Tačiau pasaulyje yra tų, kurie gyvena skirtingoje realybėje. Ten žmonės moka 20 dolerių (apie 19 eurų) už galoną (beveik 3,8 litro) žalio, nepasterizuoto pieno pakuotę, 26 dolerius už deguonies prisotinto kiek mažiau nei 2 litrų vandens butelį, 50 dolerių už tris nedidukus stiklainėlius granolos (vienas – maždaug 350 mililitrų talpos) arba 24 dolerius už beveik 500 mililitrų organinio probiotikų prisotinto kokosų jogurto indelį.

Žmonės stebisi, dažnai – reiškia nuomones, kad tokie produktai ir tokios parduotuvės – nesuvokiamai ir neprasmingai per brangūs. Tačiau vis tiek eina, transliuoja savo apsipirkimus socialiniuose tinkluose, bando jų produktus ir užkrečia kitus šia mada.

Vienas iš daugiausia socialinėje medijoje aptarinėjamų prekybos tinklų – tai „Erewhon”, mažas tinklas, turintis vos 10 parduotuvių, kurios visos įsikūrusios Los Andželo mieste, Kalifornijoje. Jos įsikūrusios pakankamai brangiose, madingomis laikomose kaimynystėse. Pasadenoje, Kalabase, kur namus turi tokios žvaigždės, kaip Kim Kardashian arba Miley Cyrus, ir kur per tragišką sraigtasparnio avariją su dukra užsimušė NBA žvaigždė Kobe Bryantas, Beverli Hilse, Santa Monikoje ir kitur. Tiesa, reiktų suprasti, kad nors tos kaimynystės yra pakankamai brangios ir prabangios, jose taip pat verda ir gerokai paprasčiau gyvenančių žmonių gyvenimas.

„Erewhon” – tai satyrinė rašytojo Samuelio Butlerio novelė, aprašanti utopiją, kurioje žmonės yra atsakingi už savo sveikatą, o sergantieji – persekiojami ir teisiami. Taigi, kaip jau galima suprasti, parduotuvių tinklas taikosi į žmones, kurie vaikosi organiškos, dažnai – egzotiškos (arba tiesiog senos-geros, bet užmirštos), sveikesne laikomos produkcijos. Organiškas, ekologiškas, tvarus, tvariai užaugintas, rūšinis, kruopščiai atrinktas – tai žodžiai, kurie dažnai apibūdina ten parduodamus produktus.

Be jokios abejonės, apeliuojama ne tik į sveikatą bei kokybę, bet ir madą. Pavyzdžiui, 2022-aisiais su prekybos tinklu bendradarbiavo Kourtney Kardashian, pristačiusi savo vardo glotnučius limituotam laikui. Jie vadinosi detoksikuojančiu prabangiu stebuklinguoju gėrimu, o sudėtyje iš tiesų buvo sudėtingai ir prašmatniai skambantys ingredientai. Atsakingai užaugintų kokosų vanduo, atsakingai išgautas vanilės skonio kokosų jogurtas, turintis aktyviųjų kultūrų, ypač geros sudėties migdolų pienas, kurio sudėtyje – tik filtruotas vanduo, organiniai migdolai, ir rožinė Himalajų druska, keturių augalinių baltymų milteliai, turintys saldžios vanilės skonį, beskonė fulvinė rūgštis, užpilta įvairiausiais mineralais, aminorūgštimis ir kitais bemaž stebuklingai skambančiais žodžiais, hialiurono rūgštis, šalto spaudimo kokosų kremas ir aktyvuotos kietmedžio anglies milteliai. Iš tiesų, viskas aprašyta dar sudėtingiau ir veikiausiai reiktų klausti specialistų – mokslininkų ir medikų – ar tie žodžiai, sudėti į sakinį, turi prasmę. Tačiau skamba ne kaip glotnutis, o kaip ilgaamžiškumo receptas, kurį išgirdus svarstai, kam tada Kardashianų šeimai tiek plastinių operacijų, užpildų, injekcijų ir viso kito, jei egzistuoja tokie stebuklingi gėrimai.

Kainavo jis 18 dolerių, bet tai nebuvo vienintelė kolaboracija. Be daugelio kitų, savąjį, doleriu brangesnį, netrukus pristatė ir Hailey Bieber, pavadinusi jį odos glazūra ir pavadinimu žadėjusi spinduliuojantį švytėjimą. Tiesa, skambėjo jis tikrai paprasčiau nei prieš tai nupasakotas – buvo kiek panašesnis į glotnutį, ne į periodinę elementų lentelę. Sudėtyje buvo kolageno, jūros samanų, o daugiau – visokiausi organiniai vaisiai, uogos ir panašiai.

Vis dėlto, net ir dėl madingų prekių išprotėjusiems losandželiečiams per daug buvo pamatyti nediduką ledo maišelį už 32 dolerius. Teigiama, kad tas ledas – ilgiau besilaikantis ir šaltesnis už įprastą ledą jūsų šaldymo kameroje. Įmonė, gaminanti šį ledą, visą procesą atlieka rankomis. Beje, ledą užpylus gėrimu, ledas išlieka krištolo skaidrumo. Ir vis dėlto, tai tiesiog šaldytas vanduo, net jei jis būtų iš kitos galaktikos.

Kita vertus, „Erewhon” prekės ženklu pažymėtas tvariai pagamintas drobinis maišas kainuoja viso labo 225 dolerius. Ir žmonės perka. Taigi, ateityje galima tikėtis ir daugiau gūžčiojimą pečiais sukeliančių prekių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)