© Shutterstock nuotr.

Kaip išsirinkti skanią silkę?
• Sūdytos silkės turėtų būti specifinio, bet malonaus kvapo, spalva nepatamsėjusi, nepageltusi.
• Stipriau sūdytų silkių raumenys turi būti kieti, o silpniau – minkštesni, tačiau ir vienu ir kitu atveju silkės neturi būti ištežę.
• Šaltai rūkytos silkės turėtų būti aukso spalvos, paviršius švarus, sausas, raumenys pilkai gelsvos spalvos, kieti, o kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams.
• Karštai rūkytų silkių paviršius turėtų būti šviesiai auksinės arba rudos spalvos.
• Jei silkių paviršius pasidengęs pilkomis, gelsvomis apnašomis, oda lengvai plyšta, raumenys suglebę, silkės nėra šviežios ir jau pradėję gesti.

Kaip atskirti šviežią žuvį?
• Šviežios žuvies akys yra skaidrios ir išsipūtusios.
• Žuvies žiaunos ryškiai raudonos.
• Žvynai tankiai prigludę prie odos.
• Žuvis turi būti tvirta ir elastinga: jeigu storiausioje vietoje pirštu įspausta duobutė greitai atsistato, vadinasi, žuvis šviežia.
• Žuvis turi skleisti tik šviežią žuvies kvapą, jokių pašalinių kvapų neturėtų būti.
• Šonkauliai turi būti padengti mėsa, atviri šonkauliai reiškia, kad žuvis pūna.
• Žuvies filė paviršius negali būti sudžiūvęs.

Kaip laikyti žuvį?
• Jeigu žuvį ruošite tą pačią dieną, ją nuskalaukite, nusausinkite virtuviniu popieriumi ir dėkite į plastikinį maišelį arba uždaromą indą (pralaidų orui). Laikykite vėsioje vietoje.
• Jeigu šviežią žuvį reikia išlaikyti porą dienų, pašalinkite žuvies galvą ir vidurius arba paruoškite filė. Žuvį nuskalaukite arba nuvalykite virtuviniu popieriumi, suvyniokite į pergamentą arba kepimo popierių ir laikykite šaltesnėje šaldytuvo dalyje.
• Verta šaldyti riebias žuvis. Galioja auksinė taisyklė: užšaldyti reikia greitai, o atitirpinti pamažu.

Kaip valyti?
• Pašalinkite žvynus nuo visos žuvies. Geriausia naudotis žvynų skustuku. Skuskite žuvį prieš žvynus, nuo uodegos galvos link. Tai darykite po tekančiu vandeniu, tuomet žvynai neišsisklaidys į šonus.
• Įpjaukite žuvį nuo išangės galvos link ir nutraukite arba nupjaukite žiaunas.
• Išimkite vidurius nykščio nagu arba išgramdykite peiliu braukdami palei nugarkaulį galvos link.
• Įpjaukite nuo išangės uodegos link ir išgramdykite inkstus.
• Nukirpkite pelekus.
• Nuskalaukite žuvį po tekančiu šaltu vandeniu.
• Nuo ungurių ir nėgių gleives pašalinkite trindami rupia druska.

Kaip paruošti filė?
• Naudokitės aštriu peiliu. Įpjaukite žuvies galvą.
• Pjaukite žuvį palei nugarkaulį, nuo galvos uodegos link.
• Išpjautą filė pusę dėkite į šoną, apverskite žuvį ir taip pat išpjaukite antrą filė.
• Peiliu pašalinkite pailgus šonkaulius ir išvalykite filė kraštus.
• Spausdami pirštais suraskite storiausioje filė dalyje įstrižai išsidėsčiusius smulkius kaulus ir pašalinkite juos peiliu ar mažomis replėmis.

|Populiariausi straipsniai ir video

Naujausi recepetai