aA
Šiauliuose dirbančios rinkimų apylinkių darbuotojos penktadienį visą rytą lankė balsuoti namuose norinčius neįgaliuosius, ligonius ir senukus. Kartu einančios partijų atstovės sako, kad retuose namuose nėra jokių problemų ir Seimo rinkimuose balsuojama sklandžiai.
Balsavimo namuose problemos - nepririšti šunys ir dokumentų nerandantys senukai
© DELFI / Valdas Kopūstas

Individualių namų kvartaluose vienos apylinkės moterys, nešiojančios biuletenius, jau du kartus buvo užpultos nepririštų šunų. Tiesa, apsieita be didesnių incidentų, šunys neįkando. Neretai tenka ilgai klebinti užrakintus kiemų vartus, šūkauti, kad rinkimų apylinkių darbuotojas kas pastebėtų ir įleistų. Panaši problema ir daugiabučiuose - sunku patekti į koduotas laiptines.

Bet didžiausia problema - senyvi žmonės neranda dokumentų. 91 metų šiaulietė tik atėjus apylinkės darbuotojoms pradėjo ieškoti paso. Išvertusi seniai tvarkytus namus senutė paso taip ir nerado. Balsuoti moteriai neleista.

Vienas kitas senyvas šiaulietis, pats išsikvietęs apylinkės stebėtojas į namus, tik sugaišino jų laiką, mat balsuoti nė neketino.

Pastebėta tai, kad namie balsuojantys žmonės dažniausiai jau būna apsisprendę, už ką balsuos. Tačiau tenka susidurti ir su tokiais, kurie balsavimo biuletenius atnešusių darbuotojų prašo patarti, už kokį kandidatą ar partiją balsuoti, kaip reitinguoti. Ne visi žmonės suvokia, kaip reitinguoti.

97 metų Valerija, nors ir buvo griežtai apsisprendusi, kam atiduos pirmumo balsą, tačiau vargu ar jis bus užskaitytas reitingavimo lentelėje, mat moteris į langelius įrašė ne partijos numerį, o raidėmis užrašė pasirinktą partiją.

Šimšės apylinkės pirmininkė Aldona Augutienė skundžiasi, kad labai mažai pinigų skiriama jos darbui apmokėti. Telefono sąskaitai kompensuoti skirta tik 16 litų, o moteris jau prakalbėjo 40 litų. A. Augutienė sako, kad atėjusi į darbo kabinetą ant durų randa raštelius - žmonės palieka savo telefono numerius ir reikalauja skambinti.

Susiduriama ir su tokiais rinkėjais, kuri piktinasi, kad kandidatų sąrašuose nėra jų mėgiamų politikų, nors ne kartą buvo pranešta, kad žinomi partijų ir visuomenės veikėjai nekandidatuoja. Kiti rinkėjai pyksta, kad namie leidžiama balsuoti neįgaliems, esą jie negali dalyvauti šalies valdžios rinkimuose dėl savo sveikatos. Tokius rinkėjus tenka įtikinėti, kad visi rinkėjai turi teisę pareikšti savo pilietinę valią, kokia ji bebūtų.

Pastebėta, kad šiemet namie balsuoti panoro gerokai daugiau žmonių nei prieš ketverius metus. Taip, ko gero, yra todėl, kad visuomenė sensta, daugėja sunkiai sergančių žmonių.

Šiaulių apskrities televizija
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...