Ingredientai

Tikriausiai girdėjote įvairių gandų apie tai, ko griebiasi fotografai, kad maistas nuotraukose atrodytų skanus. Pavyzdžiui, kad nekeptas kalakutas atrodytų gardžiai paskrudęs, įtrina jį batų tepalu, o ledų porciją pakeičia kaušeliu bulvių košės, aplietos į šokoladą panašiais variklių tepalais.

Gaminimo eiga

Laimei, tik nedaugelis mūsų esame tokie „išradingi“. Mes – paprasti žmonės ir tiesiog norime, kad restorano patiekalas atrodytų taip pat gardžiai, kaip kvepia, o tetos kepti sausainiai – ne mažiau viliojantys nei realybėje. Štai patarimai, kaip fotografuoti maistą, kad jis atrodytų patraukliai.

1. Aplinka

Sukurkite aplinką, kuri išryškina patiekalą, bet jo neužgožia. Pasirinkite paprastą, neįmantrų foną ar staltiesę.

Lėkščių spalva turėtų kontrastuoti su patiekalo spalva arba harmoningai derėti, bet nebūti tokia pati.

Prieš fotografuodami apžiūrėkite, ar fone nėra dėmesį blaškančių dalykų (vaikštinėjančių namiškių, besimėtančių daiktų). Kad fonas būtų blankesnis, pasirinkite platesnę diafragmą.

2. Šviesa

Kai tik galite, naudokite natūralią. Geriausia fotografuoti prie didelio lango su šviesą sklaidančiomis baltomis užuolaidomis.
Jei negalite naudoti natūralios šviesos, neskubėkite jungti blykstės. Fotografavimas su blykste neleis atspindėti patiekalo subtilybių. Blykstė viską pernelyg supaprastina, atsiranda spindinčių dėmių.

3. Spalvų harmonija

Mokykitės reguliuoti spalvas. Situacijose, kai natūrali šviesa negalima, jūsų nuotraukos gali turėti geltoną ar mėlyną atspalvį, ir maistas atrodys siaubingai (pamėlynavusi šoninė – nuotrauka dešinėje). Nusistatykite balto balanso režimą arba vėliau pataisykite spalvas skaitmeniniu būdu.

4. Nejudėkite

Tvirtai laikykite fotoaparatą. Jei fotografuojate restorane, virtuvėje ar kitoje ne itin šviesioje vietoje, bet koks fotoaparato krustelėjimas esant ilgam išlaikymui bus užfiksuotas kaip susiliejęs vaizdas. Kai tik įmanoma, naudokite trikojį. Jei jo neturite, padėkite fotoaparatą ant stiklinės ar kėdės atkaltės.

5. Padarykite daug kadrų

Padarykite daugybę nuotraukų. Keiskite lėkštės vietą ir ieškokite, iš kurio kampo maistas geriausiai atrodo: gal jis atrodo gardžiausiai fotografuojamas iš arti? O gal norėsite fotografuoti iš toli, kad išryškėtų kompozicijos geometrija?

6. Optiškai priartinkite

Pritraukite taip arti, kiek įmanoma. Naudokite „makro“ režimą, jei toks yra jūsų fotoaparate. Užpildykite rėmus maistu, kad į nuotrauką žiūrintis žmogus beveik jaustų jo skonį.

7. Nepamirškite fotografuoti gaminimo

Nepamirškite fotografuoti maisto gaminimo proceso. Kartais maisto ruošimas (pjaustymas, kepimas) gali būti ne mažiau įdomus už rezultatą.

8. Sparčiai sukitės

Dirbkite greitai. Kuo greičiau nufotografuosite maistą, tuo šviežesnis jis atrodys. Atšalusi mėsa ir pavandenijusios salotos nežadina apetito.

Prieš gamindami maistą pasitreniruokite su tuščia lėkšte. Paskutinę minutę ją pakeiskite lėkšte su garuojančiu patiekalu.

9. Detalės

Viskas susideda iš detalių. Patikrinkite, ar neištepti lėkštės kampeliai, neaptaškyta taurė. Nuvalykite visas dėmes. Nuobodesnes kompozicijas pagyvinkite ryškiais padažais ar papuošimais (pavyzdžiui, šaltos arbatos taurę papuoškite griežinėliu citrinos).

10. Nefotografuokite

Žinokite, ko nefotografuoti. Kai kurie dalykai niekada neatrodys skaniai, kad ir kaip nertumėtės iš kailio. Vienspalviai patiekalai ir rudi padažai retai kada atrodo gerai. Kad ir kokie skanūs būtų cepelinai, gražiai juos nufotografuoti yra didžiulis iššūkis.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai