aA
Antradienį DELFI.lt portale ir Nacionalinio kanalo žinių laidoje ypatingas (pirmoji naujiena) dėmesys buvo skirtas moterų dalyvavimui politikoje. Visiškai sutinku, kad jų turėtų būti kur kas daugiau tiek mūsų parlamente, Vyriausybėje, tiek ir vietos savivaldų tarybose. Lietuvos socialdemokratų partija vienintelė laikosi savo įstatuose numatytos taisyklės - rinkimuose keliamų kandidatų sąraše vienos lyties atstovų skaičius negali viršyti 2/3. Tai atveria kelią moterims į politiką.
Seimo narių pasiskirstymas pagal amžių
© LRS
Tačiau visai kitokia jaunimo dalyvavimo politikoje situacija.

VRK duomenys skelbia, kad politikų iki 35-erių metų 1992 metų Seimo rinkimuose buvo išrinkta 16, o 2004 metų - vos 4. Tačiau baigiantis kadencijai jau nebeliko ir to jaunųjų ketvertuko, nes jie paprasčiausiai viršijo šią amžiaus ribą. Tuo tarpu tuose pačiuose paskutiniuose rinkimuose vyresnių nei penkiasdešimt metų asmenų Seimo nariais išrinkta 56. Baigiantis kadencijai šis skaičius turbūt irgi jau pasikeitęs. Ir tikrai nepamažėjęs!

Manyčiau, kad naujame Seime šis santykis turi keistis jaunimo naudai. Jauni žmonės yra veiklūs, išsilavinę, baigę universitetus. Jie neturi jokių praeities šleifų, nes akivaizdu, kad nepripaišysi nei KGB, nei skandalingų „prichvatizacijų“ ar žemgrobysčių.

Augome ir brendome su Nepriklausoma Lietuva. Šiandien mano bendraamžiai aktyviai dalyvauja politinių partijų veikloje, renkami ir dirba savivaldybių tarybose, turi pakankamai patirties. Todėl esu įsitikinęs, kad mes, jaunoji karta, galime ne blogiau ir net geriau atstovauti Lietuvos žmonėmss (ne tik bendraamžius, bet ir vyresniąją kartą) už tuos, kurie jau turėjo progą ir darė tai pastaruosius 20 metų.

Taigi sakau Jiems: pagarba ponai, bet mes atėjome, leiskite praeiti!

Nesvarbu už kurią partiją balsuos rinkėjai, kviečiu visus kandidatų sąrašuose ieškoti jaunų žmonių, juos reitinguoti ir pakelti aukštyn! Mums reikia jaunų žmonių Lietuvos Respublikos Seime! Tokiu būdu padidinsime ir jaunų žmonių skaičių, kurie ateina išreikšti savą valią prie balsavimo urnų.

Statistika apie mūsų Seimų „amžių“:

Seimo narių pasiskirstymas pagal amžių
© LRS

.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0