aA
Penkių populiariausių parlamentinių partijų atstovai mano, kad pribrendo laikas supaprastinti Seimo narių teisinės neliečiamybės atėmimo procedūrą. Siūloma ją naikinti paprasta balsų dauguma arba nustatyti veikas, dėl kurių imunitetas naikinamas automatiškai, arba dėl leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn balsuoti tik bylą perduodant teismui.
Populiariausių partijų atstovai siūlo supaprastinti Seimo narių imuniteto atėmimo procedūrą
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tokius siūlymus politikai išsakė sekmadienį per naujienų agentūros BNS ir "Lietuvos ryto" televizijos rengiamus debatus "Lyderių forumas".

Eligijus Masiulis ("Lietuvos ryto televizijos" nuotr.)
Eligijus Masiulis ("Lietuvos ryto televizijos" nuotr.)

"Pastarosios kelios kadencijos parodė, kad imunitetas, kuris šiuo metu yra nustatytas Konstitucijos, tikrai nebeatitinka savo prasmės. Suprantu, kada buvo kuriama Konstitucija ir buvo įdėta nuostata dėl imuniteto, kad parlamentaras nebūtų persekiojamas politiškai dėl savo veiksmų, dėl savo žodžių, bet pažiūrėkime šios kadencijos pavyzdžius, dėl ko balsuota naikinti ar nenaikinti imuniteto. Dažniausiai pasikartojantys nusikaltimai - greičio viršijimai, taip pat įtarimai finansinuose aferose", - kalbėjo Liberalų sąjūdžio lyderis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad tokiais atvejais "imunitetas turėtų būti automatiškai būti nuimamas, be jokių balsavimų Seime".

"Ir jeigu tik yra rimtas pagrindas įtarti, kad tai yra politinis susidorojimas su žmogumi, kad tai yra koks nors daugumos bandymas susidoroti su opozicijos atstovu, tik tokiais atvejais Seime reikėtų nagrinėti", - tvirtino E.Masiulis.

Valentinas Mazuronis ("Lietuvos ryto televizijos" nuotr.)
Valentinas Mazuronis ("Lietuvos ryto televizijos" nuotr.)

Opozicijai priklausančių "tvarkiečių" atstovas Valentinas Mazuronis dabartinę teisinės neliečiamybės panaikinimo tvarką pavadino neatlaikančia kritikos.

"Siūlytume, kad ikiteisminiam tyrimui vykdyti imuniteto neturėtų būti jokio (...) Bet kada surenkama pilna medžiaga ir prieš perduodant teismui, Seimo nariams galėtų būti pateikiami ir įrodymai, ir medžiaga, ir jie galėtų priimti sprendimą", - svarstė parlamentaras.

Anot jo, parlamento filtrą reikėtų palikti, nes, politiko teigimu, Lietuvos teismai yra priėmę ir politinių sprendimų.

A.Butkevičius
A.Butkevičius

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius siūlė, kad Seimo nario teisinis imunitetas galėtų būti panaikinamas paprasta balsų dauguma, o ne reikalaujant, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 parlamentaras, kaip yra dabar.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas,

Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas teigė, kad konservatoriai buvo pateikę projektą, kuris būtų supaprastinęs teisinės neliečiamybės atėmimo procedūrą, tačiau esą opozicijos balsais jis atmestas.

Darbo partijos atstovas, buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas svarstė, kad teisingiausia būtų parlamentarams nesuteikti imuniteto, o jeigu kiltų įtarimų, kad politikas persekiojimas dėl savo įsitikinimų, tik tuomet apie tai būtų galima svarstyti Seime.

Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Kaip ir dėl kiekvieno piliečio, jeigu Seimo nario atžvilgiu yra koks nors įtarimas, jis turi būti tikrinamas, jo atžvilgiu turi būti atliekamas parengtinis tyrimas. Jeigu kartais kiltų klausimas, kad vyksta susidorojimas dėl jo politinių įsitikinimų, gali Seimas tokį klausimą svarstyti. Bet tai neturėtų būti imuniteto klausimas", - tvirtino A.Paulauskas.

Konstitucijoje ir Seimo statute numatyta, kad Seimo nario asmuo yra neliečiamas. Parlamentaras už balsavimus ar kalbas Seime negali būti persekiojamas.

Taip pat numatyta, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą. Šiais atvejais generalinis prokuroras apie tai nedelsdamas praneša Seimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0