Šventinis pyragas

Belaukdama Šv. Kalėdų, kiekviena šeimininkė suka galvą, kokiu gi originaliu saldumynu nustebinti savo šeimą. Ir nors parduotuvių vitrinos lūžte lūžta nuo įvairiausių gardėsių, visgi Kalėdos - ypatinga šventė, kada norisi savo rankų ir širdies šiluma pasidalinti su artimais žmonėmis. Siūlome nuostabiai gardų ir iškilmingą pyragą su mėlynėmis ir šokoladu. Gardžių Jums Šv. Kalėdų!
16 porcijų

Tešlai:

1 citrina, 100 g šaldytų mėlynių, 300 g sviesto, 100 g paruoštos marcipaninės masės, 6 kiaušiniai, 140 g cukraus, 80 g krakmolo, 120 g miltų, 50 g šokolado drožlių.

Papuošimui:

100 g abrikosų džemo, 200 g cukraus pudros, 1 valg. šaukštas citrinos sulčių, 16 gabaliukų šokolado, 1 valg. šaukštas susmulkintų pistacijų.

Gaminame:

1. Citriną kruopščiai nuplauname po karštu vandeniu, nušluostome ir žievelę nutarkuojame trintuve. Mėlynes atšildome.

2. Sviestą ir marcipaninę masę susmulkiname gabalėliais, sudedame į didelį indą ir išsukame iki purios masės. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Palaipsniui į marcipaninę masę įmaišome trynius ir tarkuotą citrinos žievelę. Baltymus išplakame iki standžių putų, pastoviai įmaišant cukrų. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į sviestinę - marcipaninę masę. Persijotą krakmolą ir miltus suberiame ant viršaus ir atsargiai išmaišome. Paskiausiai sudedame šokolado drožles bei mėlynes ir vėl išmaišome mediniu šaukštu.

3. Sudedą kepimo formą ištepame aliejumi ir sukrečiame tešlą. Kepame 60 min 180º karštumo orkaitėje. Baigus kepti, išimame pyragą iš formos ir padedame, kad atšaltų ant grotelių ne mažiau 1 val.

Puošimas:

1. Abrikosų džemą pakaitiname nedideliame inde, kad suskystėtų ir juo aptepame visą pyragą.

2. Cukraus pudrą sumaišome su citrinos sultimis ir 1-2 arbat. šaukš. vandens, kad susidarytų glazūros masė. Šią masę užpilame ant pyrago viršaus ir peilio plokštuma arba lopetėle ištepame visą paviršių taip, kad imtų tekėti per kraštus. Leiskime glazūrai truputį sustingti.

3. Kai tik glazūra sutirštės, puošiame pyragą šokolado gabaliukais ir apibarstome smulkintomis pistacijomis. Leidžiame glazūrai visiškai sustingti ir papuošiame pyragą melisos ar mėtos šakele.

Skanaus!

Gaminimui: 45 min.

Kepimui: 60 min,

Kaloringumas: 380 kkal / 1 porc.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Amerikietis atvyko perspėti lietuvių: valgote tai, su kuo valydavo užkalkėjusius katilus (103)

2017 kovo mėn. 26 d. 11:15
Įvairūs moksliniai tyrimai rodo, kad vartojant genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) turinčių produktų, sutrinka reprodukcinės sistemos veikla, insulino reguliacija, širdies ir kraujagyslių sistemos darbas, sparčiau senstama ir nyksta protinės galios.

Keturi jaunuoliai siekia parodyti, kad Kaunas jau seniai nėra marozų miestas (13)

2017 kovo mėn. 26 d. 12:01
„Cool Kids Of Kaunas“ iniciatyva / Justina Butkutė
Ultramadingi, veiklūs, drąsūs kauniečiai Justas Vonžodas, Diana Pūraitė bei Rokas Krilavičius, projekto ir paskyros „Cool Kids Of Kaunas“ socialiniame tinkle „Facebook“ pradininkai, susibūrė tam, kad visiems įrodytų, koks įdomus yra Kauno miestas. Pozityvumą skleidžiantis jaunimas teigia, kad būti cool nėra taip sunku.

Lyg koviniame filme po avarijos tramdytam vairuotojui nustatytas mirtinas girtumas papildyta liudininkų filmuota medžiaga (108)

2017 kovo mėn. 26 d. 10:55
Vilniuje, Ukmergės gatvėje keturis automobilius sudaužęs girtas vyras policijai nenorėjo pasiduoti gražiuoju, priešinosi, kai pareigūnai jį bandė ištraukti iš automobilio, galiausiai, paguldytas ant grindinio ir surakintas, užmigo. Ligoninėje paaiškėjo, kad jis gerokai viršijo sunkaus girtumo ribą.

Lietuviai ruošiasi neeilinei kovai su anglais: I. Pankratjevo „kamštį“ keis rizikingesniais sprendimais specialiai DELFI iš Londono (62)

2017 kovo mėn. 26 d. 09:52
Tadas Kijanskas, Marius Žaliūkas, Wayne'as Rooney, Fedoras Černychas
DELFI montažas / Scanpix
Trys smūgiai į vartų pusę – tiek logiškai pasibaigusių atakų per 90 minučių surengė Lietuvos rinktinė, kuomet pastarąjį kartą lankėsi Londone. Ir tik vienas lietuvių bandymas galėjo priversti bent kiek virptelėti Joe Hartą – anglų vartininkas antrame kėlinyje iš neturėjimo ką veikti net darė apšilimo pratimus. Tuomet atsargi svečių iš Lietuvos taktika nepasiteisino, šįsyk jie nusiteikę rizikuoti labiau.

Vienintelis Burbiškių kaimo vyras žino paslaptį, kaip atsikratyti alkoholio (279)

2017 kovo mėn. 26 d. 00:03
Dainius Galkantas
Romas Sadauskas-Kvietkevičius
53 metų Dainius Galkantas – vienintelis Lazdijų rajono Burbiškių kaimo gyventojas, prieš 11 metų atvykęs čia gyventi iš Druskininkų kurorto. Pamiškės vienkiemyje tarp pelkių, prie pat Lenkijos sienos, kur net mobilusis ryšys veikia tik užsilipus ant kalniuko, įsikūręs vyras jau porą dešimtmečių nevartoja alkoholio, nors tebevadina save nuo jo priklausomu ir kritiškai vertina valdžios ketinimus draudimais blaivyti Lietuvą.