aA
Vakar Prezidentūroje buvo labai karšta - tarp Prezidento Valdo Adamkaus, Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio, Prezidento Algirdo Brazausko, Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderio Artūro Paulausko bei Liberalų sąjungos pirmininko Rolando Pakso vyko "aštrus" pokalbis.
Susitikimas prezidentūroje
© "Lietuvos žinios"
Susitikimas surengtas V.Adamkaus iniciatyva. Jame norėta išsklaidyti pastaruoju metu sklindančias kalbas, jog po rinkimų į valdžią ateis prorusiškas Seimas ir bus formuojamas prorusiškas ministrų kabinetas. Pokalbio pabaigoje Prezidentas pabrėžė, kad per artėjančius rinkimus partijos laikys pilietinį egzaminą. Tačiau tai išgirdo ne visi.

Pavojinga

Iš pradžių Seimo pirmininkas buvo nepatenkintas, jog valstybės vadovų susitikimas siejamas su opozicijos politikų susitikimu. Jo atstovės spaudai Loretos Zakarevičienės išplatintame pareiškime rašoma, kad tai turėjo būti iš anksto suderintas Prezidento ir Seimo pirmininko pokalbis. Tačiau norėdamas žinoti, "kaip kas mato ateityje Lietuvos užsienio politiką", V.Landsbergis nutarė "dalyvauti šiame renginyje".

Praėjus pusvalandžiui nuo susitikimo pradžios, iš Prezidentūros išskubėjo R.Paksas. Tepasakęs, jog Prezidentas prašė per rinkimų kampaniją nespekuliuoti mūsų šalies užsienio politikos tikslais, liberalų lyderis nurūko į susitikimą su Lietuvoje viešinčiu Austrijos Respublikos nacionalinės tarybos Prezidentu Heinzu Fischeriu.

Kiti pokalbio dalyviai kabinete užtruko daugiau kaip valandą. Lietuvos vadovo patarėjas Darius Kuolys žurnalistams teigė, kad per susitikimą smarkiai ginčytasi. Anot jo, tai buvo vienas aštresnių pokalbių prezidentaujant V.Adamkui.

D.Kuolys pabrėžė, jog Prezidentui ne vis tiek, kaip vyks Seimo rinkimai, jis nori, kad po to "nebūtų gėda". V.Adamkaus nuomone, retorinės kalbos apie būsimą prorusišką Seimą bei Vyriausybę pavojingos visuomenei.

Piktinosi

Po susitikimo kalbomis apie prorusiškumą piktinosi A.Brazauskas ir A.Paulauskas. Pasak A.Brazausko, jos tiesiog išgalvotos. "Mes kategoriškai šį dalyką neigiame", teigė jis. A.Brazauskas stebėjosi, kodėl per susitikimą reikėjo įrodinėti savaime suprantamus dalykus kad po rinkimų bus tęsiama užsienio politika, kad stojimas į NATO ir ES bus prioritetas.

Pasak A.Paulausko, tokia kalbos maniera, kaltinimai ir prašymai pasiaiškinti, "kažką garantuoti ir prisiekti" nėra priimtini. Paklausus, ar pagaliau pavyko Seimo pirmininką įtikinti, jog prorusiškumo baimė nepagrįsta, A.Brazauskas teigė nežinąs, ar galima V.Landsbergį įtikinti: "Sunkoka. Jis turi savo nuomonę, mes savo".

Tuo tarpu V.Landsbergis neigė kalbėjęs apie galimą prorusišką parlamentą. Anot Seimo pirmininko, tai "jie išsigalvojo tokią schemą".

V.Landsbergis paprasčiausiai norėjęs, jog būtų sukonkretintos kai kurios sąvokos, tačiau taip ir neišgirdęs jokio aiškaus atsakymo, kad socialdemokratai ir socialliberalai po rinkimų sieks narystės NATO ir ES. "Jie sako, jog eis į NATO ir ES, bet jų akys ir darbai sako ką kita", - teigė V.Landsbergis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gynybos pramonė Lietuvoje: vardina dideles perspektyvas, bet pasigenda svarbių valstybės žingsnių

Pastaraisiais metais Lietuvos gynybos pramonė tobulėja ir plečiasi itin sparčiai. Karas Ukrainoje...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Anželika Cholina – apie priežastis, privertusias slėpti asmeninį gyvenimą: buvo dalykų, kurie mane pažeidė

Įdomu asmeniškai pažinti žmones, kurių darbai atpažįstami jau ne tik Lietuvoje, bet ir...