aA
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas prieš Seimo rinkimus demokratiškai Lietuvai, Lietuvos moterims įteikė puikią dovaną: pasipriešino Europos Komisijos siūlymui nustatyti kvotas moterims įmonių valdybose.
Aušrinė Marija Pavilionienė
Aušrinė Marija Pavilionienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Vienas pats kaip patriarchas, kaip visažinis Ministerijos vadovas nutarė nepritarti Europos Sąjungos direktyvoms dėl vienodo požiūrio į moteris ir vyrus įgyvendinant lyčių lygybę socialinės apsaugos srityje. Nepasitaręs su Lietuvos prezidente, kuri globojo Demokratijos Forumą, nepasitaręs su Užsienio reikalų ministerija, kuri inicijavo mūsų šalyje Forumo veiklą, skleidžiančią lyčių lygybę. Nepasitaręs ir su nevyriausybinėmis moterų organizacijomis, politikėmis, mokslininkėmis, kurios daug metų diegė lyčių lygybę Lietuvoje.

Neatsižvelgęs į tai, kad Lietuva pritarė JT Tūkstantmečio tikslams skatinti lyčių lygybę, ir pamiršęs, kad Lietuvos vyriausybė pritarė 2010-2014 metų Valstybinei moterų ir vyrų lygių galimybių programai, kurioje pasakyta, kad “visose srityse turi būti įgyvendintos lyčių lygybės nuostatos“, kad ekonomikoje ir politikoje turi būti atstovaujami abiejų lyčių interesai. Ministras pamiršo ir tai, kad 2013 metais Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai, lyčių lygybė bus vienas svarbių gvildenamų klausimų.

Europos Komisija skatina, kad iki 2015 m. moterys įmonių valdybose sudarytų 30 procentų, o iki 2020 m. - 40 procentų, nes tik 3 procentai moterų eina valdybų pirmininkių pareigas, o tarp valdybos narių yra tik vienas dešimtadalis moterų. 

Ne tik konservatoriškai mąstantis Ministras, bet ir kai kurių politinių partijų vadai neskaito Lietuvos tarptautinių ir nacionalinių įsipareigojimų ir savo partijų programose įrašo patriarchalinio pasaulio atgyvenas ir tuo didžiuojasi. Jie ignoruoja ilgaamžę moteriškosios lyties diskriminaciją ir vyriškosios lyties diktatą, iki šiol egzistuojantį patriarchalinį lyčių šališkumą. Jie nesuvokia, kad tradicinis pasaulis tapo demokratiškesnis moterų judėjimo dėka, kad moterys ir jų rėmėjai vyrai įrodė, jog lyčių lygybė yra esminė žmogaus teisė ir socialinio teisingumo pamatas. 

Lengva šiandien ironizuoti feminizmą ir kalbėti netiesą, kad feminizmas yra pavojingas: lyčių lygybė jau įteisinta Europos valstybėse ir Lietuvoje. Tačiau vyriškasis seksizmas dar gajus Lietuvoje, kurią šių dienų „didžiavyriai“ savo neišprusimu paverčia Europos provincija. Istorinį neteisingumą moteriškosios lyties atžvilgiu būtina taisyti istoriniu teisingumu, pozityvia diskriminacija – lyčių kvotomis, nes taip kuriama lyčių pusiausvyra ir lyčių lygybė visose gyvenimo srityse. Taip naikinama lyčių profesinė segregacija, profesijų pasidalijimas pagal lytis. Taip griaunami lyčių stereotipai ir stereotipinė lyčių mąstysena, moterys skatinamos aktyviai dalyvauti priimant ekonominius ir politinius sprendimus. 

Netikėkite tais politikais, kurie teigia, kad lygios galimybės turi formuotis natūraliai. Lygios galimybės negali formuotis „natūraliai“, nes tik XX a. moterims buvo suteikta balsavimo teisė, nes tik XIX a. pabaigoje moterims buvo „leista“ studijuoti universitetuose. Tik XIX a. moterys gavo ekonomines teises paveldėti, valdyti, disponuoti turtu. Moterims buvo suteikta ir skyrybų teisė. Tik XX a. pabaigoje moterų ir pažangiai mąstančių vyrų iniciatyva buvo sukurtos reprodukcinės ir lytinės teisės. Tik XXI a. pradžios Lietuvoje smurtas šeimoje įstatymu pripažintas visuomeniniu nusikaltimu. Tarptautinis moterų judėjimas tradicinę visuomenę privertė moterų teises laikyti žmogaus teisių dalimi. 

Netikėkite tais politikais, kurie siūlo laukti, kol vyrai geranoriškai moterims užleis valdžias, ar kol moterys „įrodys“, kad yra vertos būti valdžioje. Šiuolaikinėje visuomenėje išlaisvėjusios moterys tapo stipriomis vyrų konkurentėmis. Savo kūrybiškumu, energija, darbštumu, atsakomybe jos jau pralenkia vyrus. Tik moterims dar stinga pasitikėjimo savimi, kurio taip baiminasi „ereliai“.

Mokslininkai įrodė, kad moterų intelektas niekuo nesiskiria nuo vyrų, tačiau visuomenės istorijoje moterys neturėjo galimybių lavintis, šviestis, reikštis visuomenėje, nes tas galimybes buvo uzurpavusi vyriškoji giminė. Ar Lietuvos konservatoriai ir konservatoriškai mąstantys įvairių partijų nariai siūlo Lietuvos moterims laukti šimtmečius, kol Lietuvos tingūs protai praregės ir „suteiks“ moterims galimybę būti lygiomis su vyrais? 

Būkite europietis, Ministre, ir skubiai taisykite savo klaidą. Nors, kitą vertus, jūs parodėte dar vieną priežastį per Seimo rinkimus už konservatorius nebalsuoti.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ant ledo – kraujo klanai, butelių šukės ir įsilinksminęs Jasikevičius: penki ritulininkų nuotykiai Lietuvoje

Pasų neturėję ir dėl to diskvalifikuoti konkurentai, dujų nuotėkis per varžybas, žiūrovus...

10 metų pakeltose lysvėse daržininkaujanti Renata Ničajienė pasakė, ką jose auginti, o ko ne

Į svetimą daržą paspoksoti mėgstantys internautai sutiks – Renatos Ničajienės pakeltos...

Tokio savaitgalio laukėme jau seniai: viena diena bus ypač vasariška

Šiandien mūsų šalies orus lems aukšto slėgio sūkurio vakarinė dalis.

Motiejūno vedama „Monaco“ dramatiškai parklupdė Šaro „Fenerbahče“ (1)

„Monaco“ su Donatu Motiejūnu dramatiškai atsitiesė Eurolygos ketvirtfinalio serijoje. Pirmame...

Fausta Marija Leščiauskaitė. Rytinė kava iš Kalabybiškio miesto savivaldybės puodelio, garbės raštai ir 100 tūkstančių šokoladui Seime (8)

„Mes čia jums tokią dovanėlę turime”, – išgirstu žodžius, kurie sukelia dejavu jausmą....

Radinys Argentinoje nustebino paleontologus: tai – čakizauras, iki šiol neregėtas unikalios anatomijos padaras

Argentinos paleontologai skelbia atradę naują vidutinio dydžio žolėdį dinozaurą – šie...