Su maistu mėgstantis eksperimentuoti vyriausiasis virėjas Arūnas Jonaitis nusprendė pademonstruoti, kad per žiemos šventes galima pasigaminti ne tik tradicinių, bet ir, daugiausiai naudojant lietuviškus maisto produktus, įdomesnių, greitai paruošiamų, ir visą šeimą maloniai stebinančių patiekalų.

Gaminimo eiga

Restorano „La Storia" virtuvės šefas pagamins silkę su kaparėliais. Tai yra kiek kitoks tradicinio patiekalo paruošimas Šv. Kūčioms. Kaparėliais ir duona įdaryta silkė surišama siūlais ir kepama orkaitėje. Rezultatas pranoksta visų lūkesčius.


Pastarnoką nulupame ir supjaustome kubeliais. Kubelius suberiame į puodą, įpilame vandens, užverdame ir verdame 25 minutes.

Ruošiame įdarą: duoną supjaustome kubeliais ir suberiame į indą. Ant viršaus užtarkuojame truputį citrinos žievelės ir įspaudžiame maždaug 10 ml citrinos sulčių. Įdedame šiek tiek kaparėlių.

Svogūnus supjaustome lankeliais, keptuvėje ištirpiname sviestą (1/5 arba 1/4 pakelio) ir joje pakepiname svogūnus su smulkiai pjaustytomis petražolėmis. Kepame porą minučių, kol svogūnai suminkštėja ir įgauna gelsvą atspalvį.

Iškeptus svogūnus suberiame į bendrą indą su duona ir viską išmaišome, tuo pačiu ir pabaigdami gaminti įdarą.

Silkei nupjauname galvą, prakerpame pilvą ir ištraukiame visus vidurius. Tuomet statome silkę ant pilvo, su delnu spaudžiame jos nugarą ir tuo pačiu metu praskečiame ją per pjūvį į skirtingas puses.

Kai žuvis pakankamai suspausta ir nebeatgauna savo formos, papildomai lengvai ją pamasažuojame su kočėlu, kad lengviau atsiskirtų kaulai. Tuomet lengvai išimame kaulus, nukerpame likusius silkės pelekus.

Paruoštą įdarą įdedame išilgai silkės, ją užlenkiame ir surišame siūlais trijose vietose. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, įdedame silkę, o ant jos viršaus uždedame porą gabaliukų sviesto (maždaug 25-30 g iš viso).

Dedame kepti į 220 C karštumo orkaitę maždaug 15 minučių. Kol silkė kepa, iš puodo su išvirusiais pastarnoko kubeliais nupilame vandenį, įdedame truputėlį sviesto (15-20 g) ir viską ištriname.

Sutrintą pastarnokų masę dedame į serviravimui paruoštą ovalo formos indą taip, kad paskui ant viršaus būtų galima sudėti žuvį. Iškepus silkei, ištraukiame ją iš orkaitės, nukerpame ir nuimame siūlus, o paskui silkę gražiai supjaustome maždaug į 5-6 dalis.

Supjaustytus gabaliukus gražiai sudedame ant pastarnokų masės išilgai indo, sudarydami buvusią žuvies formą. Patiekalą pagardiname užberdami petražolių lapelių.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai