aA
Kelyje, jungiančiame Kauną su Dzūkijos bei Suvalkijos vietovėmis, penktadienį padaugėjo automobilių. Nemaža jų dalis stoja Garliavoje, kur prie pastaraisiais metais išgarsėjusių garliaviškių Kedžių ir Venckų namų palaipsniui didėja minia piliečių. Jie ryžtingai nusiteikę neleisti pareigūnams įvykdyti teismo sprendimo dėl mažametės Drąsiaus Kedžio dukros paėmimo iš senelių bei tetos namų ir perdavimo jos motinai.
Garliavoje, prie Kedžių namų, renkasi vis didesnė minia
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Penktadienis - paskutinė antstolės Sonatos Vaicekauskienės darbo prieš dviejų savaičių atostogas diena.

Praėjusį penktadienį, prieš savaitę, toks mėginimas, primena naujienų agentūra ELTA, buvo sustabdytas Kauno rajono vaiko teisių gynimo specialistės pastangomis, kai Kedžių namuose susidarė mergaitės psichinei ir fizinei sveikatai pavojų kelianti situacija.

Kadangi antstolė S. Vaicekauskienė garantavo, kad šį teismo sprendimą būtinai įvykdys, nepaisydama jokio pasipriešinimo, žmonės ne tik iš Kauno, bet ir iš Panevėžio, Marijampolės ar kitų Lietuvos miestų bei kaimų jau savaitę budi prie Kedžių namų ir dieną, ir naktį. Šį penktadienį jiems į talką atėjo vis aktyviau Lietuvoje veikiančių ir už teisingumą kovojančių visuomeninių judėjimų atstovų - net ir iš pareigūnų profesinės organizacijos.

Garliavos "tvirtovė" Kedžių kieme turi savą "šildymo sistemą" - metalinę statinę, kurioje nuolat dega ugnis. Yra palapinė, sužvarbus galima pasišildyti ir puodeliu karštos arbatos. Sodybos tvora apjuosta plakatais.

Budėtojai nakvoja automobiliuose. Vyriausia iš budėtojų - per aštuoniasdešimtmetį perkopusi močiutė, atvykusi iš vieno tolimo rajono į Garliavą pakeleivingomis mašinomis, atvirai sakė, labai išgyvenanti "dėl tos mergaitės". Nes pati vaikystėje patyrė baisią prievartą, o jos mama tuomet nepatikėjo dukrelės pasakojimu, kad mažoji buvo išprievartauta.

"Situacija pas mus tikrai įtempta, - Eltai penktadienį patvirtino prieš savaitę savo giminaičių namuose neleidusi pareigūnams "plėšyti mergaitės" ir patyrusi veido sužalojimų Audronė Skučienė. Ji - mažametę globojančios jos tėčio sesers Neringos Venckienės teta.

Pasak A. Skučienės, tiek mergaitės artimiesiems, tiek juos palaikantiems Lietuvos žmonėms baisu dar ir todėl, kad namo kieme, specialiame poste, tebėra mergaitę saugoti paskirti kaukėti pareigūnai, kurie ją prieš savaitę stengėsi jėga atplėšti nuo senelių ir "patys sužalojo mažą klykiantį iš siaubo vaiką".

"Neringa oficialiai prašė nuimti tą apsaugą, kuri naudoja smurtą prieš mažą vaiką, bet jie nenuimti. Nei policija, nei Generalinė prokuratūra to nepadarė. Reiškia, laukia ženklo, kada išlįsti iš tos būdos mūsų kieme ir vėl vaiką pulti", - neslėpdama nerimo penktadienio popietę sakė A. Skučienė.

Jei turite daugiau informacijos, nuotraukų arba filmuotos medžiagos šia tema, pasidalinkite ja su DELFI skaitytojais.
ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0