aA
Generalinė prokuratūra kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT) ir paprašė panaikinti Klaipėdos apygardos teismo nutartį, kuria buvo nurodyta iš naujo nagrinėti mažametės tvirkinimu kaltinamo verslininko Andriaus Ūso bylą. Prokurorai mano, kad A. Ūso byla turėtų būti nutraukta, kaip anksčiau buvo nusprendęs Panevėžio teismas.
Prokurorai persigalvojo: Aukščiausiojo Teismo prašo nutraukti A.Ūso bylą
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

A. Ūso byla Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme ketvirtadienį net nebuvo pradėta nagrinėti iš esmės – teisėjas Ovidijus Ramanauskas surengė vos kelias minutes trukusį posėdį.

Paaiškėjo, kad dėl iš anksto suplanuoto kito teismo posėdžio į bylos nagrinėjimą negalėjo atvykti A. Ūso našlei atstovaujantis advokatas Adomas Liutvinskas ir A. Ūsą pedofilija apkaltinusio dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo, Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė.

Į teismo posėdį atvyko tik Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Motiejūnas.

Jis informavo, kad birželio 8-ąją Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas padavė kasacinį skundą LAT - paprašė A. Ūso bylą nutraukti. Tiesa, prokuroras negalėjo paaiškinti, kodėl prokurorai dažnai keičia savo poziciją - Panevėžyje prašė A. Ūso bylą nutraukti, Klaipėdoje - nagrinėti iš esmės.

Prokuratūros skunde teigiama, kad Baudžiamojo proceso kodeksas (BPK) numato, kad baudžiamasis persekiojimas negalimas, jeigu įtariamasis arba kaltinamasis mirė. Prokurorai įsitikinę, kad Klaipėdos teismas netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą.

Kada A. Ūso bylą atvers LAT, dar nežinoma. Kol prokuratūros kasacinis skundas neišnagrinėtas, Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas stabdo bylos nagrinėjimą.

N. Venckienė prašo nuteisti, G. Ūsienė - reabilituoti

N. Venckienė siekia, kad mažametės tvirkinimu apkaltintas A. Ūsas po mirties būtų pripažintas kaltu.

Tuo tarpu A. Ūso našlė Guoda Ūsienė prašo praėjusį birželį mįslingomis aplinkybėmis žuvusiam jos vyrui bylą nutraukti reabilituojančiais pagrindais.

A.Ūso byla teisme ketvirtadienį turėjo būti nagrinėjama antrą kartą – Panevėžio miesto apylinkės teismas bylą nutraukė dėl kaltinamojo mirties. Vėliau Klaipėdos apygardos teismas šią nutartį panaikino ir nurodė bylą nagrinėti dar kartą. Ji buvo perduota sostinės teismui.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėjas O. Ramanauskas nusprendė nesudaryti trijų teisėjų kolegijos ir bylą nagrinės vienas.

Jis anksčiau yra nuteisęs Kauno nusikalstamo pasaulio veterano Henriko Daktaro žmoną Ramutę Daktarienę, greitosios pagalbos automobilyje jauną merginą išžaginusius medikus, D. Kedį palaikantį Vitalijų Keršį dėl trukdymo prokurorui Justui Lauciui atlikti savo pareigas.

DELFI primena, kad atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimos seksualinės prievartos A. Ūsui buvo pareikšti įtarimai ir dėl seksualinio prievartavimo, tačiau jie vėliau buvo panaikinti, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.

Be to, byloje buvo priimtas nutarimas ikiteisminį tyrimą teisėjo Jono Furmanavičiaus, L. Stankūnaitės bei šios sesers Violetos Naruševičienės atžvilgiu nutraukti, „jiems nepadarius nusikalstamos veikos“.

Byloje taip pat nustatyta, kad prieš V. Naruševičienės dukrą seksualinės prievartos veiksmai nebuvo padaryti.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta daugiau kaip 18 tomų medžiagos, apklausta beveik 200 liudytojų, atlikti medicininiai, psichologiniai, fonoskopiniai tyrimai, gautos specialistų išvados, naudotasi Interpolo Lietuvos nacionalinio biuro pagalba.

Be to, tyrimo metu buvo išanalizuoti gauti telefoninių pokalbių, tarpusavio kontaktų duomenys, kai kurių byloje apklaustų asmenų duoti parodymai patikrinti poligrafu (melo detektoriumi).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Vokietijoje – skandalingas socialdemokrato pasiūlymas dėl karo Ukrainoje: net koalicijos partneriai gūžčioja pečiais (40)

Praėjusią savaitę Bundestage nuskambėjęs socialdemokrato raginimas pagalvoti apie karo Ukrainoje...

Karo ekspertai: agresorius bandė pasinaudoti ataka Rusijos teritorijoje

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „ Locked N‘ Loaded “ ekspertų teigimu, mūšiai...

Rusų politologas apie Putino „rinkimus“: priėjome ribą, po kurios kelio atgal nėra (15)

Vadinamieji Rusijos prezidento rinkimai nieko nenustebino – Vladimiras Putinas juose esą...

Koalicijos partneriai tarėsi dėl krašto apsaugos: Anušauskas padarė velniavą (17)

Konservatorių Lauryną Kasčiūną įvardijant kaip realiausią kandidatą pakeisti krašto apsaugos...

Tikrai prasti deriniai – vitaminai, kurių kartu vartoti nereikėtų

Dažnai dėl gyvensenos ypatumų ar ne itin sveikintinų mitybos įpročių neaprūpiname organizmo...

Mariah Carey šlovės kaina: skurdas, gyvenimas auksiniame narve ir sužalota psichika

Žinia, lūkesčiai ir tikrovė neretai nesutampa ir tai galima pamatyti žiūrint į žvaigždžių...

Orai vėl po truputį šils: galime sulaukti ir dviženklės temperatūros

Antradienio dieną Lietuvos orams įtaką darys aukštesnio slėgio laukas.

Neįspėjęs nuomotojas Ingridą užklupdavo intymiausiomis akimirkomis: kantrybė trūko, kai kartą įsiveržė su visa gauja advokatės komentaras (1)

Yra toks senas geras posakis: „Jauskis kaip namie, bet nepamiršk, kad esi svečiuose.“ Ko gero,...

7 pribloškiančios atostogų idėjos, kurias galima vadinti naujais turizmo stebuklais

Nakvynė romane. Skrydis cepelinu. Vakarienė skambant „Normai“. Laiškas iš Antarktidos....

Renginyje apsilankiusios Siparė, Toleikytė ir Pinkevičienė atskleidė, su kokia šukuosena jaučiasi gražiausios

Yra dvi moterų kategorijos – linkusios su savo šukuosenomis eksperimentuoti ir tos, kurios visais...