Belaukdama Šv. Kalėdų, kiekviena šeimininkė suka galvą, kokiu gi originaliu saldumynu nustebinti savo šeimą. Ir nors parduotuvių vitrinos lūžte lūžta nuo įvairiausių gardėsių, visgi Kalėdos - ypatinga šventė, kada norisi savo rankų ir širdies šiluma pasidalinti su artimais žmonėmis. Siūlome nuostabiai gardų ir iškilmingą pyragą su mėlynėmis ir šokoladu. Gardžių Jums Šv. Kalėdų!
Šventinis pyragas
16 porcijų

Tešlai:

1 citrina, 100 g šaldytų mėlynių, 300 g sviesto, 100 g paruoštos marcipaninės masės, 6 kiaušiniai, 140 g cukraus, 80 g krakmolo, 120 g miltų, 50 g šokolado drožlių.

Papuošimui:

100 g abrikosų džemo, 200 g cukraus pudros, 1 valg. šaukštas citrinos sulčių, 16 gabaliukų šokolado, 1 valg. šaukštas susmulkintų pistacijų.

Gaminame:

1. Citriną kruopščiai nuplauname po karštu vandeniu, nušluostome ir žievelę nutarkuojame trintuve. Mėlynes atšildome.

2. Sviestą ir marcipaninę masę susmulkiname gabalėliais, sudedame į didelį indą ir išsukame iki purios masės. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Palaipsniui į marcipaninę masę įmaišome trynius ir tarkuotą citrinos žievelę. Baltymus išplakame iki standžių putų, pastoviai įmaišant cukrų. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į sviestinę - marcipaninę masę. Persijotą krakmolą ir miltus suberiame ant viršaus ir atsargiai išmaišome. Paskiausiai sudedame šokolado drožles bei mėlynes ir vėl išmaišome mediniu šaukštu.

3. Sudedą kepimo formą ištepame aliejumi ir sukrečiame tešlą. Kepame 60 min 180º karštumo orkaitėje. Baigus kepti, išimame pyragą iš formos ir padedame, kad atšaltų ant grotelių ne mažiau 1 val.

Puošimas:

1. Abrikosų džemą pakaitiname nedideliame inde, kad suskystėtų ir juo aptepame visą pyragą.

2. Cukraus pudrą sumaišome su citrinos sultimis ir 1-2 arbat. šaukš. vandens, kad susidarytų glazūros masė. Šią masę užpilame ant pyrago viršaus ir peilio plokštuma arba lopetėle ištepame visą paviršių taip, kad imtų tekėti per kraštus. Leiskime glazūrai truputį sustingti.

3. Kai tik glazūra sutirštės, puošiame pyragą šokolado gabaliukais ir apibarstome smulkintomis pistacijomis. Leidžiame glazūrai visiškai sustingti ir papuošiame pyragą melisos ar mėtos šakele.

Skanaus!

Gaminimui: 45 min.

Kepimui: 60 min,

Kaloringumas: 380 kkal / 1 porc.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Lietuviškos kainos galioja ne visiems: pasiūlė mokėti gerokai brangiau (3)

Lietuvoje įdarbinus profesionalę iš užsienio, paaiškėjo labai nemalonus dalykas: visus leidimus...

Tiesiog atėmė žadą: 70 eurų kainavusio bilieto pareikalavo ir iš 4 mėnesių kūdikio (359)

DELFI skaitytoja Virginija pasakoja patekusi į absurdišką situaciją – už galimybę stebėti...

Akušerė-ginekologė: šlapimo pūslės uždegimas gali turėti baisių pasekmių

„Daugeliu atveju, negydomas šlapimo pūslės uždegimas gali praeiti savaime, be gydymo, jei tik...

Lietuvos bankas persikels iš prabangaus pastato: specialistai įvardija vienintelį jo privalumą (17)

Lietuvos bankui paskelbus, kad išsikraustys iš pačiame miesto centre esančių pastatų į...

Dėl planų griauti pajūrio tualetus ginklus surems teisme: tai – absurdas (60)

Rugpjūčio pradžioje naujieji Palangos paplūdimio tualetai buvo pripažinti neteisėtais...

Kuriantiems savo namus – vertingi interjero architektės patarimai (9)

Nemažai apie savo būsto interjerą galvojančių žmonių vis dar iki galo nesupranta, ko gali...

Šiaurės Korėjoje savo noru gyvenęs JAV karys: apie mirtį pranešta tik po metų (23)

Sūnūs patvirtino, kad dar 2016 metais nuo insulto mirė paskutinis Šiaurės Korėjoje gyvenęs JAV...

Dėl suvalgyto saldainio – konfliktas su prekybos centro apsaugos darbuotoju (315)

Prieš pirkdami maisto produktus turguje, nesibodite jų paragauti, o pardavėjai tai leidžia.

Nuo dukrytės gimimo iki bilieto į Europos čempionatą: geresnės vasaros naujokas negalėjo tikėtis (3)

Pirmadienio vakarą komandos draugai Eimantą Bendžių sveikino su dukrytės gimimu, o jau po paros...

Kerintis atsisveikinimas su vasara: vėjyje ir L. Somovo muzikoje plazdanti Jazzu svaigino tūkstančius (23)

Antradienio vakarą į Vilniaus Universiteto botanikos sodą renkasi minios Leono Somovo ir Justės...