aA
Premjeras konservatorių vadovas Andrius Kubilius ketvirtadienį kviečiasi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ir teisėsaugos institucijų vadovus aptarti rinkimų tvarkos pažeidimus ir balsų pirkimo atvejus. O prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia laukianti, kad partijos prisiims atsakomybę už „galimai neskaidrius savo atstovų veiksmus“.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Prezidentė reiškia principingą nuomonę dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo. Šalies vadovė taip pat užsimena, kad priežiūros institucijos ir teisėsauga turi „dar neišnaudotų“ priemonių kovoje su šiuo reiškiniu.

„Įvertinti užfiksuotus rinkimų tvarkos pažeidimus privalo teisėsaugos institucijos ir VRK. Tam jos turi efektyvių ir dar neišnaudotų svertų ir priemonių. Visos politinės partijos turi prisiimti politinę atsakomybę už galimai neskaidrius savo atstovų veiksmus“, - DELFI prezidentės spaudos tarnybos atsiųstame komentare teigia D. Grybauskaitė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) ragina šią problemą aptarti Valstybės gynimo tarybai.

Ketvirtadienį popiet parskridęs iš vizito Rumunijoje Vyriausybės vadovas planuoja susitikti su VRK pirmininku Zenonu Vaigausku, policijos generaliniu komisaru Sauliumi Skverneliu ir generaliniu prokuroru Dariumi Valiu, BNS pranešė premjero atstovė spaudai Jarda Paukštienė.

Pasak jos, Vyriausybės vadovui kelia nerimą rinkimų tvarkos pažeidimai, premjeras nori pasitarti dėl skubaus piktnaudžiavimo atvejų ištyrimo.

Seimo NSKG savo ruožtu trečiadienį konstatavo, kad per Seimo rinkimus nustatyti rinkėjų papirkinėjimo atvejai gali sukelti rimtas neigiamas pasekmes. Dėl to komitetas bendru sutarimu nusprendė atkreipti Seimo pirmininkės Irenos Degutienės dėmesį, kad tokie atvejai kelia pavojų nacionaliniam saugumui, todėl tikslinga šį klausimą teikti svarstyti Valstybės gynimo tarybai, dalyvaujant kompetentingų valstybės institucijų atstovams.

"Atsižvelgiant į artėjantį antrąjį Seimo rinkimų turą, būtina nedelsiant priimti sprendimus dėl šio klausimo", – pranešime spaudai cituojamas komiteto pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas.

Valstybės gynimo taryba yra valstybės institucija, kuri svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos reikalus, įskaitant valstybės institucijų veiklą svarbiausiais valstybės saugumo užtikrinimo ir gynimo klausimais. Į ją įeina prezidentas, ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.

Į VGT posėdžius paprastai kviečiami Seimo NSGK pirmininkas, Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius, vidaus reikalų ministras.

V.Uspaskichas: norima pašalinti politinį konkurentą

Akcentuojant Seimo rinkimų tvarkos pažeidimus ir raginant dėl jų surengti Valstybės gynimo tarybos posėdį, norima iš tolesnės kovos pašalinti politinį konkurentą, teigia Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas.

"Tai eilinis politinis žaidimas. Jie nori pašalinti politinį konkurentą", - trečiadienį BNS sakė V.Uspaskichas, komentuodamas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) siūlymą sušaukti Valstybės gynimo tarybą dėl rinkimų tvarkos pažeidimų.

V.Uspaskichas stebėjosi, kad išvados daromos nesulaukus jokių oficialių institucijų išvadų.

"Pažeidimų yra visose partijose, bet jų niekas nenagrinėja, nes tai ne Darbo partija, V.Uspaskicho ten nėra", - sakė politikas.

Jo teigimu, Darbo partiją neva kompromituojantis vaizdo įrašas, kuriame kalbama apie balsų pirkimą įkalinimo įstaigose, darytas rugsėjo 27 dieną.

"Kodėl tiek laiko jis laikytas? Tik kai Darbo partija laimėjo rinkimus, tada buvo paviešintas", - sakė V.Uspaskichas.

"Norite diskredituoti savo valstybę, prašau. Manęs tai jau nebediskredituos. Aš turiu pakankamai didelę tribūną Europos Parlamente. Prieš mane jau per daug žmogaus teisių pažeidimų padaryta, todėl aš kalbėsiu garsiai", - BNS teigė "darbiečių" vadovas.

A.Butkevičius smerkia rinkėjų papirkimus ir laukia oficialių išvadų dėl Darbo partijos vaidmens

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia, kad negalima toleruoti rinkėjų balsų pirkimo, tačiau nevertina Darbo partijos vaidmens šioje istorijoje, kol nėra oficialių išvadų.

"Tikrai tai netoleruotina, aš nenoriu kaltinti nė vienos partijos, nė vieno politiko, neturėdamas įrodymų, kad jeigu taip yra nesąžiningai elgiamasi, perkama, o po to gauni nemažai vietų Seime, tai yra tam tikros grėsmės", - trečiadienį BNS sakė politikas.

Jis teigiamai įvertino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) siūlymą balsų papirkimus ir kitus Seimo rinkimų tvarkos pažeidimus apsvarstyti Valstybės gynimo taryboje.

"Jeigu tai yra tiesa, kas buvo rodyta per televiziją, kad net vyko pokalbiai su nusikaltėliais, ten kalbamasi apie balsavimą už tam tikras politines jėgas, tam tikrus asmenis, už tai turi būti stipriai baudžiama. Manau, tai nusikaltimas (...) Jeigu neužkirsime kelio šioms blogybėms, sukursime precedentą dar didesnį kitiems rinkimams", - tvirtino A.Butkevičius.

Jis pranešė trečiadienį kalbėjęs šia tema su teisėsaugos institucijų darbuotojais, kurie esą skundėsi, kad jiems neužtenka galių pagauti balsų pirkėjus.

"Šiandien kalbėjau su teisėsaugos institucijų kai kuriais žmonėmis, ir jie pasakė, kad net turėtų būti kai kurie įstatymai pakeisti, kad gavus signalus būtų leidžiama lengviau jiems atlikti teisinius tyrimus. Dabartiniai įstatymai jiems nesuteikia teisės gavus tokius signalus, kad yra papirkinėjami rinkėjai, juos sekti, įrašinėti ir kitus teisinius dalykus atlikti. Jie gali tik pasikviesti ir surašyti įspėjimus", - sakė socialdemokratų vadovas.

Paklaustas, kokią įtaką balsų pirkimas gali turėti įtakos planams kurti valdančiąją koaliciją su Darbo partija bei partija '"Tvarka ir teisingumas", A.Butkevičius teigė, kad kol nėra įrodyta kaltė, sunku daryti išvadas.

"Bet jeigu bus tai įrodyta, tai bus atskiri pokalbiai ir tam tikri galimi sprendimai", - teigė jis.

Dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per išankstinį balsavimą ir rinkimų dieną policija Lietuvoje iš viso yra pradėjusi daugiau kaip dešimt ikiteisminių tyrimų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas yra patvirtinęs, jog daugiausiai skundų sulaukta dėl Darbo partijos kandidatų. Taip pat Z.Vaigauskas per spaudos konferenciją pirmadienį sakė, kad anksti spręsti, ar minėti pažeidimai gali keisti inkimų rezultatus, kol nėra teisėsaugos įvertinimo.

Po sekmadienį vykusių parlamento rinkimų pirmojo turo daugiamandatėje apygardoje daugiausia - 19,84 proc. balsų gavo Darbo partija. Antri su 18,38 proc. balsų liko socialdemokratai, treti - konservatoriai su 15,06 proc. balsų. Liberalų sąjūdis surinko 8,57 proc. balsų, Drąsos kelio partija - 7,98 proc., partija "Tvarka ir teisingumas" - 7,31 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 5,83 procento.

Antrasis Seimo rinkimų turas 68 vienmandatėse apygardose vyks spalio 28 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gynybos pramonė Lietuvoje: vardina dideles perspektyvas, bet pasigenda svarbių valstybės žingsnių (2)

Pastaraisiais metais Lietuvos gynybos pramonė tobulėja ir plečiasi itin sparčiai. Karas Ukrainoje...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai (1)

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Mokslininkai apskaičiavo, kaip ir kodėl atsirado Mėnulis, – dėmesį patraukė objektas asteroidų žiede

Mėnulis atsirado, kai į pirmykštę Žemę trenkėsi Marso dydžio kūnas Tėja. Kad Tėja...