NT perka dėl kelių priežasčių

Kaip teigia laidoje „Delfi diena“ kalbinta NT brokerė Ispanijoje Aušra Burnienė, pati ji anksčiau į Ispaniją vykdavo tik šaltuoju metų laikotarpiu ir apsistodavo ten beveik pusmečiui. Vis dėlto prieš dvejus metus pašnekovė nutarė persikelti į minėtą šalį visam laikui.

NT brokerė pastebi, jog šiuo metu Alikantėje beveik nėra vietų, kur nesigirdėtų lietuviškai kalbančių žmonių, tokia pati situacija ir Tenerifėje. Anot pašnekovės, lietuviai į Ispaniją plūdo ir anksčiau, tik anuomet tautiečių koncentracija minėtoje šalyje nebuvo tokia didelė.

Komentuodama lietuvių norą įsigyti NT Ispanijoje, A. Burnienė įvardija kelias tai nulemiančias priežastis.

„Mes Ispaniją rinkomės dėl klimato ir gyvenimo kokybės. Gyvenimo kokybė čia tikrai gera – mažiau streso, daugiau mėgaujiesi gyvenimu, tas balansas geriau išlaikomas“, – savo asmenine patirtimi dalinasi pašnekovė.

Nekilnojamas turtas

Ji tęsia, jog Ispanijoje NT lietuviai perka ir dėl geopolitinių aplinkybių, o tiksliau – karo Ukrainoje, kuris privertė tautiečius labiau diversifikuoti investicijas.

„Lietuviai yra linkę pirkti NT kaip Lietuvoje, taip ir užsienyje. Tiesiog anksčiau atrodė, kad tai yra labai sunkiai įmanoma, o dabar, kai užsienio šalyse yra nemažai NT brokerių, kurie padeda, NT prieinamumas pasidarė prieinamesnis“, – komentuoja NT brokerė.

Galiausiai pašnekovė įvardija ir dar vieną priežastį, dėl kurios lietuviai sparčiai perka būstus Ispanijoje. Panašu, jog tai lemia Lietuvoje ir Ispanijoje susilyginusios kainos. Pasak A. Burnienės, kai kuriose Ispanijos pakrantės vietose NT kainos netgi mažesnės nei Lietuvoje.

Būstas Ispanijoje – ir už 80 tūkst. eurų

Toliau pašnekovė komentuoja ir Ispanijos NT kainas. Tiesa, specialistė atkreipė dėmesį, kad NT kainų vidurkį išvesti būtų sunku – mat kaip ir skirtinguose Lietuvos miestuose, taip ir Ispanijoje kainos gali ženkliai skirtis.

Vis dėlto, sako pašnekovė, Ispanijos pakrantė yra tikrai didelė ir tikrai yra tokių šalies miestelių, kur būstas visiškai nebrangus. Pasak A. Burnienės, viskas priklauso nuo, kokiu tikslu būstas yra perkamas.

Pingai

„Jeigu nori investicijoms, reikėtų pradėti ieškoti NT nuo 150-200 tūkst. eurų ir aukščiau, kad investicija būtų likvidi ir nešanti pelną. Jeigu tiesiog nori nusipirkti būstą pajūry, galima rasti ir už 80-100 tūkst. eurų“, – kainas Ispanijoje apibūdina NT brokerė.

Tiesa, pašnekovė pabrėžia, kad miestai Ispanijoje skiriasi ne tik dėl NT kainų, bet ir dėl leidimų ten įsikurti kitataučiams. Pavyzdžiui, sako specialistė, minėtoje šalyje yra tokių regionų, kurie tikrai nenori įsileisti užsieniečių ir deda visokias kliūtis NT įsigijimui.

„Yra miestų, kurie turi tam tikrus ribojimus, yra net keletas uostų, kuriuose negalima švartuoti savo jachtos, jeigu tu nesi ispanas“, – pastebi pašnekovė.

Kita vertus, sako ji, yra tokių regionų kaip Alikantė, kurioje net 80 proc. gyventojų sudaro užsieniečiai, dėl to tokiuose regionuose įsigyti NT nėra sunku.