Deimantais pradėta puoštis dar 4-5 amžiuje prieš mūsų erą. Deimantai buvo laikomi ypatingais dėl savo grožio, retumo ir magiškų savybių. Indijos didikai ir karaliai nešiojo deimantų papuošalus kaip statuso simbolį ir talismanus, tikėdami jų apsauginėmis savybėmis. Susižavėjimas deimantais tęsiasi iki šių dienų, ir jie išlieka vienu geidžiamiausių brangakmenių visame pasaulyje.

Juvelyrikos namų „Diamante“ vadovė Tamara Milkintienė pasakoja, kad deimantai yra kiečiausi natūraliai randami mineralai, turintys 10 balų vertę pagal Moso skalę.

Be kietumo, pasak T. Milkintienės, deimantai pasižymi dideliu šviesos lūžio rodikliu, dėl kurio jie spindi ypatingai ryškiai. Šis spindesys, dažnai vadinamas „ugnimi", yra viena pagrindinių deimantų savybių, kuri rodo šių brangakmenių vertę.

Deimantai klasifikuojami pagal keturias charakteristikas, vadinamas 4C: Carat (svoris), Cut (pjovimas), Color (spalva) ir Clarity (skaidrumas). Kiekviena šių savybių yra itin svarbi deimanto vertei.

Deimantai

Svoris:

Deimantų svoris matuojamas karatais, kur 1 karatas lygus 200 miligramų. Kuo didesnis karatų skaičius, tuo deimantas brangesnis, tačiau svoris nėra vienintelis vertės kriterijus.

Pjovimas:

Pjovimas yra vienas svarbiausių deimanto kokybės rodiklių, nes būtent jis lemia, kaip gerai deimantas spindės. Geri pjovimo būdai išryškina deimanto ugnį ir švytėjimą. Pjovimo kokybė vertinama pagal proporcijas, simetriją ir poliravimą.

Skaidrumas:

Skaidrumas reiškia deimanto grynumą ir gebėjimą perduoti šviesą be kliūčių. Natūralūs deimantai dažnai turi įtraukimų (vidinių defektų) arba dėmių (išorinių defektų). Skaidrumas vertinamas pagal skalę nuo FL (puikus, be defektų) iki P3 (daug defektų).

Spalva:

Nors dauguma deimantų atrodo bespalviai, jie dažnai turi silpnų spalvų atspalvių, paprastai geltonos arba rusvos spalvos. Bespalviai deimantai yra retesni ir todėl vertingesni. Spalva vertinama pagal skalę nuo D (bespalvis) iki Z (šviesiai geltonas arba rusvas).

„Deimantų spalvos gali labai skirtis ir tai turi didelę įtaką jų vertei. Nors daugelis žmonių įsivaizduoja deimantus kaip bespalvius, jie gali turėti įvairius atspalvius, nuo gelsvų iki rusvų ir netgi labai retų spalvotų variantų. Spalva yra viena iš svarbiausių deimantų kokybės charakteristikų, dažnai vertinama pagal tarptautiniu mastu pripažintą skalę nuo D iki Z“, – kalba T. Milkintienė.

Deimantai

Jos teigimu, nereikėtų apie deimantų vertę spręsti iš jų pavadinimų. „Pastebime, kad deimantus dabar populiaru vadinti įmantriais atspalvių pavadinimais. Pavyzdžiui, šampaniniai ar konjakiniai deimantai nebūtinai gali būti didelės vertės. Vertingiausi deimantai yra tie, kurie yra visiškai bespalviai ir priklauso kategorijai, ne žemesnei nei H spalva, arba turi retas ir intensyvias spalvas. Bespalviai deimantai vertinami už jų grynumą ir gebėjimą geriausiai atspindėti šviesą, o spalvoti deimantai yra vertingi dėl savo retumo ir unikalaus grožio. Tarp bespalvių deimantų vertingiausi yra tie, kurie priskiriami kategorijai, ne žemesnei nei H spalva, o tarp spalvotų – raudoni deimantai, kurie yra patys rečiausi ir brangiausi pasaulyje“, – įžvalgomis dalijasi T. Milkintienė.

Ji atkreipia dėmesį ir į deimantų kilmę: „Pasaulyje vis labiau populiarėja gerokai mažesnės vertės

sintetiniai deimantai, dar vadinami laboratorijoje išaugintais deimantais arba dirbtiniais deimantais. Jie yra gaminami, o ne natūraliai susidaro žemės mantijoje. Nors sintetiniai deimantai ir natūralūs deimantai cheminiu požiūriu yra identiški, jų vertė itin skiriasi. Be to, daugėja atvejų, kai prekiautojai laboratorijoje išaugintus akmenis pateikia kaip natūralius, todėl įsigyjant brangakmenį itin svarbi eksperto konsultacija.“

Deimantai

Pasak juvelyrikos namų „Diamante“ vadovės, deimantų vertinimą atlieka profesionalūs gemologai, naudojantys specialius prietaisus ir metodikas, kad tiksliai nustatytų kiekvieno deimanto 4C charakteristikas. „Vertinimo sertifikatai, išduodami tarptautiniu mastu pripažintų laboratorijų, tokių kaip GIA (Gemological Institute of America), yra svarbus deimanto vertės ir autentiškumo įrodymas“, – pasakoja T. Milkintienė.

Ji pabrėžia, kad „Diamante“ parduoda tik aukšto skaidrumo deimantus, turinčius GIA sertifikatą. Būtent tokių reikalavimų laikosi „Diamante“ juvelyrikos namai, atrinkdami deimantus. T.Milkintienė sako užsibrėžusi Lietuvos rinkai siūlyti tik aukštos kokybės brangakmenius.

„Diamante“ vadovė atkreipia dėmesį, kad ant deimanto, kuris sertifikuotas GIA, briaunos būna išgraviruotas unikalus numeris, kurį suvedus GIA svetainėje galima rasti visą informaciją apie šį deimantą.

Tokius sertifikuotus deimantus, pasak juvelyrikos namų „Diamante“ vadovės, brangakmenių pirkėjai Lietuvoje dažniausiai įsigyja kaip dovaną.

„Populiariausi Lietuvos žmonių pirkiniai – žiedai ir auskarai su deimantais. Vyrai dažnai kreipiasi dėl sužadėtuvių žiedo. Tokių dirbinių kainos – ir triženklės, ir keturženklės, tačiau mūsų juvelyrikos namuose galima įsigyti ir 15 tūkst. ar 25 tūkst. eurų kainuojantį brangakmenį. Deimantai į mūsų juvelyrikos namus atvyksta iš Belgijos. O juvelyrika išsiskiria ne tik brangakmenių kokybe, bet aukštos prabos auksu, kuris juvelyriniuose dirbiniuose naudojamas kartu su brangakmeniais“, – pabrėžia T. Milkintienė.

Brangakmenių ekspertės teigimu, nors sintetinių deimantų daugėja, tikro brangakmenio grynumo ir gyvasties jie niekada nepakeis.