aA
Politinė korupcija apogėjų buvo pasiekusi 2004 metais, ir ji betarpiškai buvo susijusi su Europos Sąjungos (ES) paramos skirstymu, sako buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Vitalijus Gailius.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Politinės korupcijos apogėjus, pagal statistinius skaičiavimus, savo aukščiausią lygį buvo pasiekęs 2004 metais, ir didžiausia politinė korupcija betarpiškai susijusi su neskaidriu Europos Sąjungos paramos skirstymu. Šis laikotarpis buvo pats sudėtingiausias, ir tai galite išgirsti Europos Sąjungos įvairių institucijų ataskaitose", - naujienų agentūros BNS ir "Lietuvos ryto" televizijos rengiamuose debatuose "Lyderių forumas" sekmadienį sakė Liberalų sąjūdžio kandidatas, buvęs FNTT vadovas V.Gailius.

Jo teigimu, efektyviausiai kovoti su kyšininkais turėtų padėti išplėstinis turto konfiskavimas.

"Vienintelė ir efektyviausia priemonė prieš kyšininkus būtų besąlygiškas taikymas naujos baudžiamojo įstatymo normos - išplėstinio turto konfiskavimo. Jei politikai ar korumpuoti pareigūnai žinos, kad neteks korupciniu keliu gauto turto, jie tikrai susilaikys nuo tokių veiksmų", - tvirtino buvęs pareigūnas.

2010 metų gruodį Seimas priėmė Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis įtvirtino išplėstinį turto konfiskavimą, numatant galimybę konfiskuoti pajamomis nepagrįstą turtą. Pataisos numato, kad išplėstinis turto konfiskavimas taikomas, jei kaltininkas nuteistas už apysunkį, sunkų arba labai sunkų tyčinį nusikaltimą, iš kurio jis turėjo ar galėjo turėti turtinės naudos, ir baudžiamojo proceso metu nepagrindžia šio turto įgijimo teisėtumo.

Turtas galės būti konfiskuojamas, jei buvo įgytas per penkerius metus iki uždraustos veiklos padarymo ar vėliau, jo vertė neatitinka teisėtų pajamų, ir šis skirtumas viršija 250 MGL dydžio (32,5 tūkst. litų) sumą, taip pat jei tokios vertės nepagrįstai įgytas turtas perleistas kitiems asmenims.

Baudžiamasis kodeksas taip pat papildytas straipsniu dėl neteisėto praturtėjimo. Numatyta, kad tas, kas turėjo nuosavybės teise didelės vertės (didesnės negu 500 MGL), kurio įgijimas nepagrįstas jo teisėtomis pajamomis, būtų baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

V.Gailius iš FNTT direktoriaus posto atleistas šių metų vasario 15 dieną, tiriant informacijos apie banką "Snoras" atskleidimo žurnalistams aplinkybes.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gynybos pramonė Lietuvoje: vardina dideles perspektyvas, bet pasigenda svarbių valstybės žingsnių

Pastaraisiais metais Lietuvos gynybos pramonė tobulėja ir plečiasi itin sparčiai. Karas Ukrainoje...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Anželika Cholina – apie priežastis, privertusias slėpti asmeninį gyvenimą: buvo dalykų, kurie mane pažeidė

Įdomu asmeniškai pažinti žmones, kurių darbai atpažįstami jau ne tik Lietuvoje, bet ir...