nepagalvoja, bet šie darbai iš karto po gaisro yra tiesiog kritiniai, kad patalpos ir vėl būtų tinkamos gyventi“.

Realių įvykių įkvėpta VšĮ veikla

Visai neseniai „TuriuŽalą.lt” šalia pagrindinės veiklos įkūrė tuo pačiu vardu ne pelno siekiančią įstaigą, kurios tikslas – padėti turto neapsidraudusiems asmenims kuo greičiau atkurti turtą. Ekspertas Vytautas Binkauskas dalinasi, kad „ši veikla tai labai daug prasmės mūsų komandai suteikianti darbo dalis. Neatlygintinai padėdamas kitiems, padedi ir sau. Mes jaučiame didelę padėką iš žmonių, patys užsipildome gerumu ir norime juo dalintis su kitais“.

„TuriuŽalą.lt” VšĮ veiklą galite sekti Youtube socialiniame kanale, kuriame jau yra pasirodęs pirmasis, jau minėtas įvykis, kuriame „TuriuŽalą.lt” komanda prisidėjo neatlygintinai.

„TuriuŽalą.lt” ir toliau sieks šviesti visuomenę apie draudimo svarbą ir padėti tiems, kurie susiduria su NT įvykiais. „Kiekvienas turėtų suprasti, kad draudimas tai nėra išlaidavimas ar prabangos prekė. Tai yra atsakingas požiūris į savo ir savo šeimos turtą ir ateitį", – teigia ekspertas Vytautas Binkauskas.

Prie kilnaus šios VšĮ komandos tikslo galite prisidėti kiekvienas – pervesdami paramą į VšĮ „TuriuŽalą.lt“ atsiskaitomąją sąskaitą (AB „SEB“ banke: LT57 7044 0901 0516 5452) arba skirdami 1,2% GPM.