aA
Pirmieji nepatogumai, laukiantys jaunųjų kariūnų, tik aisbergo viršūnė Kliūčių ruože. Antrojo pradinio karinio rengimo etapo instrukcija skamba dar nekalčiau už pirmojo - 6 savaites kandidatai į kariūnus lauko pratybose supažindinami su organizacine skyriaus ir būrio struktūra, tikrinami jų sugebėjimai vadovauti.
Pratybos vyksta Pabradės centriniame poligone. Taktikos sekcijos viršininkas Vilmas Šatas, instruktoriai, kurie, mūsų duomenimis, tikrai gerai išmokę britų pratybų vedimo metodiką, jų eigą detalizuoti vengia.

Taip jie daro ne todėl, kad bijotų žiniasklaidos. Jie būgštauja, kad išspausdinę sugadintume visą idėją. O esmė yra psichologinė - kariūnai nieko neturi žinoti apie pratybų eigą. Jie niekada nežino, kas bus toliau. Pvz., šioje programoje yra 4 valandų fizinės ir psichologinės ištvermės išbandymas, kurį ištverti itin sunku. Sekina nežmoniškai ir dar tyčiojasi. Bet kaip yra iš tiesų instruktoriai tyli. Tada šių eilučių autorė pasisiūlė dalyvauti 65 km taktiniame orientaciniame žygyje.

Žygin

Velkuosi lauko uniformą, užsimetu kuprinę su sausu daviniu bei trapia duonele, vadinama "kombikormu", ir mėginsiu nueiti tuos 65 km. Iš Centrinio poligono Pabradėje, nuo 7 val. kas 45 minutes išeina 4 kandidatų į kariūnus būriai. Visi ginkluoti ir ekipuoti. Velka didžiules kuprines su atsarginiu apavu, kastuvėliais, gertuvėmis, miegmaišiais, kilimėliais ir daugybe kitų kario reikmenų. Per žygį draudžiama kalbėti. Visa informacija perduodama nebyliais valdymo signalais.

Būriams vadovauja du karininkai instruktoriai ir vienas trečio kurso kariūnas, einantis būrio vado pareigas. Maršrutas - per Mašalotę, Santaką, ieškuškes persikeliama per Lakają, einama Žukaučiznos link per Maldžiūnus, Girinius ir grįžtama į stovyklą jau kitą dieną.

II būrio instruktorius 25 metų vyr. ltn. Saulius Gražulevičius trejus metus karininko mokslus ėjo Bundesvere (Vokietija). Dabar jis Karo akademijos ketvirto kurso instruktorius bei tęsia studijas neakivaizdžiai, nes, pasirodo, užsienyje išduoti diplomai pas mus nepripažįstami.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Jeglinskas šmėžavo Baltarusijos propagandinėje žiniasklaidoje: nuoširdžiai nemalonu „Meduzos“ vyr. redaktorius neigia politiko žodžius (6)

Kandidatas į Lietuvos prezidento postą Giedrimas Jeglinskas tvirtino, kad pateko į Baltarusijos...

Nupiešė kandidatų prezidento rinkimuose portretus: vienas turi „prakeiksmą“, kitas kvailina rinkėjus (61)

Lietuva jau pradėjo rinkti šalies vadovą naujai penkerių metų kadencijai – iki ketvirtadienio...

Šaras triumfuoja: nepaisant puikaus Motiejūno į finalo ketvertą keliauja „Fenerbahče“ (2)

Šarūnas Jasikevičius ir Donatas Motiejūnas bičiuliškai apsikabino prieš lemiamas Eurolygos...

Vytautas Bikus prakalbo apie pagrindinę Lietuvos problemą „Eurovizijoje“: tai išsprendus pasirodymas pakiltų į kitą lygį (3)

Po pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio kompozitorius Vytautas Bikus , svečiuodamasis laidoje...

Sostinės gatvės stilius: pažiūrėkite, kaip šį pavasarį atrodo vilniečiai

Orai Lietuvoje šį pavasarį labai nepastovūs. Vieną dieną – saulėta vasara, kai galima į...

Motina Teresė. Šventąja paskelbta šaltaširdė verslininkė, dangsčiusi šiurpiausius Bažnyčios nusikaltimus? (3)

Motina Teresė . Šventoji, kaip paskelbė popiežius Pranciškus 2016-aisiais. Nobelio taikos...

Naujausiomis technologijomis patobulintas net Brailio raštas: tiflotyrininkė Ugnė paaiškino, kas pasikeitė – jį perskaityti jau gali visi

Statistika rodo, kad maždaug dešimtadalis Lietuvos gyventojų negali skaityti įprasto spausdinto...