„Kažkokie perkrovimai, užmirškime tuos perkrovimus. Jeigu mūsų oponentai kalba, kad reikia kažkur kažką perkrauti santykiuose su Rusija, tai tegul pasako į kieno vežimą reikia perkrauti. Tikslas tai suprantamas – pakeisti kryptį, pasirinktą politinę kryptį. Kryptis yra į Vakarų demokratijas ir į orumą, savarankiškumą. Tai mūsų oponentai, kurie ragina tai pakeisti, galbūt mano, kad nueis keliais į Maskvą ir mes gausime dovanėlių, o prieš Vakarus reikia spjaudyti – į blogąją Europos Sąjungą, į baisiąją Ameriką“, - šeštadienį partijos tarybos posėdyje kalbėjo V. Landsbergis.

Politikas teigia, kad Lietuva dar niekada nebuvo tokia veiksminga Europos Sąjungos narė, kaip dabar, nes stojo į kovą dėl trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo, kurio esmė – atskirti dujų vamzdynus nuo dujų tiekėjo nuosavybės teise. Tai griežčiausia priemonė – Lietuva galėjo rinktis ir švelnesnius variantus: įkurti nepriklausomą sistemos operatorių arba tiesiog užtikrinti tiekimo ir gamybos atskyrimą.

„Turbūt dar niekada Lietuva nebuvo tokia veiksminga Europos Sąjungos narė. Mes neseniai esame, tik aštuoneri metai. Buvom tokie, kuriems reikia padėti, kurie gauna pagalbą, kurie stengiasi tvarkytis maždaug normaliai, bet mes kai ką inicijavom – teko dirbti ir Europos institucijose ir iš čia. Ir pastaraisiais metais vyksta lūžis visos Europos Sąjungos energetinėje politikoje, atsisakant iliuzijų, kad gerasis strateginis partneris pardavinės pigiai energijos išteklius ir mes būsime klestinti pasaulio ekonomika su energijos resursais iš Rytų. Atsikando, pamatė, kas tai yra“, - kalbėjo V. Landsbergis.

Jo teigimu, pasirinkusi griežčiausią Trečiojo energetikos paketo variantą Lietuva atsidūrė pokyčių avangarde ir paskatino pokyčius visoje Europos Sąjungoje, nors dėl to mūsų šalis ir moka didžiausią dujų kainą Rusijos dujų tiekėjui „Gazprom“.

„Mus baudžia dujų kainomis: „O kodėl jūs nepatenkinti, patys užsiprašėt, nereikėjo šokinėti prieš šeimininką“. O pasirodo, kad mes jau ne vieni, kurie šokinėja prieš šeimininką, kad ir Europa jau nenori to šeimininko. Pajuto mat, kas tai yra pasiduoti, kad tau nurodinėtų. Ten kur aš dirbu, matau daug pataikavimo, bet jo būtų dar daugiau jeigu nevyktų tas atbudimas ir realybės matymas. Aš galvoju, kada dar anksčiau Lietuva buvo tokia veiksminga eidama avangarde Europos Sąjungos politikoje. Dabar. Ar tai blogai? Tai tegul mūsų oponentai pasako: „Mums reikia sėdėti krūmuose, nieko neerzinti, gal mums duos nuo pono stalo kokį pyragėlį arba išėdų“ - žodžių į vatą nevyniojo europarlamentaras.

DELFI primena, kad apie santykių perkrovimą su Rusiją viešuose debatuose yra užsiminęs socialdemokratas J. Bernatonis, sakydamas, jog Lietuva turėtų geranoriškiau žiūrėti į Maskvą. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Valentinas Mazuronis yra teigęs, kad Lietuva kartais „pradeda spardyti užpakaliu savo kaimynams“ dėl praskridusio uodo dydžio problemų, o Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas teigė nematantis jokių grėsmių iš Rusijos.