aA
Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje dėl galimo kyšininkavimo atsidūręs Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius antradienį stojo prieš Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK). Ji patenkino prokurorų prašymą naikinti į Seimą kandidatuojančio socdemo teisinę neliečiamybę.
Romas Adomavičius
Romas Adomavičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Korupcijos skandalą dėl „Vilniaus vandenų“ viešųjų pirkimų tiriantys prokurorai VRK neprašo leidimo suimti R. Adomavičių.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas informavo, kad prašoma leidimo vicemerą patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir „suvaržyti jo laisvę, išskyrus suėmimą“.

Pas R. Adomavičius VRK posėdyje teigė pats norintis, kad jo imunitetas būtų panaikintas.

„Prašau, kad šiandien būtų panaikintas man imunitetas, kad teisėsaugos organai galėtų vykdyti veiksmus, reikalingus ištirti situacijai“, - sakė politikas.

Vis dėlto jis pareiškė, kad byla turi „politinį pagrindą“ – ji esą nukreipta prieš jį, kaip kandidatą Lazdynų apygardoje.

Sprendimą panaikinti R. Adomavičiaus imunitetą VRK priėmė 7 balsų dauguma. Du komisijos nariai susilaikė.

Pinigai grynaisiais buvo būtini rinkimams?

Po šio VRK sprendimo R. Adomavičius, nors ir ne itin noriai, sutiko pakalbėti su žurnalistais. Pokalbis vyko VRK pastato lifte.

Politikas primygtinai tvirtino, kad pinigai, kuriuos pas jį rado STT, buvo politinei kampanijai skirtos jo nuosavos lėšos.

Paklaustas, kodėl nuosavus pinigus į savo paties rinkimų sąskaitą nešė grynais, o ne, pvz., banko pavedimu, R. Adomavičius aiškaus atsakymo nepateikė.

„Būtent todėl, kad juos turėjau įsinešti į sąskaitą pirmiausiai, o po to pervesti į kitą sąskaitą. Kur laikiau? Tai žinote, jūs man nepasakysite, kur laikote savo pinigus. Ir aš jums nepasakysiu“, - kalbėjo vicemeras.

Paklaustas, kam buvo reikalingi grynieji, jei pinigus politikas galėjo pervesti iš nuosavos banko sąskaitos, R. Adomavičius užsiminė, esą „ten neužteko pinigų“. VRK duomenimis, R. Adomavičius savo turto deklaracijoje už 2011 metus nurodė turįs 110 tūkst. litų piniginėmis lėšomis.

Tikslios pinigų sumos, kurią pas jį rado STT, politikas nenurodė. Vis dėlto jis užsiminė neketinęs pasiekti VRK nustatytos maksimalios sumos politinei kampanijai Lazdynuose – 86 tūkst. Lt. Socialdemokratų partija R. Adomavičiui, kaip ir kitiems vienmandatininkams, yra skyrusi 7 tūkst. Lt. Taigi suma, kurią STT laiko kyšiu, o politikas – švariais nuosavais pinigais, turėtų būti tarp 32,5 tūkst. ir 79 tūkst. Lt.

„Yra sudarytos sutartys su įmonėmis, kurios atlieka tuos (rinkiminės agitacijos – DELFI) darbus. Ir būtent toms įmonėms ir reikėjo mokėti. O jų yra daug. (...) To (7 tūkst. Lt iš partijos – DELFI) užteko, kad pasirašyti sutartį ir įnešti nedidelį avansą. Viskas“, - aiškino R. Adomavičius.

VRK svetainėje skelbiamais duomenimis, jokių sudarytų sutarčių vicemeras kol kas nedeklaravo.

Prašo rinkėjų palaikymo

Paprašytas pakomentuoti kai kurių savo partijos kolegų pareiškimus, esą jam į Seimą ne itin norisi, politikas teigė esąs pasiryžęs dirbti parlamente ir prašė rinkėjų palaikymo. Mat šiuo metu socdemų sąraše turimas 48-asis numeris jam didelių šansų patekti į Seimą neduoda.

„Būtent šita visa istorija padaryta tam, kad aš nekandidatuočiau. Arba kaip minimum nelaimėčiau. Noriu pasakyti, kad aš ir kandidatuosiu, ir noriu laimėti. Ir prašau visų Lietuvos – ne tik Vilniaus – rinkėjų palaikymo, kad mane reitinguotų“, - sakė R. Adomavičius.

Politikas teigė Vilniaus savivaldybėje pamatęs aibę problemų centrinės valdžios santykiuose su savivalda. Būtent šias problemas jis deklaruoja norįs spręsti Seime.

DELFI primena, jog praėjusį ketvirtadienį STT kratas atliko „Vilniaus vandenyse“, R. Adomavičiaus kabinete bei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Vilniaus skyriaus būstinėje. Pranešta, kad pas vicemerą aptikta pinigų suma viršija 32,5 tūkst. Lt, tačiau tiksli suma nurodyta nebuvo.

Pats R. Adomavičius neneigia, kad STT jo rankinėje rado didelę sumą grynųjų, tačiau tikina, kad tai jo nuosavi pinigai, kuriuos jis ketinęs įnešti į savo rinkiminę sąskaitą apmokėti agitacijai ir kitoms rinkimų išlaidoms.

Prasidėjus korupcijos skandalui, politikas sustabdė savo vicemero įgaliojimus bei narystę LSDP.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0