Šventinis pyragas

Belaukdama Šv. Kalėdų, kiekviena šeimininkė suka galvą, kokiu gi originaliu saldumynu nustebinti savo šeimą. Ir nors parduotuvių vitrinos lūžte lūžta nuo įvairiausių gardėsių, visgi Kalėdos - ypatinga šventė, kada norisi savo rankų ir širdies šiluma pasidalinti su artimais žmonėmis. Siūlome nuostabiai gardų ir iškilmingą pyragą su mėlynėmis ir šokoladu. Gardžių Jums Šv. Kalėdų!
16 porcijų

Tešlai:

1 citrina, 100 g šaldytų mėlynių, 300 g sviesto, 100 g paruoštos marcipaninės masės, 6 kiaušiniai, 140 g cukraus, 80 g krakmolo, 120 g miltų, 50 g šokolado drožlių.

Papuošimui:

100 g abrikosų džemo, 200 g cukraus pudros, 1 valg. šaukštas citrinos sulčių, 16 gabaliukų šokolado, 1 valg. šaukštas susmulkintų pistacijų.

Gaminame:

1. Citriną kruopščiai nuplauname po karštu vandeniu, nušluostome ir žievelę nutarkuojame trintuve. Mėlynes atšildome.

2. Sviestą ir marcipaninę masę susmulkiname gabalėliais, sudedame į didelį indą ir išsukame iki purios masės. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Palaipsniui į marcipaninę masę įmaišome trynius ir tarkuotą citrinos žievelę. Baltymus išplakame iki standžių putų, pastoviai įmaišant cukrų. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į sviestinę - marcipaninę masę. Persijotą krakmolą ir miltus suberiame ant viršaus ir atsargiai išmaišome. Paskiausiai sudedame šokolado drožles bei mėlynes ir vėl išmaišome mediniu šaukštu.

3. Sudedą kepimo formą ištepame aliejumi ir sukrečiame tešlą. Kepame 60 min 180º karštumo orkaitėje. Baigus kepti, išimame pyragą iš formos ir padedame, kad atšaltų ant grotelių ne mažiau 1 val.

Puošimas:

1. Abrikosų džemą pakaitiname nedideliame inde, kad suskystėtų ir juo aptepame visą pyragą.

2. Cukraus pudrą sumaišome su citrinos sultimis ir 1-2 arbat. šaukš. vandens, kad susidarytų glazūros masė. Šią masę užpilame ant pyrago viršaus ir peilio plokštuma arba lopetėle ištepame visą paviršių taip, kad imtų tekėti per kraštus. Leiskime glazūrai truputį sustingti.

3. Kai tik glazūra sutirštės, puošiame pyragą šokolado gabaliukais ir apibarstome smulkintomis pistacijomis. Leidžiame glazūrai visiškai sustingti ir papuošiame pyragą melisos ar mėtos šakele.

Skanaus!

Gaminimui: 45 min.

Kepimui: 60 min,

Kaloringumas: 380 kkal / 1 porc.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Orai: po gaivesnio savaitgalio – vasaros dovanėlė (8)

2017 birželio mėn. 24 d. 00:00
Visiems mėgstantiems gaivesnį orą savaitgalį turi puikią progą juo pasimėgauti, nes jau kitą savaitę, tikėtina, sulauksime įspūdingo karščio. Tiek šeštadienį, tiek sekmadienį per šalį keliaus lietaus debesys, tad daug kur tai gausiau, tai kukliau palis, bus vidutiniškai šilta ir vėjuota. Ateinančią savaitę, panašu, kad vasara ruošia mums itin karštą dovanėlę.

Dviejų vaikų motinai pasiūlytas atlygis atėmė žadą: negi tai normalu (85)

2017 birželio mėn. 24 d. 00:01
1,52 euro už valandą. Toks atlygis buvo pasiūlytas dviejų vaikų motinai. Mažesnis už minimalų Lietuvoje – 2,32 euro už valandą atlygis moterį kaip reikiant papiktino.

Pasitikrinkite pėdas: liga atrodo kaip kosmetinė problema (20)

2017 birželio mėn. 23 d. 21:03
Medikai pastebi: dažnai žmonės mano, kad ortopedinės ydos plokščiapadystė ar šleivapėdystė - ne liga, o tik kosmetinis defektas. Bet taip nėra.

Balsavo už „Brexit“ ir jau gailisi: suvokė, kas laukia be imigrantų (268)

2017 birželio mėn. 23 d. 19:26
Lygiai prieš metus, 2016-ųjų birželio 23-iąją įvykusio referendumo metu šiek tiek didesnė Jungtinės Karalystės gyventojų balsavo už tai, kad šalis pasitrauktų iš Europos Sąjungos, rašo independent.co.uk.

Druskininkų rajone žuvo pareigūno automobiliu partrenktas vyras (44)

2017 birželio mėn. 23 d. 23:41
Vėlų penktadienio vakarą Mizaruose (Druskininkų rajonas) įvyko tragiška avarija, žuvo jaunas vyras.