Prieš keturiasdešimt metų Lietuva buvo neturtinga sovietų imperijos provincija. Šiandien jos BVP (pakoreguotas pagal perkamosios galios paritetą) siekia 90 proc. Europos vidurkio ir prilygsta Pietų Europos šalims. 2024 m. Pasaulio laimingiausių šalių ataskaitoje nustatyta, kad jaunesni nei trisdešimties metų Lietuvos gyventojai yra patys laimingiausi žmonės pasaulyje – ir, nors tokias apklausas derėtų vertinti skeptiškai, net ir nedidelė laimės kibirkštėlė yra ypatinga, jei atsižvelgsime į šalies istoriją ir geografiją.

Lietuva įsikūrusi pačioje širdyje to, ką Jeilio universiteto istorikas Timothy Snyderis pavadino „kruvinomis žemėmis“ – „bloodlands“. Per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvą paeiliui okupavo Stalinas, Hitleris ir vėl Stalinas. Šiame regione prasidėjo Holokaustas. Antrasis pasaulinis karas užsitęsė iki 1953 m., kai rusai galutinai sutriuškino rezistenciją, ir, galima sakyti, iki 1993 m., kai šalį paliko paskutiniai sovietų kariai. Valdant Stalinui, kas ketvirtos lietuvių šeimos bent vienas narys buvo ištremtas į Sibirą.

Šiandien kaimynija tebėra tokia pat bloga, kaip ir bet kur už Artimųjų Rytų ribų. Siena su Baltarusija yra vos už 40 kilometrų nuo Vilniaus. Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka vykdo įvairiausias provokacijas – nuo saugumo standartų neatitinkančios atominės elektrinės statybų iki kariuomenės patikrinimų, kuriuos atlieka lydimas savo gauruoto balto šuns. Karas Ukrainoje paskatino pabėgėlių srautus ir humanitarinės pagalbos poreikį. Lietuva didina savo karines išlaidas nuo 2,7 proc. iki daugiau nei 3 proc. BVP, o NATO stiprina savo įtvirtinimus dar viena vokiečių karių brigada.

Vis dėlto šalis jau nebebando vytis Vakarų, bet pati steigia pasaulinio lygio kompanijas. Pavyzdžiui, „Vinted“ – naudotų drabužių ir aksesuarų prekybos ir mainų milžinė, kurios programėlė padeda žmonėms parduoti nebedėvimus drabužius, batus ir aksesuarus. (Vien Didžiojoje Britanijoje „Vinted“ turi apie 16 mln. naudotojų, kaip galima įsitikinti apsilankius kad ir „Tesco“, kur žmonės laukia eilėje, kad galėtų atsiimti ir išsiųsti savo „Vinted“ siuntinius). „Nordsec Ltd“, siūlanti populiarią virtualaus privataus tinklo programinę įrangą „NordVPN“, yra kibernetinio saugumo milžinė. „BOD Group“ sėkmingai gamina saulės baterijas ir optinius lęšius. „Teltonika Networks“ – pirmaujanti daiktų interneto įrangos gamintoja. „Brolis Semiconductors“ gamina optinę ir lazerinę įrangą, skirtą tiek civilinėms, tiek karinėms reikmėms. „TransferGo“ supaprastina pinigų pervedimą tarp skirtingų valstybių, ypač Europoje ir iš Europos.

Kadaise Lietuva kentėjo nuo to, ką būtų galima pavadinti Estijos kompleksu: ją graužė nevisavertiškumo jausmas kaimyninės Estijos atžvilgiu, mat ši anksti užsirekomendavo kaip „Skype“ ir skaitmeninės vyriausybės kūrėja. Nors šis kompleksas neišnyko, lietuviai yra vis tvirčiau įsitikinę, kad tarp Baltijos šalių jie – tikroji sėkmės istorija.

Gydymas šoku