aA
Ekonomistė Aušra Maldeikienė politinių partijų rinkimų programose išvardintų pažadų nevadina nerealiais, nes, anot jos, pasaulyje galima įgyvendinti beveik viską, tik ne viską reikia įgyvendinti, mat pasekmės gali būti skaudžios.
Aušra Maldeikienė
Aušra Maldeikienė
© DELFI / Tomas Vinickas

Ji teigia iš visų partijų pažadų suradusi tik vieną, kuris tikrai neįgyvendinamas – tai partijos „Tvarka ir teisingumas“ pasiūlymas kartu su privačiu verslu įgyvendinti kelionių programą senjorams, kad šie galėtų susipažinti su pasaulio kultūros objektais.

„Aš atradau tik vieną tezę, kuri tikrai nepadaroma. Partija „Tvarka ir teisingumas“ sugalvojo, kad verslas vykdys kultūrines programas ir už verslo pinigus pensininkai bus vežiojami po pasaulio kultūros objektus. Ten yra toks punktas, kad visi turi gyventi oriai, jie daug kartų tą kartoja. Pensininko orus gyvenimas reiškia, kad jis už verslo pinigus bus skraidinamas“, - kalbėjo A. Maldeikienė, trečiadienį skaičiusi viešą paskaitą „Anapus rinkiminių partijų programų: apie ką jos mums praneša?“

A.Maldeikienė apie partijų programas: socdemai – prieš A.Kubilių, liberalai – už „Sodros“ deficitą
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

„Jaunimui iš karto pasakau – jeigu verslas už savo pinigus skraidins pensininkus pasižiūrėti pasaulio kultūros objektų, tai reiškia, kad verslas tai turės daryti arba pelno sąskaita, arba investicijų sąskaita, bet tada neliks darbo vietų. Na, nežinau, jie turbūt skris jūsų aplankyti emigracijoje“, - pridūrė ekonomistė.

Anot jos, analizuojant partijų programas ir rinkimų pažadus reikia įsisąmoninti, kad daugumą politikų pasiūlymų įgyvendinti galima, lieka tik neatsakytas klausias, kokias pasekmes tai turės. Pasak pranešėjos, paskelbus Naująją ekonominę politiką (NEP'ą) Sovietų Sąjunga iš agrarinės valstybės per ketverius metus tapo industrine, tačiau tai buvo padaryta žmonių gyvenimų sąskaita.

„Taigi padaryti galima viską, bet ar viską daryti reikia?“ - klausė A. Maldeikienė.

0 proc. nedarbo ir 1500 Lt MMA kaina – nedarbas ir prekių trūkumas

Ekonomistė teigia nesutinkanti su kai kurių žmonių nuostata, jog partijų programų skaityti neverta, nes jose esą dalijami nepamatuoti pažadai, o žmonės tiesiog kvailinami. Tačiau A. Maldeikienė sako, kad jai partijų programos atskleidžia žmones, kurie bent kiek prisidėjo prie programos rašymo, parodo mąstymo ypatumus.

Pavyzdžiui, Darbo partijos teiginys, kad atėjusi į valdžią minimalią mėnesio algą ji pakels iki 1500 litų, A. Maldeikienei atrodo įgyvendinamas, mat tam reikia tik pakeisti keletą teisės aktų. Tačiau, jos teigimu, pasakius A, reikia sakyti ir B: tikėtina, kad po tokio sprendimo šoktų nedarbas, tekstų panaikinti bedarbių pašalpas, nors jos ir šiaip tesiekia grašius.

„Padidinti MMA iki 1500 litų nėra taip sudėtinga, reikia priimti įstatymą. Kas atsitiks? Pirmas

Aušra Maldeikienė
Aušra Maldeikienė
© DELFI / Tomas Vinickas

dalykas, tikėtina, šoks nedarbas. Tada galima atšaukti nedarbo išmokų mokėjimą, bet beveik nėra ko atšaukti, nes jų beveik ir nėra. Tada, kas dar? Yra dar vienas būdas, kaip mus padaryti laimingais? Visi turi būti užimti, todėl Viktoras Uspaskichas sako, visi turės darbą. Aš rimtai svarsčiau, iš pradžių dveji metai pasirodė nerealu, bet paskui pagalvojau, kad gana realu, tiesiog reikia pakeisti santvarką“, - paskaitoje kalbėjo A. Maldeikienė.

„Tu gali sukurti situaciją, kai nėra nedarbo, bet turėsi kainą. Ekonomisto reikalas pasakyti, kad kiekvienas pasirinkimas turi savo kainą. Tu pasirenki ir gauni kainą. Kaina bus tuščios parduotuvės. Sovietų Sąjungoje nedarbo taip pat nebuvo“, - pridūrė pranešėja. 

Jos teigimu, neįgyvendinamas tik „tvarkiečių“ siūlymas už verslo pinigus senjorus vežioti po pasaulį, kad jie susipažintų su kultūros objektais. Visa kita – tik pasekmių klausimas.

Socialdemokratų programa: A.Kubilius blogas, kai jo neliks, krizės nebus

A. Maldeikienė teigia pastebėjusi, kad Lietuvoje susiformavo puiki terpė įvairiausio plauko gelbėtojams, mat pas mus manoma, kad bet kokiais problemai egzistuoja vienas teisingas sprendimas, tik dar nėra tiksliai aišku, koks jis. Tačiau prieš kiekvienus rinkimus visuomenė vis patiki, kad konkreti partija arba konkretus politikas yra tas vienintelis, kuris suras vienintelį teisingą problemos sprendimo būdą.

„Kuo toliau, tuo labiau ši visuomenė įtiki, kad kažkokie blogiečiai yra užgrobę Seimą. Ir esminis dalykas, kaip juos iš ten išmesti. Labai gražiai šitai logikai atstovauja „Drąsos kelio“ partija. Jų programoje tiksliai surašyta – teisingumas yra panaikintas, visur sėdi ne tie asmenys, tačiau pakeitei asmenis ir viskas puiku. Leninas irgi sakė, kad reikia užgrobti telegrafą, paštą ir radiją. Čia šioje vietoje ir yra problema. Ir ta problema yra ne politikų, ji yra mūsų lūkesčių problema, mes susikuriame nerealius lūkesčius ir dėl to kaip maži vaikai gauname naują porciją kvailysčių“, - aiškino A. Maldeikienė.

Ekonomistė ragina suvokti, kad mūsų visų mąstymas yra bent šiek tiek ideologizuotas – vieni esame labiau kairieji, kiti – labiau dešinieji, treti – konservatyvūs, bet to bijoti, pasak A. Maldeikienės, nereikia, reikia tik suvokti, kad kiekvienas pasirinkimas turi savo kainą ir arba mes, rinkėjai, su ta kaina sutinkame, arba ne.

Pasak A. Maldeikienės, geriausia partijų programas analizuoti per keturis pjūvius: (1) kaip partijos siūlo spręsti nedarbo problemą, (2) ką ketina daryti dėl emigracijos, (3) kaip ketina reformuoti socialinę Lietuvos sistemą ir (4) kaip Lietuva susitvarkė su finansine bei ekonomine krizę bei ką daryti, kad būtų sušvelninti krizės padariniai.

Tiesa, A. Maldeikienė pripažino, kad politinės partijos beveik visiškai neanalizavo Lietuvos reakcijos į krizę: socialdemokratai tik reziumavo, kad jeigu nebūtų konservatorių premjero Andriaus Kubiliaus, tai beveik nebūtų buvę ir krizės, o konservatoriai nuolat teigia, kad viską padarė tiesiog puikiai, tad čia beveik nėra ir ką beanalizuoti.

„Socialdemokratų programa rėmėsi principu: Kubilius yra blogas, o jie yra geri. Ir kai jie ateis, Kubiliaus nebus. O jeigu nebus Kubiliaus, nebus krizės, nebus taupymo“, - teigė ekonomistė.

Nesistebi, kodėl žmonės nenori mokėti mokesčių

Beje, kalbėdama apie Lietuvos socialinę sistemą A. Maldeikienė teigė suprantanti, kodėl Lietuvoje žmonės nenori mokėti mokesčių ir sutinka darbo užmokestį gauti „vokeliuose“. Jos teigimu, Lietuvoje „Sodros“ mokesčiai samdomiems darbuotojams yra vieni didžiausių pasaulyje – socialinės apsaugos sistemai atiduodama 34 proc., iš jų 24 proc. tenka pensijų socialiniam draudimui, o dar 10 proc. - draudimui ligos ar nedarbo atvejais.

„Kas įdomu, kad iš tikrųjų dirbantis ir nemažas įmokas mokantis žmogus rizikos atvejais, jei jis susirgo ar tapo bedarbiu (tai dažniausios rizikos) praktiškai nieko negauna“, - teigė A. Maldeikienė, pridūrusi, jog maksimali nedarbo socialinio draudimo išmoka tris mėnesius siekia 650 litų, nesvarbu, kad dirbančiojo įmokos buvo didžiulės.

A.Maldeikienė apie partijų programas: socdemai – prieš A.Kubilių, liberalai – už „Sodros“ deficitą
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Ar jūs sutiktumėte pirkti tokį draudimą: tu sumokėk kasmet 100 litus, bet lūžus kojai duosime tau 82 litus. Jūs mokėsite? Ei, sakysite, palaukite, kas čia per keistas draudimas! Pirmiausia tikimybė, kad lūš koja yra gana maža (greičiau nelūš, negu lūš), o paskui išmoka maža. Tu esi priverstas draustis, bet nieko už tai negauni“, - piktinosi ekonomistė.

Jos teigimu, Estijoje nedarbo socialinio draudimo įmoka yra atskira ir asmuo, praradęs darbą, pirmus pusę metų gauna 50 proc. buvusio atlyginimo išmoką, kitus pusę metų – 40 proc. Maža to, darbą Estijoje praradęs, bet kurioje nors Europos Sąjungos šalyje įsidarbinęs estas šią išmoką vis tiek gali gauti, jeigu svetur dirbdamas neturi socialinio draudimo.

„Tai yra vienos kukliausių išmokų Europos Sąjungoje, bet tai yra išmokos, o ne tyčiojimasis kaip Lietuvoje“, - teigė A. Maldeikienė.

„Tiesą pasakius, jeigu lietuvis yra sveiko proto (o ekonomika yra apie sveiką protą) jis turėtų norėti šito, nes jeigu jo pajamos iš „vokelio“ bus transformuotos į „Sodros įmokas, tai reiškia, jis jas tiesiog kažkam atiduoda, nesvarbu, ar jis po to išgyvena. Kaip gali išgyventi žmogus, kurio atlyginimas 1000 litų?“, - pridūrė ekonomistė, patikslinusi, kad vis tik neagituoja nemokėti mokesčių.

Liberalai nori didinti „Sodros“ deficitą?

A. Maldeikienė citavo Darbo partijos pažadą, kad 30 metų darbo stažą turintys mokytojai į pensiją galėtų būti išleidžiami nuo 55-erių metų, tačiau stebėjosi, kad neparašyta, kas išlaikys į pensiją išėjusius pedagogus. Ekonomistei taip pat juoką kėlė siūlymai taikyti lankstų pensinį amžių ir mokėti pensininkams ne mažiau nei 60 proc. vidutinio atlyginimo.

Pranešėja taip pat atkreipė dėmesį, kad Liberalų sąjūdžio programoje regėti, kad tai partija, kuri mano, jog ateitis yra pažini, todėl siūlo savo pensijai kaupti privačiai. Tačiau, anot ekonomistės, pensijų fondai investuoja į akcijų rinkas, kurios yra nestabilios ir kurių pakilimų bei nuosmukių negali prognozuoti.

„Pensijų kaupimas yra toks įdomus daiktas, jis investuoja į akcijų rinkas. Ar galima pasakyti, kokios bus akcijų rinkos rytoj? O po savaitės? O jeigu aš paklausiu, žinote, man labai reikia, aš pasiimsiu savo investicinį portfelį 2042 m. rugsėjo 5 d., kaip ten tada atrodys viskas, gal galite paskaičiuoti? Bet juk niekas neaišku, gal tada bus krizė, viskas bus nusmukę. O gal tos įmonės, į kurias investavau, bus numirusios, gal virs coca colomis ir aš būsiu ohoho, kokia milijonierė“, - kalbėjo ekonomistė.

Ji taip pat stebėjosi, kad Liberalų sąjūdis savo programoje vartoja terminą „materialinis aprūpinimas“. Anot A. Maldeikienės, tokie terminai buvo vartojami tik sovietų laikais.

„Kitas dalykas, tai vienintelė partija, kuri siūlo didinti „Sodros“ deficitą. Jie taip nesako, bet ką jie siūlo. „Jeigu įmonė darbuotojui moka 3500 litų per mėnesį ir daugiau, „Sodros“ mokesčius jie mokės mažesnius. Bet susidaro įspūdis, kad jie nežino elementarių pagrindų. „Sodros“ įmokos yra jas mokančio asmens pajamos, kurias jis gaus po tam tikro laiko. Tai jeigu aš moku „Sodrai“, ten yra mano pinigai. O jeigu darbdaviui leidžia nemokėti man „Sodros“ įmokų, žmonių kalba tai reiškia, kad leidžiama man sumažinti atlyginimą“, - sakė ekonomistė.

Liberalų sąjūdžio programoje rašoma, kad „nuo darbo užmokesčio dalies, viršijančios 3500 litų, nereikės mokėti „Sodros“ mokesčių“. Dokumente taip pat teigiama, jog tuo atveju, „jei įmonė sutinka darbuotojui pakelti atlyginimą iki 3500 litų ir daugiau, jie abipusio susitarimo pagrindu galės vadovautis laisvesnėmis Darbo kodekso nuostatomis“. 

A. Maldeikienė taip pat atkreipė dėmesį, kad leidimas tam tikrais atvejais nemokėti „Sodros“ mokesčių arba mokėti juos mažesnius reiškia, jog trūks lėšų mokėti senatvės pensijoms. „Bet jie nesako, kad nemokės pensijų, tai reiškia, kad didins „Sodros“ deficitą“, - reziumavo ekonomistė.

Pasak A. Maldeikienės, iš visų analizuotų partijų programų, geriausiai sukonstruota jai pasirodė Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) rinkimų programa, nors ekonomistė prisipažino neketinanti balsuoti, už šią partiją. „Jos programa parašyta gražiausiai. Aš nebalsuočiau už tą partiją, bet programą rašė be klaidų, protingai, logiškai, padarytas kokybiškas produktas. Iš čia darau išvadą – kažkas labai sąžiningai dirbo“, - svarstė ji.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įdarbinti užsieniečius Lietuvoje gali būti sunkiau: griežtinama tvarka, bet dėl vienos profesijos matytų išimtį (5)

Vyriausybė jau pritarė, o Seimas toliau svarsto siūlymus griežtinti užsieniečių įdarbinimo...

Iš Kauno oro uosto evakuoti žmonės atnaujinta: Vilniaus oro uoste sprogmenų nerasta (3)

Penktadienį apie 16 val. gautas pranešimas apie neva užminuotus Vilniaus ir Kauno oro uostus.

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (3)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

„The Insider“ skelbia, kaip pavyko surasti Volkovo užpuolikus Tuskas: sulaikytas baltarusis, įtariamas užsakęs užpuolimą (6)

Tyrimų portalas „The Insider“ skelbia, kad sugebėjo nustatyti nusikaltėlio, kuris Argentinoje...

Transliacija / Pas Editą. Svarbiausi Rafailo Karpio apdovanojimai scenoje ir gyvenime

Apie jį režisierė Dalia Ibelhauptaitė yra pasakiusi taip: „Rafailas yra operos solistas, kuris...

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras?

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...