Rusijos strateginio prasiveržimo Rytų Ukrainoje potencialas yra didelis – iš dalies dėl nepakankamos Vakarų šalių paramos, skelbia uawire.org. „Der Spiegel“ šaltiniai pažymi, kad nenuosekli Vokietijos politika neatitinka karo metu būtinų veiksmų, todėl situacija gali smarkiai pablogėti.

NATO narės Rytų Europoje baiminasi, kad dabartinė atgrasymo strategija ir Ukrainos prašymų duoti pažangių ginklų netenkinimas gali padidinti eskalaciją.

Baltijos šalių ir Lenkijos pareigūnai sakė, kad nelauks, kol rusų kariai pasieks jų sienas, ir verčiau nusiųs karių į Ukrainą. Toks scenarijus potencialiai įtrauktų NATO į konfliktą, ko baiminasi Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentas Joe Bidenas, nurodė šaltiniai.

„Vokietijos vyriausybės koalicijos komiteto vyresnysis narys „Der Spiegel“ sakė: „Kaip rodo analizės, siekiant išvengti karo perdėtai stengiantis susilaikyti nuo provokuojamų veiksmų, rizikuojama netekti kontrolės. Kai kurie žmonės dvejojimą klaidingai laiko atsargumu, tačiau situacija yra pernelyg rimta tokiems dalykams.“

Neseniai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino JAV leisti Ukrainai atakuoti Rusiją amerikiečių gamybos ginklais. Italija tokį scenarijų pavadino „Trečiojo pasaulinio karo preliudija“.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas anksčiau pakomentavo Rusijos negebėjimą įveikti Ukrainos. Anot jo, tikimybė, kad Rusija puls NATO valstybes nares dėl nesėkmių Ukrainoje, yra artima nuliui.