aA
Įrašų kompanijos neigia pranešimus apie tai, kad apsaugos būdai, skirti apsaugoti muzikos įrašus internete, yra nepakankami. Pirminiais duomenimis, atlikus muzikos įrašų apsaugos sistemų testavimą, šios kompiuterių specialistų nesustabdė. Įsilaužėliai be didesnio vargo panaikino saugomų bylų apsaugas.
Rio
Ateityje gali kilti problemų klausant muzikos tokiais įrenginiais
Tačiau organizacija, kurios užsakymu atliktas bandymas, pareiškė kol kas nežinanti ar įrašai iš tikrųjų nebuvo pakankamai apsaugoti.

Praėjusį mėnesį Saugios Skaitmeninės Muzikos Sąjunga ("Secure Digital Music Initiative" - SDMI), kurią įkūrė daugiau kaip šimtas muzikos įrašų kompanijų, pasiūlė kompiuterių ekspertams bei įsilaužėliams išbandyti įrašų saugumui skirtų priemonių sugebėjimą apsaugoti muzikos kūrinius.

Apsaugos sistema, kurią SDMI jau išleido, gerokai apsunkina galimybę neteisėtai kopijuoti muzikos įrašus. Tačiau ji gana smarkiai kritikuojama dėl vartotojo teisių suvaržymo.

Naujųjų technologijų išbandymui buvo surengtos savotiškos varžybos. Jų dalyviai turėjo panaikinti vartotojų teisių apribojimus, bet nepanaikinti apsaugos nuo nelegalaus kopijavimo.

SDMI tinklalapyje buvo patalpintos šešios bylos ir kiekvienas norintis galėjo pabandyti "nulaužti" apsaugos kodus. Už kiekviena sėkmingą bandymą buvo pažadėta 10000 JAV dolerių (40000 litų) premija.

Daugelis saugumo specialistų bei įsilaužėlių atsisakė dalyvauti varžybose dėl įrašų kompanijų veiksmų prieš "Napster", taip pat suvokdami, kad bet kokia pagalba SDMI apribos keitimąsi muzika.Nepaisant to, SDMI pranešė, jog iš įsilaužimo specialistų gavo beveik 450 bandytų "nulaužti" bylų. Kruopštus tyrimas turėtų išaiškinti apsaugos trūkumus, taip pat kokia įtaką įrašo kokybei turėjo bandymai "apeiti" apsaugą.

SDMI nėra vienintelė organizacija, užsiimanti muzikos įrašų apsaugos priemonių kūrimu. Amerikos įrašų kompanijų asociacija ("Recording Industry Association of America ") bando įrašyti informaciją į kūrinius, pagal kurią juos būtų galima atpažinti, šitaip siekdama apriboti muzikos piratų laisvę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0