aA
Artėjančiuose savivaldos rinkimuose jau pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai dėl galimų rinkimų pažeidimų. Dar trijose savivaldybėse pastebėtas masinis piliečių gyvenamosios vietos perregistravimas iš vienos savivaldybės į kitą – Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, savo gyvenamąją vietą jau pakeitė per 13 tūkst. rinkėjų.
Policija dėl galimų rinkimų pažeidimų pradėjo ikiteisminius tyrimus
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Pasak policijos generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos, policija pažeidimus, susijusius su rinkimais, fiksuoja nuo metų pradžios, sausio 1 d.

„Iki šios dienos 8 val. ryto policija yra gavusi 30 tokių pranešimų ir daugiausia jų gauta iš Šiaulių, Kauno, Tauragės ir Alytaus apskričių – po 5. Ir iš šitų pranešimų mes esame pradėję keturis ikiteisminius tyrimus – konkrečiai dėl šmeižimo, viešosios tvarkos pažeidimo ir dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo. Dėl visų kitų gautų pranešimų aplinkybės tikslinamos“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ skaičiuoja, kad, likus savaitei iki rinkimų, yra gavę 202 pranešimus apie galimus pažeidimus, iš kurių savivaldybių rinkimų komisijoms arba VRK perduota tirti 66. Iš jų ištirti 33 ir 19 pripažinti pažeidimais vienokia ar kitokia forma.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė nurodė, kad dažniausia skundžiamasi dėl politinės reklamos ir papirkimų, taip pat sulaukta skundų ir dėl savivaldybių rinkimų komisijų priimtų sprendimų. Dėl politinės reklamos daugiausia skundų sulaukta dėl nepažymėtos paslėptos politinės reklamos spaudos leidiniuose, netinkamai naudota išorinė reklama – reklaminiai plakatais apklijuoti automobiliai važinėjo keliuose, politinė reklama nebuvo pažymėta ir naujienų portaluose, interneto svetainėse, socialiniuose tinkluose. VRK jau sulaukė pranešimų apie nemokamų šokių vakarų organizavimą, nemokamus koncertus rinkėjus, maisto krepšelių, mažareikšmių daiktų rinkėjams dalinimą.

„Taigi žiūrint į bendrą situaciją, dar kol kas situacija yra kontroliuojama, skundai, pranešimai ateina, bet tai yra natūralu. Tikimės, kad kandidatai, politinės partijos, rinkimų komitetai bus sąmoningi ir nepažeidinės įstatymų, na, o už įstatymų pažeidimus grės sankcijos“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas informavo, kad jau trečiadienį prasidės išankstinis balsavimas savivaldybių rinkimų komisijų patalpose, kurios paprastai yra savivaldybėse. Trečiadienį ir ketvirtadienį taip pat vyks balsavimas specialiuosiuose paštuose – kalėjimuose, ligoninėse, senelių namuose, globos, rūpybos įstaigose, kariuomenėje, taip pat jau išgabenti rinkimų biuleteniai į karines misijas už Lietuvos Respublikos ribų. Penktadienį -šeštadienį vyks balsavimas namuose – šiuo metu taip padaryti norą išreiškė apie 90 tūkst. rinkėjų. Sekmadienį šalyje atsidarys 2003 rinkimų apylinkės, savo valią pareikš daugiau kaip 2,5 mln. rinkėjų.

VRK pirmininkas pastebėjo, kad dalis rinkėjų pakeitė savo dislokaciją rinkėjų sąrašuose.

„Per 13 463 asmenų nusprendė balsuoti kitose savivaldybėse. Jie tvirtina, kad tenai ir gyvena, nors kai kuriose savivaldybėse tas skaičius yra, sakyčiau, neproporcingai didelis – tai Alytaus, Vilniaus, Šalčininkų rajonai“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.

Kad siekiant daryti įtaką rinkimų rezultatams kai kuriuose šalies regionuose prieš pat rinkimus pastebėtas masinis piliečių gyvenamosios vietos perregistravimas iš vienos savivaldybės į kitą, atkreipė dėmesį ir penktadienį su Prezidente susitikę pilietinių iniciatyvų, skirtų rinkimų skaidrumui užtikrinti, atstovai ir šalies vadovė.

Z. Vaigauskas negalėjo pasakyti, kas konkrečiai tai daro, tačiau neatmetė, kad prie to kai kuriose savivaldybėse pakankamai aktyviai prisideda ir seniūnai, rinkėjai perregistruojami siekiant savo šalininkus perkelti į tą savivaldybę, kurioje suinteresuoti kandidatai keliami. Pasak jo, yra pagrindo manyti, kad už tokio perkėlimo slypi negatyvūs dalykai – kandidatai atsidėkoja.

„Aš negaliu konkrečiai įvardinti partijų dėl to, kad, galimas dalykas, tuose rajonuose irgi nepasibaigę visi tyrimai. VRK planuoja kreiptis į rinkėjus, kad jie būtų laisvi ir nevaržomi, jeigu kokie nors įsipareigojimai buvo, o jeigu už tokius perkėlimus buvo planuojami kokie nors atsilyginimai, kad praneštų ir policijai, kad iš tikrųjų, jeigu tokie dalykai daromi, būtų duodamas tinkamas atkirtis“, – tikino VRK vadovas.

Z. Vaigauskas priminė, kad 2011 m. savivaldos rinkimuose skundai apie rinkėjų perregistravimą buvo gauti Alytaus rajone, tačiau apie tai sužinota tik prieš pat rinkimus.

Kita vertus, Z. Vaigauskas rinkėjų perkėlimą įvertino kaip labai gerą dalyką tiems piliečiams, kurie deklaravę gyvenamąją vietą kitoje vietoje negu gyvena.

R. Požėla pabrėžė, kad yra sudarytas atskiras kriminalinės policijos padalinių veiksmų planas, turimi nauji įrankiai, „pakankamai aktyviai bet kokia gaunama informacija analizuojama“.

„Neatmetu, kad iš kai kurių informacijų gali gimti ikiteisminiai tyrimai“, – tikino policijos generalinio komisaro pavaduotojas R. Požėla.

Pasak jo, konkrečių skundų neturima, bet policija vykdo aktyvią stebėseną.

VRK pirmininkas informavo, kad Mokesčių inspekcijai perduota informacija apie asmenis politinėms partijoms paaukojusiems didesnę nei 1000 eurų sumą, kol kas dėl to laukiama atsakymo.

VRK duomenimis, politinės partijos ir kandidatai rinkimams yra sukaupę per 3 mln. eurų – tokia gauta lėšų suma deklaruota VRK. Jau paskelbta politinės reklamos už 2,4 mln. eurų, iš šios sumos kol kas apmokėta tik pusė (pirmauja lauko reklama, televizija ir internetiniai portalai).

Pirmą kartą šalies istorijoje tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną, sekmadienį, kartu su savivaldybių tarybų rinkimais.

Rinkimuose dalyvauja per 15 tūkst. asmenų, daugiau kaip 400 kandidatų į merus. Partijos yra iškėlusios 420 kandidatų sąrašų, rinkimų komitetai – 54, partijų koalicijos – 9 sąrašus. Rinkėjai turės išrinkti 1 524 savivaldybių tarybų narius ir 60 merų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...