Už šiuos nusikaltimus jam skirta 12 500 eurų bauda, taip pat jam uždrausta 3 metus būti išrinktam ar paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas. Tai reiškia, kad M. Sinkevičius turėtų netekti mero posto.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė prieš skelbiant nuosprendį sakė, kad partija M. Sinkevičiumi pasitiki.

Šis sprendimas dar nėra įsiteisėjęs, jis dar gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

Kaltė – visiškai įrodyta

„Mindaugo Sinkevičiaus kaltė dėl jam inkriminuotų nusikalstamų veikų yra įrodyta visiškai“, – paskelbė teisėja Laima Šeputienė.

Teismas nustatė, kad 2019-2023 metų kadencijos metu jis, klastodamas dokumentus, tarybos nario veiklai skirtas lėšas naudojo asmeniniais tikslais ir Jonavos savivaldybei padarė beveik pusantro tūkstančio eurų žalos.

M. Sinkevičius už savivaldybės lėšas apmokėjo sutuoktinės telefono sąskaitas, taip pat sumokėjo už „Telia Play“ internetinės televizijos išlaidas ir įsigijo televizorių „Samsung“.

„Dėl tokių Mindaugo Sinkevičiaus veiksmų Jonavos savivaldybės administracija bei valstybė patyrė didelę neturtinę žalą, nes buvo pakirstas pasitikėjimas tiek šia institucija, sumenkintas jos autoritetas visuomenės tarpe, sumenkintas pasitikėjimas juo, kaip valstybės politiku“, – paskelbė teisėja.

Laima Šeputienė

Nors M. Sinkevičius savo kaltę kategoriškai neigė ir aiškino, kad telefonu naudojosi jis pats, o ne sutuoktinė, tokie jo žodžiai buvo paneigti byloje surinktais įrodymais. Pavyzdžiui, Jonavos tarybos lėšomis apmokėtą telefono numerį politiko žmona buvo įtraukusi į įvairius valstybės registrus kaip jos kontaktinį numerį.

O dėl už tarybos nario lėšas pirkto televizoriaus M. Sinkevičius teisinosi, neva tai padarė per neapsižiūrėjimą.

„Šie teiginiai visos byloje esančių duomenų kontekste teismo vertinami kaip kaltinamojo siekis sušvelninti ar išvengti baudžiamosios atsakomybės, – pasisakė teisėja. – Klaidos tikimybę teismas atmeta dėl to, nes aptariamos išlaidos į 2022 m. išmokų avansų apyskaitą kaltinamojo Mindaugo Sinkevičiaus buvo įtrauktas ne vieną kartą, o du kartus pagal dvi atskiras sąskaitas faktūras. Tai nebuvo vienkartinis veiksmas, kuris leistų spręsti, kad išlaidos galėjo būti įtrauktos per neapsižiūrėjimą.“

L. Šeputienė už padarytus nusikaltimus skyrė bausmę, artimą minimaliai.

„M. Sinkevičius pripažintas kaltu padaręs tris tyčinius nusikaltimus, du iš jų priskiriami nesunkių, o vienas – sunkių nusikaltimų kategorijai. Nusikaltimai padaryti tiesioginę tyčia, baigti. Nusikaltimų tikslas – siekis gauti turtinės naudos, – bausmės skyrimo motyvus dėstė teisėja. – M. Sinkevičius yra neteistas, šiuo metu galiojančių administracinių nuobaudų neturi, yra vedęs, turi du mažamečius vaikus, dirba, gauna pajamas, charakterizuojamas itin teigiamai.“

Sprendimą skųs

Po šio sprendimo M. Sinkevičius sakė, kad tai nėra pabaiga, politikas jį planuoja skųsti.

„Manau sprendimas neatitinka faktinių aplinkybių to, ką įrodinėjau ir kas yra tiesa. Matyt, nebuvau išgirstas šiame teisme, – sakė M. Sinkevičius, o paklaustas, kas yra tiesa, atsakė. – Tiesa yra mano pozicija, kurią išdėsčiau.“

Jis sakė, kad iš mero posto kol kas trauktis neplanuoja, lauks apie tą galvos po apeliacinio teismo sprendimo.

„Dabar apie politinę ateitį negalvoju, yra ramus šeimos gyvenimas, ramus darbas. Norėtųsi, kad teisiniai procesai pasibaigus, jų neišsprendus galvoti apie aktyvią politinę karjerą yra komplikuota“, – sakė jis.

M. Sinkevičius priminė žmonėms, kad byloje kalbama apie galbūt pasisavintus vos 1400 eurų. Be to, jis sakė esantis tik Jonavos rajono meras ir nereikėtų hiperbolizuoti jo reikšmės valstybės politikoje.

„O kartais jaučiuosi, kad mano bylai daugiau dėmesio nei Šarūno Stepukonio bylai (red. pas. – įtariamojo iššvaisčius virš 30 mln. eurų)“, – sakė M. Sinkevičius.

Paklaustas, ar galvoja apie alternatyvas, M. Sinkevičius atsakė neigiamai ir pridūrė: „Gyvenimas nestovi vietoje, alternatyvų visada atsiranda, vienos durys užsidaro, kitos atsidaro. Nesu panikoje, kad negalėsiu užsiimti kita kūrybine ar ekonomine veikla“.

Prašė 30 tūkst. eurų baudos

Primename, kad valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantis prokuroras Darius Valkavičius prašė kaltinamajam skirti 30 tūkst. eurų baudą.

Darius Valkavičius

Taip pat jis prašė skirti baudžiamojo poveikio priemonę: 5 metus uždrausti M. Sinkevičiui būti išrinktam ar paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas.

„Bylos esmė yra apie viešuosius finansus ir lėšos, kurios buvo išmokamos merui, buvo aiškiai apibrėžtos, jos buvo tikslinės ir pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos surinktą medžiagą tos lėšos buvo naudojamos ne pagal paskirtį“, – po sprendimo kalbėjo D. Valkavičius.

Jis paminėjo, kad ateityje dėl neteisėto lėšų panaudojimo bus pateikta ir daugiau įtarimų kitiems politikams.

„Per visą šį laiką Jonavos savivaldybės tarybos nariai savanoriškai grąžino apie 100 tūkst. eurų“, – paminėjo prokuroras.

Partija pasitiki


M. Sinkevičius savo kaltę visą laiką neigė ir prašė jį išteisinti. Be to, jis sakė grąžinęs galimai padarytą turtinę žalą, savivaldybei pervedė 4 tūkst. eurų.

Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.

M. Sinkevičiui byla iškelta visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. Į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

LSDP partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė prieš šį sprendimą sakė, kad partija M. Sinkevičiumi pasitiki ir pasibaigus teisminiam procesui jis galėtų su LSDP dalyvauti rinkimuose į Seimą.

Čmilytė-Nielsen įvertino teismo sprendimą dėl M. Sinkevičiaus: jis turi pats apsispręsti dėl mero posto

Pirmos instancijos teismo nuteistas Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius pats turėtų apsispręsti, ar tęsti darbą einamose pareigose, teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Tas nuteisimas sudaro tokią situaciją, kad politikas turi pats priimti sprendimus ir įvertinti visas aplinkybes“, – pirmadienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)