aA
Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui praėję metai veikiausiai buvo ne itin sėkmingi. Politikas deklaravo, jog per praėjusius metus jo turtas sumažėjo daugiau nei 20 mln. Lt. Tokie duomenys paaiškėjo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) paskelbus kandidatų į Seimą turto deklaracijas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pernai, vesdamas „darbiečių“ sąrašą Vilniaus savivaldos rinkimuose, V. Uspaskichas deklaravo turįs privalomo registruoti turto už 3,27 mln. Lt, vertybinių popierių už 61,16 mln. Lt, 7,3 mln. Lt piniginėmis lėšomis. V. Uspaskicho suteiktų paskolų suma pernai buvo beveik 11,28 mln. Lt, gautos paskolos – 1,43 mln. Lt. Bendra suma V. Uspaskicho turto deklaracijoje prieš metus sudarė 84,45 mln. Lt.

Penktadienį VRK paskelbė kandidatų į Seimą turto deklaracijas už 2011 metus. Jie V. Uspaskichui veikiausiai nebuvo sėkmingi. Privalomas registruoti turtas – 2,18 mln. Lt, vertybiniai popieriai – 37,72 mln. Lt, piniginės lėšos – beveik 5,4 mln. Lt, suteiktos paskolos – 14,75 mln. Lt, gautos paskolos – 875 tūkst. Lt. Iš viso – 60,91 mln. Lt. Taigi per 12 mėnesių V. Uspaskicho turtas sumenko apie 23,5 mln. Lt.

Metinių pajamų grafoje Darbo partijos lyderis deklaravo pernai uždirbęs 1,65 mln. Lt. Tai gerokai mažiau nei 2010 m.: ankstesnėje savo deklaracijoje VRK politikas nurodė 2010 m. gavęs 8,57 mln. Lt pajamų.

V.Uspaskichas: gal man dabar valstybė primokės?

Pats Darbo partijos pirmininkas, DELFI paprašytas pakomentuoti savo turto sumažėjimą, pirmiausiai priminė valdančiųjų pernai keltas bangas dėl esą juokingai mažų jo mokamų mokesčių.

„Jeigu pagal įstatymus, parduodant savo namą arba kitą nekilnojamąjį turtą nereikia sumokėti mokesčių, tai aš ir nemoku. O visi mane dolbino, kartu – ir premjeras, kad aš kažko tai nesumokėjau. Tai dabar aš netekau 20 milijonų, tai gal kas nors nori man primokėti?“ - DELFI sakė V. Uspaskichas

Vis dėlto 23,5 mln. Lt sumažėjęs turtas „darbiečių“ vado nejaudina – jis teigia net tiksliai negalintis prisiminti, kaip ir dėl ko jo turtas sumenko.

„Turbūt perleistas turtas, indeksavimas. Kai ką perleidinėjau, taip. Ne, nesigraužiu. Todėl, kad nei padidėjo, nei sumažėjo, valstybei nelieku nieko skolingas. Jeigu sumažėjo, tai jūs galit parašyti – gal valstybė primokės. Jūs visi tada pergyvenot, kad aš kažko tai neprimokėjau“, - ironizavo V. Uspaskichas.

Beje, mokesčių grafoje Darbo partijos lyderis, kaip ir pernai, nurodė kuklius skaičius. 1,65 mln. Lt pajamų pernai gavęs politikas sumokėjo tik 6,92 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Pernai V. Uspaskichas deklaravo sumokėjęs 10 tūkst. Lt GPM ir gavęs 8,57 mln. Lt pajamų. Kuklią GPM sumą politikas aiškino tuo, jog europarlamentaro algos mokesčius esą susirenka Briuselis, bei verslo sandoriais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0