aA
Tęsiant žemės ūkio ministro Kęstučio Kristinaičio ankstesnės veiklos žurnalistinį tyrimą "Lietuvos žinioms" pavyko atskleisti naujų faktų.
Kęstutis Kristinaitis
Kęstutis Kristinaitis
© "Lietuvos žinios"
Dėl tam tikrų asmeninių savybių Vyriausybės rūmuose "Drambliu be kompleksų" vadinamą K.Kristinaitį į žemės ūkio ministro postą pasiūlė socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas.

Dabar Žemės ūkio ministerijai vadovaujančio Kęstučio Kristinaičio pastangomis 1991 metais vilniečio S.Damkausko vardu Trakų rajone, prie pat ežero, buvo atrėžti beveik 5 hektarai žemės tariamam ūkininkavimui. Toje apylinkėje, prie Strėvio ežero, namą yra pasistačiusi ir visame pasaulyje garsi rusų baleto artistė Maja Pliseckaja su vyru kompozitoriumi Rodionu Ščedrinu.

Sandėris

LŽ praėjusią savaitę jau pranešė, jog K.Kristinaitis 1994 metais buvo apkaltintas tuo, kad iš vilniečio Stanislovo Damkausko (g. 1926 m.) apgaule pasisavino 24 tūkst. JAV dolerių.

K.Kristinaičiui einant aukštas pareigas ėemės ūkio ministerijoje 1991 metais šio senuko vardu buvo įsigytas beveik 5 hektarų žemės sklypas Trakų rajone, prie pat ežero. Po 3 metų šis sklypas labai pelningai parduotas prieštaringos reputacijos bankininkui Genadijui Konopliovui. S.Damkauskas, kurio vardu buvo įsigyta žemė, jautėsi K.Kristinaičio apgautas, nes negavo iš jo žadėtos pinigų dalies.

Afera

LŽ išsiaiškino, jog "valstiečio ūkio steigimas" S.Damkausko vardu tebuvo paprasčiausia iš anksto suplanuota afera. Kaip LŽ sakė S.Damkauskas, beveik pusę amžiaus, iki pat 1998 metų, jis dirbo Vilniaus staklių šlifavimo gamykloje (pastaraisiais metais - direktoriaus pavaduotoju - aut.) ir niekada neketino mesti mėgstamo darbo bei staiga užsiimti žemės ūkiu.

Tuometinis ėemės ūkio ministerijos skyriaus viršininkas K.Kristinaitis negalėjo nežinoti, kad pagal 1989 metais priimto įstatymo "Dėl Lietuvos valstiečio ūkio" 1 str. produktų ir žaliavų gaminimas buvo vienintelė sąlyga gauti žemės sklypą. Minėtame įstatyme sakoma, jog "Valstiečio ūkis (...) augina, gamina, perdirba ir realizuoja produkciją", jis "yra grindžiamas asmeniniu ūkio narių darbu".

S.Damkausko vardu suteikta valstiečio ūkio nuosavybės teisė į žemę pagal šį įstatymą turėjo būti nutraukta, nes žemės sklypas nenaudotas žemės ūkio produkcijos gamybai.

Apsukruoliai

Pasak ilgamečio ėemės ūkio ministerijos darbuotojo Benjamino Dubicko, dabar laikinai einančio ministro patarėjo pareigas, įstatymo "Dėl valstiečio ūkio" priėmimas reiškė kolūkinės santvarkos ardymo pradžią. Pirmieji panašų įstatymą, leidžiantį individualų ūkininkavimą, priėmė estai, po to - latviai. Lietuva kaimynų atžvilgiu pažengė dar toliau, ūkininkams žemę suteikdama privačios nuosavybės teise, nors tai prieštaravo tuometinei SSRS Konstitucijai.

B.Dubicko teigimu, šio įstatymo paskirtis buvo sudaryti teisinę bazę žmonėms kurti privatų ūkį. Žemė galėjo būti suteikta tik žemės ūkio produkcijai gaminti.

"Žinomas atvejis, kai E.Grakauskas (buvęs Seimo narys, Agrarinės komisijos pirmininkas, vėliau dirbęs pas G.Konopliovą, aut.) saugomoje teritorijoje įsigijo iš esmės namų valdą. Kai jo paklausiau, kaip žada verstis žemės ūkiu, neturėdamas nė vieno aro žemės ūkio naudmenų, šis atsakė: "Kursiu kabančius sodus", - sakė LŽ ministro patarėjas.

B.Dubickas negalėjo paneigti, kad prisidengdami valstiečio ūkių steigimu kai kurie apsukruoliai užsigrobė žemes gerose vietose ir vėliau jas pardavė. Tačiau, anot ministro patarėjo, buvo ir sąžiningų žmonių, kurie iš tikrųjų vertėsi žemės ūkiu ir vėliau, atsiradus tikriesiems savininkams, tuos sklypus geranoriškai užleido.

Sujudimas

Kilus skandalui dėl žemės ūkio ministro K.Kristinaičio veiklos, jis viešai pareiškė, kad pirmiau nei S.Damkauskas kreipėsi į "Vilniaus miesto policijos komisariatą dėl reketo, šantažo ir neteisėtų (S.Damkausko - aut.) veiksmų".

Gali paaiškėti, jog ministras sakė netiesą, nes šiais nusikaltimais apkaltinto pensininko policija kažkodėl neprašė pasiaiškinti. Be to, ministras K.Kristinaitis LŽ žurnalistams nepanoro parodyti ir tariamo pareiškimo kopijos.

Po LŽ publikacijų, kuriose buvo rašoma ir apie tai, kad prie K.Kristinaičio istorijos numarinimo ranką pridėjo jo giminaitis bei draugas, Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Albinas Januitis, kai kuriuose sluoksniuose kilo sujudimas.

Policijos archyve gulėtą ir iki galo neištirtą medžiagą dėl K.Kristinaičio veiksmų skubiai išsireikalavo buvęs prokuroro A.Januičio pavaldinys, dabartinis vidaus reikalų ministras V.Markevičius. Jis LŽ teigė norįs asmeniškai "pasižiūrėti" į ją. Iš LŽ žurnalisto sužinojęs, kad medžiaga jau pas ministrą, Generalinės prokuratūros Kvotos ir tardymo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras V.Barkauskas sakė ją išsireikalausiąs, nes ketinąs pats patikrinti priimtų procesinių veiksmų teisėtumą ir pagrįstumą.

LŽ duomenimis, itin plačiais ryšiais ir galimybėmis garsėjantis į septintąją dešimtį įkopęs prokuroras A.Januitis pas V.Barkauską lankėsi praėjusį ketvirtadienį.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0