aA
Švedijos viešųjų ryšių ir reklamos firmos „Studio Total“ įgyvendinta „meškiukų akcija“ Baltarusijoje vis kelia aistras. Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė „meškiukų akciją“ vadina apgailėtina, nes ji naudos davė ne Lietuvai, Baltarusijos opozicijai ar Švedijai, o didžiajai Lietuvos ir Baltarusijos kaimynei. Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigia, kad Baltarusija ir Lietuva turi dėkoti, kad meškiukų akcijos organizatoriai atskleidė šalių oro erdvės apsaugos skyles.
Viktoras Uspaskichas ir Rasa Juknevičienė
Viktoras Uspaskichas ir Rasa Juknevičienė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Tokią savo nuomonę politikai išsakė DELFI surengtoje TV diskusijoje „Kas geriau?“

„Šita akcija, pasakyčiau griežtai, yra apgailėtina, bet tie žmonės, kurie ją darė, turbūt ir norėjo, kad čia Lietuvoje kiltų ažiotažas“, - diskusijoje sakė konservatorė R. Juknevičienė.

„Turime padėkoti tiems meškiukams, jie atskleidė ydingą mūsų oro saugos sistemą. Tai reiškia ją patobulinsime, pataisysime. Šitoje vietoje turi ir Baltarusija padėkoti jiems, kad atvažiavo ne kariniai laivai, lėktuvai ir visa kita, o meškiukai atskleidė, kad pas juos yra problemų“, - aiškino V. Uspaskichas.

Lietuva neprivalo atsiprašinėti už švedų akcijas

Tačiau tiek V. Uspaskichas, tiek R. Juknevičienė sutarė, kad Lietuva tikrai neprivalo atsiprašyti Baltarusijos už „meškiukų akciją“, nes ne lietuviai ją organizavo.

„Lietuva neorganizavo šitos akcijos. Šita Švedijos piliečių akcija, kad niekam nekiltų jokių abejonių dėl mano požiūrio, manau, buvo visiškai nevykusi. Kas ją organizavo aš nežinau, kam jinai naudinga, aš žinau. Ir tikrai nebuvo naudinga nei Lietuvai, nei Baltarusijos opozicijai, nei pačiai Švedijai, nei Baltarusijos ateičiai“, - diskusijoje sakė krašto apsaugos ministrė.

Jos nuomone, „meškiukų akcija“ buvo naudinga tik Baltarusijos ir Lietuvos didžiajai kaimynei, nors ar ji kalba apie Rusiją, nepatikslino.

„Aš matau, kad tai buvo naudinga didžiajai Baltarusijos ir mūsų kaimynei. Jeigu iš tikrųjų norima Baltarusiją palikti buvusioje NVS erdvėje ir kiek įmanoma labiau atriboti nuo santykių su Europos Sąjunga, tai va, šita akcija padėjo“, - sakė ministrė.

R. Juknevičienė sutiko, kad Lietuvos oro erdvės stebėjimo prietaisai nėra patys moderniausi, tačiau, jos teigimu, nuo 2015-ųjų turėtų būti instaliuojama nauja infrastruktūra.

„Tų problemų yra visose srityse, niekas gi neslepia. Todėl dabar pradėtas projektas dėl radarų įsigijimo. Žinoma, seni radarai, žinoma, Lietuva neturi šiandien tokios infrastruktūros oro erdvėje, kokią norėtų turėti. 2015 m. pradėsime instaliuosi naują infrastruktūrą. Bet tai kainuoja pinigus, o stebėti žemai skrendančių lėktuvų šiandien negali nė viena valstybė, kad galėtų padengti visą savo sieną nuo pat žemės paviršiaus iki viršaus“, - teigė konservatorė.

Politikė šią akciją įvertino kaip oro erdvės chuliganizmą, kuris šiuo metu tiriamas. Ji taip pat nebuvo linkusi visiškai pripažinti, jog „meškiukų“ skrydis išties buvo, nes Lietuva nėra fiksavusi sienos kirtimo.

V.Uspaskichas: tegul Baltarusija džiaugiasi, jog atskrido meškiukai, o ne kariniai lėktuvai

Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas, kaip ir krašto apsaugos ministrė, laikosi nuomonės, jog Lietuvai atsiprašinėti nėra už ką. Jo teigimu, „meškiukų akciją“ tik padėjo nustatyti, kad tiek Lietuvos, tiek Baltarusijos oro erdvės apsauga yra skylėta, o baltarusiams jis patarė džiaugtis, jog pas juos atskrido tik meškiukai, o ne kariniai lėktuvai.

„Ne, (nereikia atsiprašyti – DELFI) todėl, kad organizavo ne Lietuva. Tai vienas atsakymas. Kitas dalykas, turime padėkoti tiems meškiukams, jie atskleidė ydingą mūsų oro saugos sistemą. Tai reiškia ją patobulinsime, pataisysime. Šitoje vietoje turi ir Baltarusija padėkoti jiems, kad atvažiavo ne kariniai laivai, lėktuvai ir visa kita, o meškiukai atskleidė, kad pas juos yra problemų. Tai mūsų struktūros turi žiūrėti ne kritiškai, o turi sakyti, kad mes turime tvarkyti savo sistemas. O kas organizavo – koks skirtumas? Ne Lietuva organizavo“, - sakė V. Uspaskichas.

DELFI primena, kad Švedijos viešųjų ir reklamos firmos „Studio Total“ pranešė, kad liepos 4 d. jos atstovai neteisėtai įskrido į Baltarusiją ir ten išmėtė šimtus pliušinių meškiukų su mažais parašiutais ir raginimais suteikti žodžio laisvę bei užtikrinti žmogaus teises.

Iš pradžių Baltarusijos pareigūnai neigė šį incidentą, bet vėliau autoritariškai valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido karinių oro pajėgų vadą ir pagrasino Lietuvai, be to, Baltarusija išvarė Švedijos ambasadorių. Baltarusija taip pat oficialiai kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą su teisinės pagalbos prašymu padėti ištirti incidentą.

Lietuvos Generalinė prokuratūros pranešė, jog Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pradėjo tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo.

Iš pradžių Lietuva sakė nieko neturinti informacijos apie šį incidentą, tačiau Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojui pareiškus, jog dėl skrydžio gali būti inicijuota administracinė byla, pasikeitė ir kariškių pozicija. Karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis pareiškė manantis, kad toks skrydis tikriausiai buvo, nors pažeidimas ir nebuvo užfiksuotas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas interviu Žinių radijui sakė, kad incidentas įvyko Karmėlavoje budint estų pamainai. Jo nuomone, Lietuvos institucijos netinkamai reagavo į incidentą ir privalo pripažinti savo klaidą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0