aA
Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai negalės balsuoti internetu. Antradienį parlamentarai atsisakė įteisinti tokią naują balsavimo formą, atmesdami Rinkimų į Europos Parlamentą, Prezidento rinkimų, Referendumo ir Seimo rinkimų įstatymų pataisas.
Užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai balsuoti internetu negalės
© Shutterstock nuotr.

Šiuos projektus atmesti pasiūlė tiek pagrindiniu paskirtas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, tiek papildomi - Informacinės visuomenės plėtros, Biudžeto ir finansų, Užsienio reikalų bei Teisės ir teisėtvarkos komitetai.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto manymu, projektais siūlomas teisinis reguliavimas galimai prieštarauja konstituciniams slapto balsavimo, tiesioginės rinkimų teisės ir lygios rinkimų teisės principams. Komiteto išvadoje pažymima, kad konstitucinis slapto balsavimo principas reikalauja sudaryti tokias sąlygas rinkėjo valiai balsavimo metu pareikšti, kad niekas negalėtų jo kontroliuoti, daryti įtakos jo pasirinkimui ar kitaip kliudyti laisvai ir nevaržomai reikšti savo valios. Konstitucinis tiesioginės rinkimų teisės principas reiškia, kad įstatymų leidėjas, reguliuodamas rinkimų santykius, negali nustatyti tokio teisinio reguliavimo, kuris sudarytų prielaidas už rinkėją balsuoti kitam asmeniui (nebent rinkėjas šios savo konstitucinės teisės dėl sveikatos būklės negalėtų įgyvendinti pats).

"Organizuojant ir vykdant rinkimus visi rinkėjai turi būti traktuojami vienodai, kiekvieno rinkėjo balsas yra lygiavertis bet kurio kito rinkėjo balsui ir turi vienodą reikšmę nustatant balsavimo rezultatus. Pritarus įstatymo projektui, balsuoti internetu galėtų tik užsienyje esantys Lietuvos piliečiai, tačiau tokia teisė nebūtų suteikta nuolat Lietuvoje gyvenantiems Lietuvos piliečiams", - tvirtinama komiteto išvadoje, kurioje pagrindžiamas galimas prieštaravimas konstituciniam lygios rinkimų teisės principui.

Projektų iniciatorių nuomone, šiais teisės aktų pakeitimais būtų skatinama lietuvių išeivija aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose, referendumuose bei pasiruošta visuotiniam internetinio balsavimo įvedimui Lietuvoje.

Tuo tarpu Seimo narė konservatorė Danutė Bekintienė teigė, kad balsuojant internetu neįmanoma užtikrinti konstitucinio slaptumo principo, nes už rinkėją gali balsuoti kitas žmogus, pavyzdžiui, šeimos narys, gali būti lengviau paperkami rinkėjai.

"Užteks ant mūsų tautos daryti bandymus. Kai išmoksime normaliai balsuoti pirštais, tada galime balsuoti ir internetu", - tvirtino Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys.

"Tvarkietis" Valentinas Mazuronis irgi mano, kad siūloma sistema yra akivaizdžiai nepatikima. Jeigu norime falsifikuoti rinkimus - tai čia kitas klausimas", - teigė jis.

Nors socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė turįs abejonių dėl slaptumo užtikrinimo per internetinį balsavimą, tačiau jis apgailestavo, kad atimama teisė balsuoti iš tų žmonių, kurie išvažiuoja į užsienį darbo ar šeimos reikalais ypač ten, kur nėra konsulato, likus savaitei ar dviem iki rinkimų, ir grįžta jau po rinkimų.

"Kodėl mes dairomės tik į kitus ir visą laiką blogi pavyzdžiai mus slegia?" - piktinosi liberalas Petras Auštrevičius, nepritardamas Seimo sprendimui.

Socialdemokratas Juozas Olekas apgailestavo, kad nebuvo sudaryta galimybė daliai žmonių priartinti juos prie Lietuvos. "Apgailestauju, kad tie, kurie kalba apie globalią Lietuvą, taip nusisuko nuo žmonių", - sakė J. Olekas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Tikėjosi lengvų pinigų: Asta papasakojo, kiek jai mokėdavo už lagaminą kontrabandinių cigarečių

100 eurų už nelegalių rūkalų pergabenimą į kitą šalį – tiek už savo darbą gaudavo...

Šiaurės Airijoje tragiškai žuvo paauglė iš Lietuvos

Šiaurės Airijoje, Omage, A5 greitkelyje antradienį avarijoje žuvo 17-metė lietuvaitė. Skaudus...

Prezidentiniuose debatuose apie krašto apsaugą lėkė kritikos strėlės: kliuvo ir vienam iš kandidatų, ir buvusiam ministrui

Ketvirtadienį vykusiuose prezidentiniuose debatuose dėl krašto apsaugos politikos netrūko...

Naktį žmones pribloškė virš Lietuvos danguje praskriejęs švytintis objektas, gyventojai puolė jį fotografuoti – kas tai buvo?

Vėlyvą ketvirtadienio vakarą, apie 23 val. danguje virš Lietuvos užfiksuotas skriejantis...

Po vasariško savaitgalio – nemalonūs pokyčiai: sugrįš lietūs ir šalnos

Penktadienio dieną vis dar liksime anticiklono įtakoje. Dangus nuo pat ryto bus giedras, pasimatys...