aA
DELFI skaitytojas Vilniaus rajono Riešės seniūnijos vyriausiajai raštvedei bei Širvintų-Vilniaus apygardos rinkimų komisijos narei Teresai Paškovskai metė rimtus kaltinimus – esą ji atvirai agituoja balsuoti už Lietuvos lenkų rinkimų akciją (LLRA) ir konkrečius jos kandidatus. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pradeda tyrimą.
Rinkimų komisijos narei – kaltinimai agituojant už LLRA
© DELFI skaitytojo nuotr.

„Seimo rinkimų įstatymo 54 straipsnis draudžia vykdyti rinkimų agitaciją naudojantis tarnybine padėtimi („Bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės ar savivaldybių institucijose, įstaigose ar organizacijose, taip pat valstybinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse vykdant bet kokią rinkimų agitaciją, pavesti tai daryti kitiems asmenims ar kaip nors kitaip, naudojantis tarnybine padėtimi, bandyti paveikti rinkėjų valią. Valstybės, savivaldybių pareigūnams, valstybės tarnautojams draudžiama naudotis tarnybine padėtimi sudaryti sau ar partijai išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas. Šį straipsnį pažeidęs asmuo gali būti patrauktas administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn įstatymų nustatyta tvarka“), tačiau Vilniaus rajono Riešės seniūnijos vyriausiajai raštvedei Teresai Paškovskai, matomai, įstatymai negalioja - išnešiodama ir įteikdama rinkėjo korteles gyventojams parodo ir už ką reikėtų balsuoti - agitaciniuose lapeliuose pažymėta Lietuvos lenkų rinkimų akcija su pirmumo balsais 1, 5, 6, 7, 15. Taip pat duodamas Širvintų-Vilniaus rinkimų apygardoje už Lietuvos lenkų rinkimų akciją ir kandidatę Ritą Tamašunienę balsuoti siūlantis agitacinis lapelis“, - pranešė DELFI skaitytojas, pridėdamas ir T. Paškovskos esą dalinamų biuletenių pavyzdžių bei LLRA kandidatės agitacinių skrajučių nuotraukas.

Skaitytojo pateiktoje nuotraukoje matyti, kad biuletenio pavyzdyje pažymėtas LLRA sąrašas, o pirmumo balsų laukeliuose įrašyti numeriai, kuriais šios partijos sąraše įrašyti LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis, Vanda Kravčionok, Zbignevas Jedinskis, lenkų mokyklų sąjungos vadovas Juzefas Kvetkovskis bei Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis.

Aiškinosi, kas ją įskundė

Rinkimų komisijos narei – kaltinimai agituojant už LLRA
© DELFI skaitytojo nuotr.

Pati apygardos rinkimų komisijos narė, DELFI paklausta, ar dalina tokią medžiagą, iš pradžių mėgino išsiaiškinti, kas ją įskundė žurnalistams.

„Kur? Kur? Kam daviau biuletenį ir rodau? Kam daviau ir kas pasakė toks? Kas parašė taip?“ - klausinėjo T. Paškovska.

Žurnalistui atsisakius atskleisti skaitytojo pavardę, seniūnijos darbuotoja pamėgino klausimą formuluoti kitaip. „O kokiu adresu?“ - perklausė T. Paškovska. Adreso rinkimų komisijos narė taip pat negavo.

Dar sykį pasiteiravus, ar ji iš tiesų nešiojo pažymėtus biuletenių pavyzdžius ir LLRA kandidatės agitacinę medžiagą, sekė ilga pauzė. Po jos pašnekovė pareiškė neigianti jai metamus kaltinimus. „Aš sakau, kad ne, nebuvo tokių“, - rinkdama žodžius sakė T. Paškovska.

Z.Vaigauskas: jei tai pasitvirtins, politikė bus šalinama iš rinkimų komisijos

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė Širvintų-Vilniaus apygardos rinkimų komisijai nurodysiantis ištirti T. Paškovskos elgesį.

„Reikia tą patikrinti. Apygardos komisija turi patikrinti. (...) Aš darbą organizuočiau taip: apylinkės rinkimų komisija nueitų pas keletą rinkėjų ir nustatytų, kaip ten buvo“, - sakė Z. Vaigauskas.

Anot jo, jeigu įtarimai pasitvirtins, T. Paškovskos laukia griežtos sankcijos.

„Jeigu tikrai toks elgesys bus nustatytas, komisijos narė turi būti varoma iš komisijos be jokios teisės grįžti. Ir ilgam laikui“, - reziumavo VRK pirmininkas.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iš vėžio gniaužtų vos trejų metukų sūnelį ištraukusiai Aušrai pačiai išgyti reikėjo daugiau nei 10 metų

„Momentas, kurio niekad nepamiršiu – gydytojas atėjo į palatą, ir pradėjo atvirai pasakoti,...

Garsiosios Fridos Kahlo namai Meksikoje: galima išvysti net lovą, kurioje ji mirė

Kadaise Meksiko mieste buvę Fridos Kahlo namai, o dabar – ir muziejus , kasdien sutraukia...

Eurolyga liežuvio nevaldžiusiam Atamanui neatleido – skyrė riebią baudą (1)

Eurolygai teko įsikišti pačiame intriguojančių ketvirtfinalio batalijų įkarštyje ir padalinti...