aA
Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausiai balsų Europos Parlamento rinkimuose surinko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), ši partija pretenduoja į 4 mandatus. Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad rinkimų rezultatai rodo paramą jo Vyriausybei.
Konservatoriams - 4 mandatai, socialdemokratams - 3
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Ministras pirmininkas ir valdančiųjų konservatorių-krikdemų lyderis A. Kubilius rinkimų į Europos Parlamentą (EP) rezultatus vertina kaip paramą savo vadovaujamos Vyriausybės politikai. Argumentas, kad prie balsadėžių atėjo rekordiškai mažas rinkėjų skaičius ir parama Vyriausybei, galbūt, nėra tokia didelė, A. Kubiliui neatrodo pakankamas.

„Svarbiausia, kad rinkėjai šiuose rinkimuose išreiškė pasitikėjimą mūsų partija ne tik keldami klausimą, kas galėtų atstovauti Lietuvai Europos Parlamente (EP), bet kartu ir vertindami per šiuos pusę metų vykdytą politiką. Šis vertinimas man yra ypatingai svarbus“, - žurnalistams po pirminių rezultatų paskelbimo sakė A. Kubilius.

Pirminiais duomenimis, valdantieji konservatoriai-krikdemai rinkimuose į EP laimėjo 4 mandatus, socialdemokratai – 3, „tvarkiečiai“ – 2, Liberalų sąjūdis – 1, Lenkų rinkimų akcija – 1, Darbo partija – 1.

„Tai man labai ryškus signalas, kad tas kelias, kuriuo eina Vyriausybė, kuriuo einame mes, kaip didžiausia valdančios koalicijos partija, iš tiesų yra kaip tik reikalingas kelias ir jį supranta žmonės“, - mintį tęsė premjeras.

Klausiamas, ar „balsavimas kojomis“, tai yra rinkėjų pasyvumas, nereiškia, jog parama jo Vyriausybei toli gražu nėra tokia didelė, A. Kubilius tiesiai neatsakė: „Keistai skamba klausimas. Aš tik galiu pasakyti, kad aš nematau jokio pritarimo vykdomai kritikai, nes jeigu mūsų vykdoma politika būtų buvusi prasta, o opozicijos kritika labai argumentuota, tai būtų atėję žymiai daugiau rinkėjų, kurie būtų balsavę už opoziciją“, - svarstė premjeras.

Tuo tarpu faktas, jog opozicija visa kartu gavo daugiau balsų nei pozicija, A. Kubiliaus neįtikino. Premjeras tik leidosi į svarstymus, kad rinkimų rezultatai liudija, kad politinės partijos Lietuvoje turėtų konsoliduotis.

Kartu su valdančiąja partija laukti rinkimų rezultatų į „Europą City“ viešbutį atvyko ir kai kurie A. Kubiliaus kabineto ministrai – finansus kuruojantis Algirdas Šemeta, ūkio ministras Dainius Kreivys bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys. Apie 22 val. pasirodė ir valdančiosios koalicijos partnerių Liberalų sąjūdžio atstovai.

V.Landsbergis: vietų galėtų būti ir daugiau

Konservatorių-krikdemų patriarchas Vytautas Landsbergis rinkimų rezultatus įvertino trumpai: „Galėjo būti ir daugiau (vietų – DELFI)“, - sakė politikas. Jo nuomone, valdančioji partija galėjo laimėti ir 6 mandatus. Politikas tik svarstė, kad dalį balsų galėjo atimti partija, panašiu pavadinimu – Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga.

„Tai yra nelabai gerai, bet niekas dabar to nesuskaičiuos“, - sakė V. Landsbergis.

Politikas, be kita ko, pritariamai įvertino A. Kubiliaus svarstymus, jog rinkimų rezultatai liudiją paramą vykdomai dešiniųjų politikai.

„Galima taip kalbėti, nes aš žinau, kad mūsų oponentai tikėjosi, kad partija, kuri valdžioje, netenka populiarumo, palaikymo, ir gal todėl Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gaus labai mažai balsų. Tai būtų buvęs didelis džiaugsmas kairiojoje stovykloje“, - sakė V. Landsbergis, kuriam pavyko laimėti mandatą antrai kadencijai.

Šį politiką konservatoriai-krikdemai norėtų regėti vienu iš Europarlamento vadovų. Tokį siūlymą kiek anksčiau yra išsakęs buvęs užsienio reikalų ministras, TS-LKD kandidatas Algirdas Saudargas. Kad apie tai mąstoma sekmadienį vakare patvirtino ir konservatorių-krikdemų lyderis A. Kubilius.

Alkoholį pirko už savus

Menko žmonių aktyvumo sulaukę rinkimai į Europos Parlamentą (EP) ir partijų neįkvėpė triukšmingoms rinkimų pabaigtuvėms. Dauguma jų nusprendė rezultatų laukti partijų būstinėse ar surengti kuklius vakarėlius kuriame nors Vilniaus viešbutyje arba kavinėje. Čia partijų narių laukė negausūs užkandžiai ir už savus pinigus perkami alkoholiniai gėrimai. Bene didžiausia vakaro atrakcija tapo spėlioti, kiek sava partija gali gauti mandatų ir kaip žemai smuks konkurentai.

Prieš vidurnaktį Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko paskelbti preliminarūs balsavimo rezultatai vienas partijas nudžiugino, kitų narius privertė nuliūsti.

Liberalai rezultatų laukia žaisdami totalizatorių

Konservatoriams - 4 mandatai, socialdemokratams - 3
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Vilniaus „Balatono" viešbutyje, kur laukti rinkimų rezultatų susirinko Liberalų sąjūdžio nariai, nuo pradžių tvyrojo rami, bet džiugi nuotaika. Šypsotis juos skatino iš kelių didžiųjų miestų gaunamos žinios.

Liberalų ambicijos šiuose rinkimuose kuklios. Kaip DELFI sakė vienas iš partijos lyderių, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, pirmieji rezultatai rodo, kad liberalams gali tekti iki dviejų mandatų: "Vienas mandatas būtų gerai, du - puiku." Vėliau paaiškėjo, kad partija gali tikėtis 1 mandato.

Trumpai su liberalai pabuvęs filosofas Leonidas Donskis, kurį partija tarp kandidatų įrašė pirmuoju, apie 20.30 val. išvažiavo. Kelios dešimtys liberalų - nuo partijos pirmininko Eligijaus Masiulio iki eilinių narių - gurkšnojo vyną ir alų, užkandžiavo.

Kad neprailgtų laukti rezultatų, buvo paskelbtas totalizatorius. Susirinkusieji buvo paprašyti spėti, kiek procentų Liberalų sąjūdis surinks balsų.

Socdemai ir „darbiečiai" pasirinko kuklias rinkimų pabaigtuves

Būrys liberalcentristų, susirinkusių „Pilies menėje" sostinės senamiestyje, vakarą leido kilnodami alaus bokalus, žiūrėdami rinkimams skirtas televizijos laidas ir triukšmingai aptarinėdami pirmuosius rezultatus, gaunamus iš stebėtojų apylinkėse bei kitų šaltinių.

Liberalų ir centro sąjungos lyderio Artūro Zuoko, kuris vedė partijos kolegas į EP rinkimus, kavinėje nebuvo matyti - jis negalėjo dalyvauti dėl šeiminių aplinkybių. Antruoju numeriu tarp kandidatų įrašytas Seimo narys Arminas Lydeka, paklaustas, kokių tikisi rezultatų, nesiryžo minėti konkretaus skaičiaus.

"Manau, kad gausime daugiau nei per Seimo rinkimus - tada surinkome per 5 proc., bet dabar net tiek mandato negarantuotų - reikėtų kokių 8-9 proc. Mums geras rezultatas būtų, jei apskritai gautume mandatų", - DELFI sakė parlamentaras.

Preliminarūs rezultatai vėliau parodė, jog liberalcentristai gavo per mažai balsų, kad galėtų tikėtis bent vieno mandato.

Konservatoriams - 4 mandatai, socialdemokratams - 3
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Buvę valdantieji socdemai ir anksčiau balsavimo rezultatų prie vaišėmis nukrautų stalų laukdavę "darbiečiai" šį kartą nusprendė rinkimų maratoną baigti kukliai - partijų būstinėse. Tiek pas vienus, tiek pas kitus po 21 val. sekmadienio vakarą buvo ramu - po kelis partijos narius sėdėjo prie kompiuterių ar žiūrėjo televizijos laidas.

Žinią, kad gali tikėtis 3 mandatų, socdemai sutiko džiaugsmingai. Kandidatų sąrašo lyderė Vilija Blinkevičiūtė, paklausta, ar jau kraunasi lagaminus į Briuselį, siūlė palaukti, kol paaiškės, kurie tiksliai žmonės bus išrinkti.

Ji dėkojo rinkėjams už partijai pareikštą pasitikėjimą, kuris leidžia tikėtis 3 vietų EP - viena daugiau nei prieš penkerius metus. "Įvertinus tai, kad žmonės buvo kaip niekad neaktyvūs, tai yra geras rezultatas, nors tikėjomės gal kiek daugiau", - kalbėjo Seimo narė.

Anot jos, dabar svarbiausia, kad Lietuvoje išrinkti 12 europarlamentarų, priimdami Lietuvai reikalingus sprendimus, bendrautų tarpusavyje, "nepraeitų pasipūtę, nesisveikindami".

V. Blinkevičiūtės manymu, atsakomybę dėl mažo aktyvumo turėtų prisiimti visų partijų atstovai, mat apriboję galimybes kandidatams reklamuotis jos nukirto šaką, ant kurios pačios sėdi.

R. Paksas: jei bus 4 mandatai, nepyksiu

Konservatoriams - 4 mandatai, socialdemokratams - 3
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Opozicinės partijos "Tvarka ir teisingumas" rinkimų štabas taip pat įsikūrė būstinėje. Susirinkusiųjų akys, kaip ir kitų partijų narių, buvo įsmeigtos į televiziją. "Tvarkiečiai" taip pat telefonu gaudė preliminarius rezultatus iš apylinkių.

Vienas iš partijos lyderių, Seimo naryts Valentinas Mazuronis teigė, kad, pagal preliminarius duomenis, "tvarkiečiai" gautų 2 mandatus. Anksčiau sekmadienį partijos lyderis Rolandas Paksas sakė: "Būsiu labai patenkintas, jei bus 3. Jei bus 4, nepyksiu."

Kai Z. Vaigauskas per spaudos konferenciją patvirtino, kad "tvarkiečiai" kol kas pretenduoja į 2 vietas EP, susirinkusieji sureagavo ramiai - garsiai jie nereiškė nei džiaugsmo, nei liūdesio.

Užtat išgirdę nekokius Tautos prisikėlimo partijos rezultatus, "tvarkiečiai" ėmė garsiai juoktis.

EP rinkimuose dėl 12 mandatų kovojo 15 partijų: Tautos prisikėlimo partija, Fronto partija, partija "Tvarka ir teisingumas", Lietuvos socialdemokratų partija, Žemaičių partija, Centro partija, Lietuvos liberalų sąjūdis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Pilietinės demokratijos partija, Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija, Tautinė partija "Lietuvos kelias", Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga.

Partijos kandidatų sąrašas dalyvauja skirstant mandatus, jei už jį balsuoja ne mažiau kaip 5 proc.

Jei 5 proc. barjerą perkopusių partijų surinktas bendras balsų skaičius nesiekia 60 proc. nuo visų balsavusių rinkėjų, teisę dalyvauti skirstant mandatus papildomai įgyja kandidatų sąrašas, už kurį balsavo daugiausiai rinkėjų. Jei ir tuomet bendra balsų suma nepasiekia 60 proc. nuo visų balsavusių rinkėjų, teisę dalyvauti skirstant mandatus įgyja ir kiti sąrašai, tol, kol pasiekiamas 60 proc. balsų skaičius.

Mandatai kandidatų sąrašams paskirstomi pagal tai, kiek balsų gavo kiekvienas jų. Viename sąraše kandidatai gauna mandatus ta eilės tvarka, kuri sudaroma pagal rinkėjų paduotus pirmumo balsus.

Rinkimai į naujos kadencijos 736 vietų EP jau įvyko visoje Europos Sąjungoje.

Pirmą kartą savo atstovus į EP Lietuva rinko 2004 metų rinkimuose, tuomet rinkimuose dalyvavo 48,38 proc. rinkėjų, mandatus pasidalino 6 politinės jėgos iš 12 partijų ir koalicijų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Netikėtumas prezidentinuose debatuose: visų kandidatų nuomonė vienu klausimu buvo tokia pati

Nė vienas kandidatas į prezidentus nepalaiko universalaus nekilnojamo turto (NT) mokesčio įvedimo,...

Lenkų žvalgyba: Putinas galbūt jau pasirengęs nedidelei operacijai prieš vieną iš Baltijos šalių (12)

Niekas negali tiksliai pasakyti, kada gali prasidėti rusų agresija prieš Lenkiją, tačiau...

Po pirmosios generalinės repeticijos – nesuvaidintos Silvester Belt emocijos: pasakė, kodėl visus išvarė iš persirengimo kambario

Pirmadienio vakarą pirmojo pusfinalio dalyviai rinkosi į Malmės areną – čia vyko generalinė...

Šiaurys vėjas išgins šilumą: prasidėjo vėsesnių orų periodas

Šiandien virš Lietuvos tvirtinsis aukšto slėgio sritis. Dangų dengs ploni, peršviečiami...

Žmonės eina iš proto dėl šio prekybos centro: nedidelis ledo maišelis atsieis daugiau nei 30, o drobinis maišelis – daugiau nei 200 Eur (3)

Žmonės visada ras progų pasiskųsti kainomis. Mes, lietuviai, nesame išimtis. Net organizuojame...