aA
Valdančioji socialdemokratų ir socialliberalų dauguma, kritikavusi anuometę konservatorių valdančiąją daugumą už tai, kad Tėvynės sąjunga “sėkmingai derino valstybės ir šeimos interesus”, tęsia giminių ir pažįstamų protegavimo tradicijas.
Štai, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Neris Germanas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų valstybinėje tarnyboje derinimo įstatymą, kai nenusišalino iš ministerijos atestacinės komisijos posėdžio, kuriame buvo sprendžiama, ar jo dukra Lina Rukštelienė tinka užimti Ministro pirmininko Protokolo skyriaus direktoriaus pavaduotojos - skyriaus vedėjos pareigas. N.Germanas, beje, prezidento Algirdo Brazausko kadencijos metais buvo šalies vadovo patarėjas.

Žiniasklaida atskleidė skandalingus faktus, kad ir Vyriausybės vadovas A.Brazauskas, parūpinęs verslą bei pragyvenimą jaunosios savo žmonos Kristinos buvusiam vyrui bei sūnui, ėmėsi globoti koalicijos partnerio Artūro Paulausko atžalą.

Premjeras pateikė Mokestinių ginčų komisijos nuostatų pataisas. Jos kaip iš akies “pritaikytos Andriui Paulauskui”. Remiantis pataisytomis nuostatomis 25-erių dar neturįs jaunuolis galės sėkmingai kilti karjeros laiptais - iš komisijos sekretoriato klerko tapti nariu. Be to, jam labai palankus ir dar vienas punktas. Nebereikia darbo patirties mokesčių ar finansų srityse.

Tiesa, pats Ministrų kabineto vadovas kategoriškai atmetė spaudos įtarimus, kad šios įstatymo pataisos specialiai A.Paulauskui buvusios sukurptos.

Liberalai per keletą buvimo valdžios Olimpe mėnesių taip pat spėjo “pasitvarkyti”. Štai, remiantis parlamentaro Klemeso Rimšelio pateiktomis Valstybės tarnybos įstatymo pastabomis, į parlamentą atsivėrė durys ne tik jo studentui sūnui Kasparui, bet ir kolegės Dalios Kutraitės atžalai Lukui Vosyliui.

Anuometė konservatorių valdančioji dauguma, tiesa, taip pat sėkmingai “apeidavo” įstatymų rifus, bet vis dėlto nedrįso keisti Valstybės tarnybos įstatymo nuostatos, kad parlamentarų padėjėjams nebūtinas aukštasis išsilavinimas.

Parlamente triūsia ne tik vaikai, bet ir uošviai. Štai Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkui socialliberalui Kęstučiui Kuzmickui talkina jo žmonos tėvas Jurgis Žukauskas. Mat parlamentaras negalėjo rasti kompetentingesnio padėjėjo.

Buvusiam krepšininkui socialliberalui Gintautui Šivickui taip pat vertingiausi uošvio Juozapo Rimvydo Vėbros patarimai.

Maža to, pastaraisiais metais išryškėjo dar viena tendencija -susigiminiuoti krikštijant atžalas. To nesibodi nei dešinieji, nei kairieji. Štai, premjeras A.Brazauskas pasirodo besąs energetikos eksperto Jurgio Vilemo sūnaus Pauliaus krikštatėvis. Ir kas galėtų paneigti, kad tai jam nepadėjo tapti ir savo krikštatėvio premjero A.Brazausko konsultantu. Vilniaus mero Artūro Zuoko kūmas - pats šalies vadovas Valdas Adamkus.

Tiesa, kol kas šios kadencijos parlamente nebuvo dar tik “klumpių suneštuvių”.

Praėjusią kadenciją susituokė net keletas porų. Žiedus sumainė eksministrai Laima Andrikienė ir Vidmantas Žiemelis bei centristai Rūta Rutkelytė ir Kęstutis Glaveckas.

Susipažinę dar Aukščiausios Tarybos laikais po keletos metų draugystės tuokėsi ir Rasa Rastauskienė bei Zenonas Juknevičius.

Matyt, vyro Rolando, tiesa, vos keletą mėnesių tesėdėjusio finansų ministro krėsle ryšiai, jei nepadėjo, tai ir nepakenkė jo žmonai Jolantai Matiliauskienei pretenduojant į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto darbuotojos vietą. Jai netgi neprireikė jokio konkurso - mat neva neatsirado daugiau norinčiųjų. J.Matiliauskienei teko tik kvalifikacinį egzaminą išlaikyti. Beje, tuomet Biudžeto ir finansų komitetui vadovavo konservatorė Elvyra Kunevičienė, rekomendavusi į finansų ministro postą R.Matiliauską.

Kultūros atstove Prancūzijoje konservatorių daugumos laikais buvo paskirta prancūzų kalbos nemokanti premjero Gedimino Vagnoriaus padėjėjo Egidijaus Kabašinsko žmona Giedrė.

Tris kadencijas parlamente dirbusi operos solistė, konservatorė Nijolė Ambrazaitytė anuomet sakė, kad savo sūnų Augį priėmusi savo padėjėju dėl to, kad jis gerai moka anglų kalbą ir puikiai dirba kompiuteriu. “Seimo narys pasirenka padėjėją pagal kvalifikaciją, - taip anuomet savo pasirinkimą argumentavo N.Ambrazaitytė. - Sūnus man teikia labdarą, jis greičiau mane supranta ir daugiau dirba negu kiti. Gal jūs ir teisi. Gal man tikrai naudingiau, kad jis nedirbtų, geriau jau tegul nukenčia mano darbiniai dalykai. Tuomet “Veido” politinis kampas bus labai patenkintas, bet nukentės kiti - aš neturėsiu prityrusio vertėjo, kompiuterininko, maketuotojo, sekretoriaus”.

Jungtinės frakcijos seniūno pavaduotojo Albino Vaižmužio žmona Aldona taip pat trečdaliu etato dirbo savo vyro padėjėja. A.Vaižmužis sakėsi priklausąs Seimo etikos ir procedūrų komisijai, tad viename iš posėdžių buvo iškėlęs klausimą, ar tai neprasilenkia su valdininko etika. Tačiau komisija patvirtinusi, kad žmona gali eiti padėjėjos pareigas.

Kai kurie kiti anuometės daugumos atstovai buvo gudresni. Jie savo giminaičius įdarbino kitų parlamentarų padėjėjais. Taigi, lyg ir nebuvo jokio pažeidimo - parlamentarai tiesiogiai negalėjo lemti savo giminaičio atlyginimo, priedų didinimo, darbo krūvio, negalėjo suteikti jiems laisvos darbo dienos, sutrumpinti darbo laiko. Pavyzdžiui, Seimo konservatorių frakcijos seniūno pavaduotojo Alfonso Bartkaus dukra Lidija dirbo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Vytauto Dudėno padėjėja. Paaiškėjus šiam faktui A.Bartkus tikino, jog jo dukra studijuoja Vilniaus universitete Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, tad politikas tėvas pamanė, kad dukra įgytų nemenkos praktikos padirbėjusi parlamente. Klaipėdiškio konservatoriaus Vytenio Alberto Zabuko žmona Audronė dirbo vyro frakcijos kolegos klaipėdiškio Rimanto Didžioko padėjėja. Kultūros ministro Sauliaus Šaltenio dukra Saulė dirbo konservatorių Elenos Petrošienės ir Petro Šakalinio padėjėja.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0