aA
Vilniaus tarybos narių apsilankymo laukusi sostinė Santaros vidurinės mokyklos direktorė Larisa Jalovaja sulaukė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) kandidatų į Seimą. Moteris teigė neleidusi politikams mokykloje užsiimti agitacija ir dėl to sulaukusi grasinimų iš švietimą kuruojančio Vilniaus vicemero – taip pat su LLRA į Seimą einančio Jaroslavo Kaminskio.
Jaroslavas Kaminskis
Jaroslavas Kaminskis
© DELFI / Audrius Solominas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dėl incidento ketina imtis tyrimo. Tuo tarpu J. Kaminskis žada mokyklos direktorę paduoti į teismą.

„Jūs pasigailėsite“

L. Jalovaja DELFI teigė laukusi visai ne kandidatų į Seimą, o Vilniaus tarybos narių, kuriems norėjo užduoti visą eilę klausimų. Tačiau vietoj tarybos narių pasirodė LLRA kandidatė į Seimą, prie LLRA rinkimams prisišliejusio Rusų aljanso vadovė Irina Rozova ir dar vienas politikas.

„Man paskambino (savivaldybės administracijos – DELFI) direktoriaus pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė. Paprašė, kad su mokytojais nori susitikti tarybos nariai. (...) Šiandien skambutis, ir už valandos – susitikimas. Kadangi primygtinai prašė, sutikau. Suderinome laiką. Laukiu aš, pati sau, kaip direktorė, dėlioju, kokius klausimus tarybos nariams užduosime. Pavyzdžiui, apie tai, kad praeitais metais buvo skirta 200 tūkst. Lt stogui pataisyti, bet atėmė tuos pinigus. Toliau – kad nesutvarkyta pas mus aikštelė, visi stato savo automobilius prie mokyklos. (...) Ateina mūsų sargas ir sako, kad atvažiavo. Išeinu, o koridoriuje stovi I. Rozova“, - teigė Santaros mokyklos vadovė.

I. Rozovai agituoti mokykloje direktorė neleido. „Sakau, atsiprašau, bet dabar pamokos. Nepriimtinas laikas. Sakau, taip, prieštarauju. Sulaukiau grasinimų – „aš su jumis išsiaiškinsiu“, - tęsė L. Jalovaja.

Direktorė teigė perklaususi LLRA kandidatės į Seimą, ar tai grasinimas. „Ne, aš tik sakau, kad su jumis išsiaiškinsiu“, - tokį I. Rozovos atsakymą DELFI pacitavo pašnekovė.

Kandidatei į Seimą L. Jalovaja pasiūlė pakabinti skelbimą apie susitikimą su rinkėjais. „Sakau, va skelbimų lenta. Galite skelbimą palikti – kas norės, tas ateis į susitikimą. Aš mokytojų nevarysiu“, - pasakojo Santaros mokyklos vadovė.

Praėjus maždaug 15 minučių nuo ne itin šilto atsisveikinimo su I. Rozova, direktorė sulaukė skambučio iš vicemero J. Kaminskio.

„Nežinojau, kas jis toks. Dirbu tik tiesioginį savo darbą, ir noriu jį gerai atlikti. - prisiminė L. Jalovaja. - Sako, jūs to ir to nepadarėte. (...) Jūs nepriėmėt, jūs nesudarėt sąlygų.“

L. Jalovaja teigė vicemerui priminusi Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) rekomendaciją, kurioje mokykloms patariama labai atsargiai vertinti bandymus vykdyti politinę agitaciją ir pirmiausiai susitelkti į švietimo veiklą.

„Ir čia sulaukiau grasinimų, kad jis su manimi susidoros. „Jūs to dar pasigailėsite, aš su jumis išsiaiškinsiu“, - tokius rusiškai pasakytus vicemero žodžius prisiminė Santaros mokyklos direktorė.

Dėl LLRA politikų veiksmų L. Jalovaja kreipėsi į VRK.

Vicemeras žada skųstis teismui

Jaroslavas Kaminskis
Jaroslavas Kaminskis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pats J. Kaminskis DELFI teigė mokyklos vadovę paduosiąs į teismą, jei jos žodžiai pateks į viešumą.

„Tai yra melas. Tai yra šmeižtas. Ir jeigu tai nuskambės kur nors, aš paduosiu į teismą ir, rinkimine tvarka, teismas išnagrinėjęs mano skundą lieps jai per visas informacijos priemones atsiprašyti ir paneigti šitą jos pareiškimą“, - sakė vicemeras.

Vis dėlto jis neslėpė baręs direktorę už tai, kad ši neįsileido LLRA kandidatų į mokyklą.

„Pasakiau, kad jinai, kaip ir kiekvienas pilietis, privalo laikytis Seimo rinkimų įstatymo 46 straipsnio 2 dalies. Ta dalis sako, kad valstybės ir savivaldybės institucijų bei įstaigų vadovai, taip pat savivaldybių merai ar jų įgalioti tam asmenys turi padėti kandidatams į Seimo narius organizuoti susitikimus su rinkėjais“, - kalbėjo J. Kaminskis.

Jis įsitikinęs, kad mokyklos vadovė kandidatams privalėjo teikti visokeriopą pagalbą.

„Jeigu atvyko kandidatai į Seimą ir paprašė padėti jiems suorganizuoti susitikimą su mokytojais tos mokyklos, kaip rinkėjais potencialiais, tai ji pasakė – jūs pakabinkite skelbimą ant durų, o aš tuo neužsiiminėsiu. Jinai yra savivaldybės įstaigos vadovė. Jai privaloma vykdyti Lietuvos Respublikos įstatymą“, - tęsė politikas.

Jis tvirtino direktorei sakęs, kad „įstatymų privalu laikytis visiems“ ir įrodinėjęs, kad L. Jalovaja privalėjo talkinti LLRA kandidatams. „Jinai to nepadarė, grubia forma jiems atsakė ir praktiškai išvarė iš mokyklos“, - sakė J. Kaminskis.

I.Rozova: buvau neteisingai suprasta

Rusų aljanso lyderė I. Rozova DELFI patvirtino trečiadienį lankiusis mokykloje, tačiau teigė direktorei nieko blogo nežadėjusi.

Irina Rozova
Irina Rozova
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Nemanau, kad iš mūsų pusės buvo kažkas negražiai pasakyta. Tiesiog mes atvažiavome, norėjome susitikimo su rinkėjais, kaip mes visuomet darome, kaip yra daroma visur ir kaip visos partijos daro. Atvažiavome ir paprašėme susitikimo su pedagogais. Norėjome tiesiog pabendrauti, pristatyti savo programą. Ir paprašėme, kad tai būtų padaryta, jeigu įmanoma, per pertrauką. Tačiau direktorė pasakė, kad jinai negali taip padaryti, kad pertrauka yra skirta tam, kad pedagogai galėtų pailsėti ir, tarp kitko, prižiūrėti vaikus. Tada mes paprašėme kitą laiką mums paskirti. Sakysim, po pamokų. Direktorė pasakė, kad jinai neprivalo to daryti ir nedarys. Tiesiog pasiūlė mums parašyti skelbimą ir tą skelbimą pakabinti skelbimų lentoje. Ir viskas, mes atsiprašėme, atsisveikinome ir išėjome“, - savo įvykių versiją pateikė LLRA kandidatė į Seimą.

Paklausta, ar sakė L. Jalovajai su ja „išsiaiškinsianti“, politikė teigė buvusi neteisingai suprasta.

„Ne. Ne „su jumis išsiaiškinsiu“. Aš pasakiau, kad reikia išsiaiškinti situaciją, tiesiog patikrinti“, - sakė I. Rozova.

Kaip ir J. Kaminskis, ji teigė mananti, jog mokyklos vadovė pagal įstatymą privalo padėti kandidatams surengti susitikimą su rinkėjais.

Z.Vaigauskas: VRK veikiausiai pradės tyrimą

Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas
© DELFI / Valdas Kopūstas

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog jo vadovaujama įstaiga veikiausiai imsis tirti LLRA politikų elgesį šioje situacijoje.

„Manau, kad taip. Be jokios abejonės. Jau pavedžiau mūsų komisijos nariams pasiaiškinti situaciją“, - sakė Z. Vaigauskas.

Jis taip pat priminė ŠMM rekomendacijas dėl agitacijos mokyklose. Jose pastebima, kad agitacija mokyklos patalpose gali vykti, tačiau nekliudant švietimo įstaigos darbui ir sudarant lygias sąlygas visų politinių partijų ir savarankiškiems kandidatams.

„Jeigu būtų prašoma visų partijų kandidatams, aš suprasčiau. Bet jeigu vienos partijos kandidatams, atsitiktinai sutampant su vicemero partija, nežinau, ar čia labai geras dalykas. Yra ŠMM raštas dėl to. Būtų gerai, kad ŠMM tą informaciją atnaujintų. Jeigu daroma, tai daroma taip, kad būtų nepažeistas kandidatų lygiateisiškumo principas. Nes aš supratau iš direktorės, kad jai buvo grasinama vos ne iš darbo išvaryti. Aš esu įsitikinęs, kad tai visiškai nepriimtinas dalykas. Ir metodas nepriimtinas: paskambina – už valandos turi pasirodyti kandidatai“, - sakė Z. Vaigauskas.

I. Rozova yra Klaipėdos tarybos narė. LLRA sąraše jai skirtas aukštas 2-asis numeris, tuoj po partijos lyderio Valdemaro Tomaševskio. Rusų aljanso lyderė taip pat kandidatuoja Vilniaus Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje. Vilniaus vicemeras J. Kaminskis LLRA sąraše įrašytas 15-uoju numeriu, jis taip pat siekia Seimo nario vietos Trakų-Elektrėnų vienmandatėje apygardoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...

Eurolyga liežuvio nevaldžiusiam Atamanui neatleido – skyrė riebią baudą (1)

Eurolygai teko įsikišti pačiame intriguojančių ketvirtfinalio batalijų įkarštyje ir padalinti...