Minimali alga kitąmet ir vėl augs

Vilniuje įsibėgėja šienavimo sezonas. Vyrai sako darbus pradedantys anksti ryte, o dienos eigoje eina iš kvartalo į kvartalą.

„Na, nelengva. Karšta vasarą būna, kepina stipriai saulė“, – sakė darbininkas Stepas.

O atlyginimas už darbą – artimas minimaliam. Stepas neslepia, kad norėtųsi didesnio, mat kiek valdžia pridėjo, tiek infliacija ir atėmė.

Naujausiais „Sodros“ duomenimis, minimalų atlyginimą Lietuvoje gauna 35 tūkstančiai arba 3 procentai visų dirbančiųjų. Aišku, tūkstančiai gauna tik vos didesnę, bet statistikoje kaip uždirbantys minimaliai jie nefigūruoja. Minimali alga – 924 eurai popieriuje. „Į rankas“ – 708 eurai. Šiemet minimali mėnesinė alga didėjo dešimtadaliu, o kitąmet – dar augs.

„Niekas nesako, kad nebuvo infliacijos, kad nepabrango prekės ir visos kitos paslaugos. Tai yra tikra teisybė, bet infliacija rimsta, o atlyginimai lieka“, – teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

„Suktuko principas. Vis didėja minimalus, didėja vidutinis. Didėja vidutinis – tada didėja ir minimalus. Mes patekome į visą tą suktuko principą“, – kalbėjo Darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Ekonomistai ragina elgtis atsakingiau

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikina, kad minimali alga kitąmet galėtų viršyti 1000 eurų. Tai reiškia, kad „į rankas“ gyventojai gautų 74 eurais daugiau, nei dabar.

„Šis skaičius jau artėja prie tos aukščiausios ribos, kiek gali būti pakelta mėnesinė minimali alga“, – pastebėjo „Šiaulių banko“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Profsąjungos sako, kad su mažesne suma sutikti net neketina.

„Tai yra startas, nuo kurio mes pradėtume derėtis“, – teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

„Lietuvos banko nuomone, tai konkurencingumui neigiamos įtakos neturės“, – tikino socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Tačiau darbdaviai nori, kad minimalus atlyginimas būtų skaičiuojamas pagal naują formulę.

„Jie nori įdėti papildomus rodiklius, tokius kaip našumą ir taip stabdyti minimalios algos augimą. Mes su tuo nesutinkame“, – teigė I. Ruginienė.

Inga Ruginienė

„Reikia nepersistengti. Mūsų našumas jau labai stipriai atitrūko nuo mūsų atlyginimų augimo. Sakyčiau, čia gali būti ilgalaikiai mūsų spąstai“, – atkerta Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas V. Janulevičius.

Tiesa, šįkart į darbdavių pusę stoja ir ekonomistai.

„Tokiais tempais kelti atlyginimus yra rizikinga ir pavojinga“, – teigė I. Genytė-Pikčienė.

Mat per sparčiai didinat minimalų atlygį, dalis verslo neatlaikys.

„Mūsų prekės ir paslaugos nebus patrauklios Vakarų rinkose, būtent dėl darbo kaštų spartaus augimo. Tokiais tempais ne daug kur kyla atlyginimai. Užsismaugsime tą savo augimo variklį ir turėsime tokių rimtų, struktūrinių problemų“, – prognozavo ekonomistė I. Genytė-Pikčienė.

„Kai valdžia labai giriasi, kaip ji rūpinasi smulkiu-vidutiniu verslu, tai būtent minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimas, pirmiausia, smogia šitam sektoriui“, – teigė D. Arlauskas.

Danas Arlauskas

„Kai žmonės daugiau uždirba, jie gali daugiau išleisti tam pačiam vietiniam verslui. Manome, kad čia regionams gal net ir privalumas“, – teigė V. Šilinskas.

O darbdaviai aiškina, kad bus priversti atleidinėti darbuotojus.

„Mūsų pramonės esmė – kurti kuo daugiau vietų, kad kuo mažiau būtų bedarbių. Jeigu mes persistengsime, tada vyks tų pačių darbo vietų susitraukimas“, – teigė V. Janulevičius.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tokių rizikų nemato.

„Lietuvos duomenis žiūrime istoriškai ir matome, kad užimtumas kildavo kartu su minimalios algos kilimu“, – teigė V. Šilinskas.

„Norėtųsi tokios ne tik rinkimų įkvėptos diskusijos, bet pamatuotų sprendimų“, – teigė ekonomistė I. Genytė-Pikčienė.

Savo pasiūlymus teikia ir darbdaviai

Darbdaviai ragina užuot taip sparčiai didinus atlyginimus, pasistengti greičiau apmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimalios algos dydžiui. Deja, tam dabar trukdo strigusi mokesčių reforma.

„Mes norėtumėme, nes, vėlgi, matome, kad tai padeda ir padeda mažiausias pajamas uždirbantiems žmonėms, bet ar turėsime tam galimybių – nežinau“, – teigė V. Šilinskas.

Derybos dėl to, kiek minimali alga galėtų didėti kitąmet, Trišalėje taryboje, tai yra tarp darbdavių, darbuotojų ir Vyriausybės atstovų, prasidės dar šį mėnesį.

Visą reportažą rasite LNK portale: