„Mums su žmona Rasa, su močiute Rasa per šituos ketverius metus gimė du anūkai – Elzė ir Vytis, (na ne mums, bet mes tuo labai džiaugiamės), olimpiadoje dvi jaunos ir gražios lietuvaitės laimėjo aukso medalius, ekonomika atsigauna sparčiausiais tempais Europoje ir net Antanas Matulas šypsosi“, - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos tarybos posėdyje šeštadienį kalbėjo A. Kubilius.

DELFI primena, kad Londono vasaros olimpiadoje penkiolikmetė plaukikė Rūta Meilutytė, gyvenanti ir besimokanti Jungtinėj Karalystėje, laimėjo aukso medalį plaukimo krūtine rungtyje, o moterų penkiakovėje – Laura Asadauskaitė.

Įžvelgė socialdemokratų įvertinimą

Skatindamas savo kolegų optimizmą premjeras aiškino, kad panardęs po internetą rado prieš ketverius metus keltus žiniasklaidos klausimus, ar mus nuplaus pasaulinės krizės banga, ir esą dabar galima pasakyti, jog Lietuvos ši banga nenuplovė. A. Kubilius teigė, kad ir šiuokart rinkimų programoje pagrindinis moto lieka paprastas – konservatoriai esą suvaldė krizę, todėl yra pajėgūs tęsti darbus ir ateityje.

„Tai, ką paveldėjome iš Gedimino Kirkilo vyriausybės, kai valstybė buvo visiškai nepasirengusi globaliai krizei, mus vertė elgtis labai ryžtingai, nekreipiant dėmesio į populiarumo reitingus ir nekreipiant dėmesio į opozicijos destruktyvią laikyseną“, - teigė A. Kubilius bei pridūrė, jog rezultatas, jo nuomone, buvo puikus: krizė Lietuvos nenuplovė, finansai sutvarkyti, Lietuva artėja prie Mastricho kriterijų rodiklių.

Beje, A. Kubilius savaip interpretuoja socialdemokratų išsakomą kritiką – anot premjero, socialdemokratai pradeda įvertinti konservatorių darbus, mat šios partijos lyderis Algirdas Butkevičius naujienų agentūrai „Bloomberg“ neva pasakė sėkmės rinkimuose atveju ketinąs tęsti atsakingą fiskalinę politiką.

„Kas svarbiausia, kuo aš labai nuoširdžiai noriu pasidžiaugti, kad tai pradeda vertinti ir mūsų opozicija. Štai geriausią mūsų darbų įvertinimą prieš porą dienų pateikė mūsų opozicijos lyderis Algirdas Brazauskas, tai yra Butkevičius, kuris tarptautinei naujienų agentūrai „Bloomberg“ paaiškino, kad jeigu laimėtų rinkimus jis tęstų atsakingą fiskalinę politiką. Taigi pagaliau ir opozicija, ketverius metus kritikuodama, kad viską blogai darome, kad praskolinome Lietuvą, neinvestuojame į verslo plėtrą ir taip toliau, pagaliau suprato, kad mes vykdėme atsakingą fiskalinę politiką. Dar labiau džiugina tai, kad opozicija norėtų tęsti mūsų vykdytą atsakingą fiskalinę politiką“, - pusiau juokais, pusiau rimtai aiškino premjeras.

Galvą kelia kritikuodami oponentus

A. Kubilius stebėjosi, kad opozicinių socialdemokratų ir tarptautinių ekspertų vertinimai, ką pasiekė Lietuva per ketverius metus, kardinaliai skiriasi. Politikas, žinoma, pasirinko tikėti tarptautinių ekspertų vertinimais, o ne opozicijos kritika.

„Ekonomikos reikaluose, dažnai tenka išgirsti iš opozicijos, kad sugriovėme ekonomiką, kad nesirūpinome verslu, tačiau Lietuvos ekonomika pernai auga sparčiausiai visoje Europoje, tarp visų Europos Sąjungos valstybių, eksportas yra pasiekęs neregėtų aukštumų, Davoso forumo organizatoriai kviečia skaityti paskaitą Graikijos ir Ispanijos atstovams, kaip mes tvarkėmės su krize ir kai matau tokį priešingą Lietuvos situacijos vertinimą viduje ir išorėje, galvoju, kad vienas iš jų neteisus: arba opozicija nesugeba adekvačiai matyti to, ką Lietuva pasiekė, arba tarptautiniai ekspertai yra šiek tiek žioploki“, - svarstė A. Kubilius.

Partijos lyderis teigė vis tik manąs, kad tarptautinių ekspertų vertinimai yra arčiau tiesos, todėl iškėlė klausimą, kaip socialdemokratai galėtų valdyti šalį, jeigu net nesugeba adekvačiai įvertinti ekonominės šalies būklės.

„Ir čia ekonomistė Aušra Maldeikienė, man atrodo labai tiksliai įvertino pagrindinę socialdemokratų ekonominės programos ašį – pakeisti A. Kubilių, visa kita nesvarbu. Bet atrodo A. Butkevičius ir tos ašies atsisakė, sakydamas, kad tęs mūsų atsakingą fiskalinę politiką“, - teigė A. Kubilius.

Politikas kalbėjo apie viešą A. Maldeikienės paskaitą, kurioje ekonomistė vertino skirtingų partijų programas bei kas už jų slypi. Socialdemokratų programą ji įvertino kaip priešpriešą A. Kubiliui: „Socialdemokratų programa rėmėsi principu: Kubilius yra blogas, o jie yra geri. Ir kai jie ateis, Kubiliaus nebus. O jeigu nebus Kubiliaus, nebus krizės, nebus taupymo“.

Rinkimus vadina „lūžio tašku“, perspėja dėl Rusijos įtakos

A. Kubilius taip pat citavo britų žurnalo „Economist“ teiginius, kad Lietuva su Europos Koisijos pagalba įgyvendindamas ryžtingą dujų sektoriaus pertvarką „Gazprom“ buvo nubausta dujų kainų padidinimu, o dabar artėjant rinkimams stebimos Rusijos pastangos daryti įtaką parlamento rinkimams, nors tai, kuriuos tai liečia tai desperatiškai neigia.

„Neturime būti akli ir kurti ir slėpti galvas kaip stručiai smėlyje, tikrai neužtenka, kad tai aprašo tarptautinis žurnalas „Economist“, mūsų tarnybos turi atlikti savo darbą, gindamos Lietuvos gyvybinius interesus, neužtenka vien tik žinoti, kad kai kurios Lietuvos specifinės partijos Kremliaus administracijoje aptarinėja, kaip dalyvaus Seimo rinkimuose. Lygiai taip pat neužtenka žinoti, kad yra stebimi trečios šalies tarnybų veiksmai Lietuvoje siekiant sutrukdyti Visagino atominės elektrinės projektą“, - teigė premjeras.

Jo nuomone, tai turi žinoti ir visi Lietuvos rinkėjai, o artėjančius rinkimus A. Kubilius pavadino nepriklausomybės rinkimais. „Mes esame lūžio, virsmo taške“, - svarstė premjeras.

Beje, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis partijos taryboje pareiškė, kad konservatoriai įgyvendina Lietuvos užsienio politiką, o kitos partijos – užsienio politiką Lietuvoje.

„Ar žinote, kuo skiriasi konservatorių užsienio politika nuo opozicijos partijų? Atsakymas labai paprastas: mes vykdome Lietuvos užsienio politiką, o oponentai, kaip kitados, norėtų vykdyti užsienio politiką Lietuvoje. Žodžiai panašūs, bet esmė skirtinga. Yra partijų, sakančių, kad Lietuvai tarptautinėje arenoje niekas nekelia grėsmių, o vienintelis nacionalinis interesas – santykių gerinimas arba perkrovinėjimas, bet jų rinkiminės programos tikrai neperkrautos nei idėjomis, nei argumentais“, - oponentus kritikavo A. Ažubalis.