aA
„Naudokime alternatyvius energijos šaltinius, deginkime vietinį kurą, plėskime Elektrėnų elektrinės pajėgumus, nutieskime kabelius į kaimynines šalis ir mums nereikės jokios naujos atominės!“ Tokius argumentus naudoja pasisakantys prieš Visagino atominės elektrinės statybą. Politiniai šūkiai dažnai atrodo patrauklūs, bet ar visada jais pasakoma tiesa?
Vaidotas Bacevičius
Vaidotas Bacevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Augantis elektros poreikis ir konkurencinga energetika

Politinėse diskusijose dėl atominės elektrinės ir jos alternatyvų dažniausiai nutylimas nemalonus faktas: jei Lietuva nieko nedarys, mes jau po poros metų mokėsime brangiausiai ne tik už dujas, bet ir elektrą. Šią grėsmę puikiai iliustruoja rugpjūčio pabaigoje staiga išaugusios elektros kainos, kai Rusija netikėtai nutraukė elektros tiekimą viena iš perdavimo linijų ir elektros kaina rinkoje šoktelėjo bene tris kartus aukščiau įprastinės rinkos kainos.

Kiekvienas Lietuvos pilietis dar pamena, kaip prieš trejus metus, išjungus Ignalinos atominę, elektros kainos padidėjo. Beje, taip atsitiko ir Vokietijoje, ten išjungus kai kuriuos reaktorius bei Japonijoje, po praėjusių metų žemės drebėjimo ir cunamio. Vadinasi, branduolinė energetika yra konkurencinga ir ji daro didelę įtaką energijos kainoms.

Kalbant apie Lietuvą, pirmiausia reiktų atsakyti į klausimus dėl Lietuvos elektros jungčių su Lenkija ir Skandinavijos šalimis. Norint užsitikrinti energetinį saugumą, tokios jungtys yra būtinos.
Bet ir jas nutiesus, elektros energijos kainos nesumažės, nes aplinkinėse šalyse jos yra didesnės. Tiek Lenkijoje, tiek Vokietijoje, o taip pat Baltarusijoje ir Rusijoje elektros energijos poreikis nuolat auga, todėl net Kaliningrade bei Baltarusijoje pastačius naujas atomines elektrines rinka tikrai nebus perpildyta pigia energija.

Kodėl Baltarusija stato atominę elektrinę? Todėl, kad ji pati neapsirūpina energija, o jos šiluminėse elektrinėse gaminama energija yra brangi. Baltarusija yra priklausoma nuo elektros importo iš Rusijos ir tik pasistačiusi atominę patenkins savo poreikius.

Kas naudingiau ir pigiau?

Neteisingas teiginys, kad Lietuva neplečia energijos gamybos iš atsinaujinančių kuro šaltinių. Priešingai, tai yra valstybės prioritetas ir per 10 metų pagaminamos elektros iš atsinaujinančių šaltinių kiekis turėtų patenkinti 23 procentus viso mūsų šalies poreikio. 

Tačiau net ir labai išplėtus biomasės kūrenimą, vandens jėgaines, saulės bei vėjo, dėl jų kintančio ir sunkiai prognozuojamo veikimo režimo išliks nepakankama elektros energijos pasiūla, jei nebus pastatyta Visagino AE.

Lietuvos elektrinė Elektrėnuose, jos naujas 9-asis blokas gali pagaminti daug energijos. Problema ta, kad jis kūrenamas dujomis, o dujų kainos, žinia, nuolat auga ir yra priklausomos nuo vienos trečios šalies nuotaikų. Jau dabar Elektrėnuose pagaminamos elektros supirkimo kaina yra 35-40 ct už kWh ir tai dvigubai brangiau nei elektros rinkos kaina. Numatoma, kad net ir paleidus naująjį Elektrėnų bloką, gamybos savikaina bus arčiau 30 ct už kWh. Per metus už importuojamą elektrą ir dujas jai pagaminti Lietuva Rusijai sumoka beveik 2 mlrd. litų.

Štai čia verta palyginti: vien per dešimt metų už dujas elektros energijos gamybai Lietuvos elektrinėje mūsų šalis sumokės tiek, kiek reikia investuoti į naująją atominę elektrinę (6 mlrd. litų). Pridėjus dar ir importuojamą elektros energiją, tai suma, kurią Lietuva turi investuoti į Visagino AE, išleidžiama per 2-3 metus.

Be to, kūrenant dujas, į aplinką išmetama daug CO2. Leidimai taršai kasmet Lietuvai kainuoja 360 mln. litų. Nuo 2015 metų šie leidimai mūsų šaliai dar pabrangs, todėl tik atominė elektrinė, kuri į gamtą išskiria labai mažai CO2, leistų tas lėšas taupyti ir mažintų elektros kainas.

Taigi vien iš šių pavyzdžių matyti, kad branduolinė elektrinė yra labai konkurencinga lyginant su kitomis technologijomis. Atominėse elektrinėse pagaminamos elektros savikaina nuo kuro kainos priklauso labai nežymiai. Jos kainų struktūra yra priešinga dujinėms ir anglimis kūrenamoms elektrinėms, kuriose didžioji pagaminamos elektros kainos dalis priklauso nuo kūrenamo kuro rinkos kainų. Tai Lietuvai, pastačius Visagino AE, leistų užsitikrinti ilgalaikį pigų elektros energijos šaltinį, kurio gaminamos elektros kainai tik labai nežymią įtaką darytų nuolatos pasaulyje vykstančių iškastinio kuro kainų svyravimas. Be to, uranas (branduolinis kuras) yra išgaunamas daugelyje šalių: ne tik Rusijoje, bet ir Kanadoje, Australijoje, Kazachstane.

Lietuvai pastačius Visagino AE, sumažėtų elektros energijos kainų priklausomybė nuo naftos ir dujų kainos. Mūsų šalis užsitikrintų energetinę nepriklausomybę, pastovų ir patikimą elektros energijos tiekimą.

Ir dar: tai nereiškia, kad Lietuva atsisakys kitų elektros energijos gamybos būdų. Priešingai, juos plės. Branduolinė energetika papildys, o ne pakeis gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių.
„Roges žiemai ruošk vasarą“, - sako liaudies patarlė. Taip ir su energijos apsirūpinimu: norėdami gyventi taupiau ir saugiau, turime investuoti į konkurencingą atominę energetiką.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...

Eurolyga liežuvio nevaldžiusiam Atamanui neatleido – skyrė riebią baudą (1)

Eurolygai teko įsikišti pačiame intriguojančių ketvirtfinalio batalijų įkarštyje ir padalinti...