aA
Visi asmenys, kurie Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose sekmadienį negalės atvykti į rinkimų apylinkę, gali balsuoti iš anksto, trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 val., bet kurioje savivaldybėje.
Prasideda išankstinis balsavimas Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
© DELFI / Tomas Vinickas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pažymi, kad atėjus balsuoti reikia turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Pageidautina, bet nebūtina, rinkėjo kortelė. Savivaldybės rinkimų komisija gali šią kortelę atspausdinti iš naujo.

Šiuose rinkimuose rinkėjai gaus 2 rinkimų biuletenius, skirtus savivaldybių tarybų ir merų rinkimams. Rinkėjai sostinės Žirmūnų apygardoje gaus ir trečią biuletenį - bus renkamas Seimo narys vietoje čia išrinkto, tačiau 2014 m. Europos Komisijos komisaru tapusio Vytenio Povilo Andriukaičio.

Kiekvienas rinkėjas balsuoja asmeniškai ir slaptai: užpildo abu rinkimų biuletenius, užpildytus rinkimų biuletenius įdeda į vidinį balsavimo paštu voką, užklijuoja vidinį balsavimo paštu voką, vidinį balsavimo paštu voką kartu su rinkėjo kortele įdeda į išorinį balsavimo paštu voką, užklijuoja išorinį balsavimo paštu voką.

Užklijuotą išorinį balsavimo voką su jame esančiais rinkėjo kortele, vidiniu balsavimo voku ir ten esančiais rinkimų biuleteniais rinkėjas įteikia rinkimų komisijos nariui. Šis, gavęs rinkėjo įteiktą voką, rinkėjo akivaizdoje jį užklijuoja specialiu ženklu ir išduoda rinkėjui šio voko priėmimo kvitą.

Pasibaigus balsavimui, gauti užklijuoti išoriniai balsavimo vokai suskaičiuojami ir sugrupuojami pagal tai, ar balsuota savo, ar kitoje savivaldybėje.

Kitos dienos rytą, iki 10 valandos, kitų apylinkių rinkėjų išoriniai vokai perduodami paštui.

Savos apylinkės išorinius balsavimo vokus komisija sugrupuoja pagal apylinkes ir saugo seife iki rinkimų dienos. Rinkimų dieną prie supakuotų pagal rinkimų apylinkes vokų pridedami iki 11 val. pašto kurjerio įteikti išoriniai balsavimo paštu vokai.

Trečiadienį ir ketvirtadienį taip pat vyks balsavimas specialiuosiuose paštuose - kalėjimuose, ligoninėse, senelių namuose, globos, rūpybos įstaigose, kariuomenėje. Jau yra prasidėjęs balsavimas karinėse misijose.

Sekmadienį posėdžiavusi VRK patvirtino galutinius rinkėjų, kurie dalyvaus Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, sąrašus. Juose - 2 542 605 rinkėjai.

Praėjusiuose savivaldos rinkimuose 2011 metais galutiniuose rinkėjų sąrašuose buvo įrašyti apie 2,638 mln. rinkėjų.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kovo 1 dieną. 60-tyje savivaldybių bus renkami 1524 tarybos nariai, 60 merų. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje merai bus renkami tiesiogiai. Kai kuriose savivaldybėse, renkant merus, gali prireikti papildomo balsavimo, kuris numatytas kovo 15 dieną.

Kartu su savivaldos rinkimais sostinės Žirmūnų apygardoje bus renkamas ir Seimo narys į čia išrinkto, tačiau 2014 m. Europos Komisijos komisaru tapusio Vytenio Povilo Andriukaičio vietą. Dėl parlamento mandato čia varžysis 12 kandidatų.

VRK duomenimis, dalyvauti šiuose rinkimuose įrašyti 42 066 rinkėjai, savo gyvenamąją vietą deklaravę šios rinkimų apygardos teritorijoje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...

Eurolyga liežuvio nevaldžiusiam Atamanui neatleido – skyrė riebią baudą (1)

Eurolygai teko įsikišti pačiame intriguojančių ketvirtfinalio batalijų įkarštyje ir padalinti...