Makrobiotikos principai - 2

Makrobiotikos praktika yra paremta maisto kaip energijos šaltinio supratimu. Elektronai ir protonai nėra vientisos dalelytės, o sukondensuoti energijos paketai. Faktiškai viskas yra energija, viskas yra sudaryta iš vibracijos.visatoje nėra nekintamos ir fiksuotos substancijos. Todėl į mūsų supratimą apie maistą įeina ir modernios mitybos teorijos, tačiau vien jomis mes neapsiribojame.
Modernios mitybos teorijoje maistas suprantamas kaip medžiaga. Faktiškai yra neaprėpiama maisto rūšių gausybė, kurios mes moksliškai negalime išmatuoti. Neaprėpiamas rūšis mes turime suprasti tiesiogiai, savo intuicijos pagalba.

Makrobiotikoje supratimui apie energijos judėjimą naudojame labai paprastą įrankį. Maistą mes suprantame jin (išplėtimas) ir jang (sutraukimas) terminais. Visas maistas yra sudarytas iš šių dviejų pagrindinių skirtingų laipsnių jėgų. Šį supratimą mes naudojame, norėdami pamatyti, kaip maistas paveikia mus dinaminiu ir praktiniu požiūriu. Maistą suprasdami kaip energiją, mes pamatome, kad jis paveikia ne tik mūsų fizinę būklę, bet ir mūsų mintis, emocijas ir netgi mūsų dvasingumą. Šie nematomi gyvenimo aspektai yra mūsų demonstruojamos energijos kokybės funkcionavimas.

Jei valgome tokį maistą kaip kepsniai, kuriame yra labai daug jang (sutrauktos energijos), mus natūraliai traukia priešingos energijos turintis maistas. Taigi, kepsnį valgome su bulvėmis, alkoholiu arba kokiu nors saldžiu desertu. Visuose šiuose produktuose yra ypatingai daug jin. Siekdami subalansuoti šiuos kraštutinumus, pridedame daug dalykų, kurių mums iš tiesų nereikia. Galiausiai suvartojame per daug riebalų, proteino, karbohidratų, vandens. Taip savo kūnui mes pastoviai metame iššūkius.

Tačiau kas atsitinka, kai mūsų pagrindinis maistas yra labiau subalansuotas? Jei pažiūrėsime į grūdų – ryžių, miežių, sorų, kviečių - maistinę analizę, pamatysite, kad juose mineralų ir proteinų bei karbohidratų santykis lygus maždaug vienam prie septynių. Trumpagrūdžiai rudieji ryžiai yra arčiausiai santykio vienas prie septynių, o tai, šnekant mitybos kalba, atspindi planetos jin ir jang energijos balansą. Jei kas dieną valgysite nesmulkintų grūdų, jūsų pagrindinis maistas susibalansuos savaime. Jin ir jang paprasčiau subalansuoti mitybos visumoje. Kaip pagrindinį maistą vartojant nesmulkintus grūdus, yra daug paprasčiau išlaikyti optimalų mitybos ir energijos balansą.

Makrobiotika rekomenduoja valgyti kuo natūralesnį maistą. Tačiau šiandien žmonės vartoja abejotinos kokybės druską, kuri apdorojama miesto vandeniu, vietoj augalinio proteino vartojame gyvulinį, gyvulinius taukus vietoj augalinio aliejaus, vietoje organinio maisto renkamės chemiškai apdorotą ir vartojame gausybę paprasto cukraus vietoje sudėtinių karbohidratų. Nereikia stebėtis, kad kenčia šiuolaikinių žmonių sveikata, nes kiekvieno iš šių mitybinių faktorių kokybė yra labai menka.

Maisto, kaip energijos suvokimas, gali padėti mums ne tik susikurti optimalią dietą, bet ir padėti kaip paprastas namų daktaras, palengvinant kai kurias ligas. Pavyzdžiui, tarkime, kad kas nors turi inkstų akmenis. Kokią tai atspindi energiją – išplėstinę jin, ar sutrauką jang energiją? Inkstų akmenys yra kondensuoti, panašūs į tvirtą, užšaldytą energiją. Norint tai kompensuoti, reikia pritaikyti priešingą, veiklią energiją. Ar reikia šilumos, ar šalčio? Reikia šilumos. Šiluma aktyvuos tą užšalusią energiją ir privers ją ištirpti ir suirti. Šiam tikslui galime naudoti šiltus imbiero kompresus.

Karščiavimas atspindi priešingą energijos rūšį. Karščiavimas yra karštos, ypač aktyvios energijos pavyzdys. Kas ją subalansuotų? Kas nors, turintis vėsią, inertišką energiją. Ledas šiam tikslui yra per šaltas. Ledas yra toks šaltas, kad priverčia kūną susitraukti, taigi perteklius, kuris karščiavimo pavidalu turėtų išeiti lauk, bus laikomas viduje. Reikia kažko švelnesnio.

Mūsų kūnas taip pat yra ir gyvūnijos pasaulio dalis, taigi, norint subalansuoti energiją, gali padėti kas nors iš augalų. Paprastas makrobiotinis vaistas yra kopūsto lapas. Norint nuimti karščiavimą reikia ant kaktos uždėti kopūsto arba kito žalio augalo lapą. Kitas vaistas yra trauklapis, kuris yra šaltas ir inertiškas. Jį reikia sutrinti ir dėti ant kaktos. Toks gydymas iš kūno ištraukia karštį. Jis gali sumažinti kūno temperatūrą per keletą minučių. Energijos balanso principas gali padėti jums susidoroti su daugeliu negalavimų be aspirino ir kitų medikamentų.

MITYBOS ĮVAIROVĖ

Makrobiotika taip pat moko gerbti biologinį įvairumą arba milžinišką gyvybės gausą žemėje. Dauguma žmonių rūpinasi rūšių išsaugojimu, nes biologiniam įvairumui šiandien pavojų kelia civilizacija. Dauguma rūšių, įskaitant augančias tropiniuose lietaus miškuose, nyksta. Kitos yra pavojuje. Mokslininkai atrado, kad tokios amfibijos kaip varlės ir salamandros palaipsniui nyksta. Tai gali būti dėl ozono sluoksnio mažėjimo ar rūgščių lietų. Tigrai, galios ir grožio simboliai laukiniame pasaulyje, taip pat nyksta. Tačiau gamtoje biologinė įvairovė yra taisyklė, o ne išimtis.

Norint tai atkartoti mityboje, turime praktikuoti mitybos įvairovę. Žemėje yra daugybė gyvybės rūšių, o norint tai atkartoti mityboje, reikia didelės gausos maisto rūšių ir įvairių gaminimo metodų. Makrobiotinė mityba nėra siaura ar griežta. Per makrobiotiką mes atrandame daugybę naujo sveiko maisto rūšių.

Mes taip pat turime gerbti ir individualių poreikių įvairumą. Nors turime nemažai bendrų dalykų, kiekvienas mūsų yra skirtingas. Jei esame aktyvaus būdo, turime valgyti taip, kad užpildytume savo energijos atsargas. Jei mūsų darbas yra sėslus, mityba turėtų būti kitokia. Vyrai ir moterys taip pat turėtų valgyti skirtingai.

Kas – vyrai, ar moterys, gali valgyti daugiau gyvulinio maisto? Vyrai. Kas gali valgyti daugiau žalių salotų ir saldumynų? Moterys. Vaikams ir suaugusiems taip pat reikalinga skirtinga mityba. Kūdikiai patys savaime yra jang – maži ir koncentruoti, taigi jų mityba turi būti labiau jin – švelnus, lengvas ir saldus maistas su labai mažai druskos arba visai be jos.

Jei praeityje valgėte labai daug gyvulinio maisto, dabar, norėdami atkurti balansą, savo mitybą turite paremti augalinės kilmės maistu. Jei turite sveikatos problemų, kurias sukėlė jūsų valgymo būdas, norėdami tai kompensuoti, turite sukoncentruoti savo mitybą į konkrečius produktus.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Emigravusių lietuvių apklausa dėl „Brexit”: rezultatai nustebino visus (810)

2017 balandžio mėn. 25 d. 19:32
Rezultatai nustebino ne tik pačius apklausos rengėjus, bet ir Lietuvos Seimo narius.

Plaukų stilistas papasakojo, kas žudo jūsų plaukus klydote ir dėl kokosų aliejaus (44)

2017 balandžio mėn. 25 d. 22:38
Plaukų stilistas Edvardas Kulvičius sako, kad plaukai – žmogaus sveikatos veidrodis. Jei jie nusilpę, pilki ar skilinėja, pirmiausia reikėtų pasidaryti kraujo tyrimą ir nustatyti, kokių medžiagų jums trūksta.

Memento mori arba jei važiuoji į Lenkiją pasidomėk ir paminklų kainomis (137)

2017 balandžio mėn. 25 d. 20:43
„Neseniai šį pasaulį paliko mano teta, kuri visą savo gyvenimą taupė laidotuvėms. Aš jos paklausiau, ar tikrai tai taip svarbu? Juk, atrodo, gyvenk ir džiaukis, o numirus vis vien palaidos. Tačiau teta paaiškino: „Palaidot tai palaidos, vaikeli, bet kas man paminklą pastatys, jei nepaliksiu pinigėlių?“, - rašo straipsnio autorė.

Orai: iki šilumos – tik kelios dienos (4)

2017 balandžio mėn. 26 d. 00:05
Orai: iki šilumos – tik kelios dienos
DELFI / Kęstutis Cemnolonskis
Antroje savaitės pusėje neramus vėjas kasdien dangumi gins debesis, iš kurių gausiau palis penktadienį.

Supelijusi duona apgaulinga: įspėja apie nematomą pavojų (4)

2017 balandžio mėn. 26 d. 00:57
Taip tikriausiai yra nutikę ir jums: atidarote tik vakar pirktos duonos maišelį, o ant pirmos riekės jau matote melsvus pūkuotus taškus - duona supelijo. Tačiau juk mus mokė, kad maisto švaistyti nevalia, o pelėsis tai dar ne pasaulio pabaiga, todėl dėmę galima tiesiog nupjauti. Bet ar taip elgtis protinga? Mokslininkai teigia, kad dažnai taip darydami apie šį tą nepagalvojame.