Su sušiais yra vienas niuansas. Iš pažiūros lengvai pagaminami sušiai neįgudusiems gali tapti nemenku iššūkiu: ryžius išvirti iki tinkamo lipnumo, teisingai suderinti ingredientus bei juos tvirtai įvynioti į jūros dumblių lakštus. Tačiau yra sprendimas. Jį sugalvojo sušių autoriai ir jų specialistai – japonai.

Gaminimo eiga

Pirmą kartą pagaminęs šį sušį likau maloniai nustebintas geru skoniu. Juolab, kad jį pagaminti yra tikrai paprasta. Kalbant europietiškos virtuvės kalba, čiraši sušis (ang. Chirashizushi) labiau primena ryžių mišrainę su įvairiais ingredientais ir viršuje išdėliotais žuvies ar kitų jūros gėrybių gabaliukais. Japonijoje tokių sušių „mišrainių“ įvairovė yra labai plati (skiriasi pagal regionus).

Paruošti ingredientus ir juos sumaišyti užtruks kur kas mažiau laiko nei juos vynioti į dumblių juosteles. Kitas jų privalumas – patiekalo recepto „laisvumas“ leidžia pafantazuoti ir vienus ingredientus pakeisti kitais, labiau mėgstamais (galima keisti žuvies rūšį, paįvairinti grybų asortimentą ir pan.).

2 val iki gaminimo nulaužkite džiovintų šitake grybų kotelius (jie yra per kieti valgyti) ir įmetę grybų kepures į verdantį vandenį pavirkite 1-2 min. Tuomet grybus su vandeniu atidėkite į šalį (maždaug per 2 val. jie gerai išmirks).

Nuvalykite virtas krevetes (reikės tik uodegėlių). Jei pirkote šviežias, jas reikės trumpai pamarinuoti su smulkintu dantuku česnako, žiupsniu druskos, keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir po pusę minutės apkepti kiekvieną krevetės pusę gerai įkaitintoje keptuvėje)

Prieš virimą ryžius keliskart praplaukite vandeniu, kol šis nuo ryžių nebebus baltas ir matinis. Į puodą su išplautais ryžiais įpilkite vandens (santykiu 1:2) ir palikite pamirkti, kol ruošite kitus ingredientus.

Šiek tiek pakepinkite sezamo sėklas (kol lengvai paruduos). Atvėsinkite juos.

Nulupkite agurkus, perpjaukite juos išilgai ir šaukšteliu išskaptuokite sėklytes. Likusį agurką supjaustykite smulkiais kubeliais.

Iš avokadų išimkite kaulą ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Smulkintą avokadą pašlakstykite citrinos sultimis, kad netamsėtų.
Kuo smulkiau suplėšykite arba sukarpykite sušių dumblių lakštus.

Smulkiai supjaustykite marinuotų imbierų gabalėlius.
Susmulkinkite krabų lazdeles.

Plonom juostelėm supjaustykite silpnai sūdytą lašišą.

Ant vidutinės kaitros pradėkite virti ryžius. Puodo dangtį laikykite sandariai uždarytą. Jo kilnoti nereikėtų – ryžiai turi virti savo garuose. Kai matysite, kad lėtai verdantis vanduo beveik išgaravo, išjunkite kaitrą, bet puodą dar kuriam laikui (5-7 min.) palikite ant viryklės, kad ryžiai dar labiau išbrinktų.

Kol ryžiai brinksta, paruoškite ryžių pagardą: nedideliame puode sumaišykite ryžių actą, cukrų, druską ir kaitindami ant viryklės maišykite kol sušils ir visi ingredientai susimaišys.

Ryžiams išvirus ir vandeniui pilnai susigėrus, atvėsinkite juos dideliame dubenyje (tik ne metaliniame). Aš dažnai ant stalo pasitiesiu maistinę plėvelę ir ant jos išdėlioju ryžius. Kol ryžiai dar šilti pašlakstykite juos ryžių pagardu ir švelniai (kad nevirstų į košę) sumaišykite. Jei, kaip ir aš, ryžius vėsinote ant stalo, ataušusius juos vėl sudėkite į platų indą ar puodą.

Smulkiomis juostelėmis supjaustykite išmirkytus šitakė grybus ir kartu su paruoštomis sezamo sėklomis, supjaustytu agurku, dumblių lakštų drožlėmis, smulkintais marinuotais imbierais, masago ikrais, smulkintomis krabų lazdelėmis sudėkite į ryžius. Rankas padrėkinę actu viską atsargiai pamaišykite (svarbu, kad ryžiai nevirstų koše).

Sumaišytus ryžius lygiomis dalimis išdėliokite į 5-6 dubenėlius ir ant viršaus išdėliokite avokadus, krevetes bei supjaustytą lašišą.
Pagardinkite vasabi krienais ir patiekite ant stalo. Pagal skonį patiekalą galima pagardinti sojos padažu.

hdlife.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai