aA
Makrobiotikos praktika yra paremta maisto kaip energijos šaltinio supratimu. Elektronai ir protonai nėra vientisos dalelytės, o sukondensuoti energijos paketai. Faktiškai viskas yra energija, viskas yra sudaryta iš vibracijos.visatoje nėra nekintamos ir fiksuotos substancijos. Todėl į mūsų supratimą apie maistą įeina ir modernios mitybos teorijos, tačiau vien jomis mes neapsiribojame.
Makrobiotinis maistas
Makrobiotinis maistas
Modernios mitybos teorijoje maistas suprantamas kaip medžiaga. Faktiškai yra neaprėpiama maisto rūšių gausybė, kurios mes moksliškai negalime išmatuoti. Neaprėpiamas rūšis mes turime suprasti tiesiogiai, savo intuicijos pagalba.

Makrobiotikoje supratimui apie energijos judėjimą naudojame labai paprastą įrankį. Maistą mes suprantame jin (išplėtimas) ir jang (sutraukimas) terminais. Visas maistas yra sudarytas iš šių dviejų pagrindinių skirtingų laipsnių jėgų. Šį supratimą mes naudojame, norėdami pamatyti, kaip maistas paveikia mus dinaminiu ir praktiniu požiūriu. Maistą suprasdami kaip energiją, mes pamatome, kad jis paveikia ne tik mūsų fizinę būklę, bet ir mūsų mintis, emocijas ir netgi mūsų dvasingumą. Šie nematomi gyvenimo aspektai yra mūsų demonstruojamos energijos kokybės funkcionavimas.

Jei valgome tokį maistą kaip kepsniai, kuriame yra labai daug jang (sutrauktos energijos), mus natūraliai traukia priešingos energijos turintis maistas. Taigi, kepsnį valgome su bulvėmis, alkoholiu arba kokiu nors saldžiu desertu. Visuose šiuose produktuose yra ypatingai daug jin. Siekdami subalansuoti šiuos kraštutinumus, pridedame daug dalykų, kurių mums iš tiesų nereikia. Galiausiai suvartojame per daug riebalų, proteino, karbohidratų, vandens. Taip savo kūnui mes pastoviai metame iššūkius.

Tačiau kas atsitinka, kai mūsų pagrindinis maistas yra labiau subalansuotas? Jei pažiūrėsime į grūdų – ryžių, miežių, sorų, kviečių - maistinę analizę, pamatysite, kad juose mineralų ir proteinų bei karbohidratų santykis lygus maždaug vienam prie septynių. Trumpagrūdžiai rudieji ryžiai yra arčiausiai santykio vienas prie septynių, o tai, šnekant mitybos kalba, atspindi planetos jin ir jang energijos balansą. Jei kas dieną valgysite nesmulkintų grūdų, jūsų pagrindinis maistas susibalansuos savaime. Jin ir jang paprasčiau subalansuoti mitybos visumoje. Kaip pagrindinį maistą vartojant nesmulkintus grūdus, yra daug paprasčiau išlaikyti optimalų mitybos ir energijos balansą.

Makrobiotika rekomenduoja valgyti kuo natūralesnį maistą. Tačiau šiandien žmonės vartoja abejotinos kokybės druską, kuri apdorojama miesto vandeniu, vietoj augalinio proteino vartojame gyvulinį, gyvulinius taukus vietoj augalinio aliejaus, vietoje organinio maisto renkamės chemiškai apdorotą ir vartojame gausybę paprasto cukraus vietoje sudėtinių karbohidratų. Nereikia stebėtis, kad kenčia šiuolaikinių žmonių sveikata, nes kiekvieno iš šių mitybinių faktorių kokybė yra labai menka.

Maisto, kaip energijos suvokimas, gali padėti mums ne tik susikurti optimalią dietą, bet ir padėti kaip paprastas namų daktaras, palengvinant kai kurias ligas. Pavyzdžiui, tarkime, kad kas nors turi inkstų akmenis. Kokią tai atspindi energiją – išplėstinę jin, ar sutrauką jang energiją? Inkstų akmenys yra kondensuoti, panašūs į tvirtą, užšaldytą energiją. Norint tai kompensuoti, reikia pritaikyti priešingą, veiklią energiją. Ar reikia šilumos, ar šalčio? Reikia šilumos. Šiluma aktyvuos tą užšalusią energiją ir privers ją ištirpti ir suirti. Šiam tikslui galime naudoti šiltus imbiero kompresus.

Karščiavimas atspindi priešingą energijos rūšį. Karščiavimas yra karštos, ypač aktyvios energijos pavyzdys. Kas ją subalansuotų? Kas nors, turintis vėsią, inertišką energiją. Ledas šiam tikslui yra per šaltas. Ledas yra toks šaltas, kad priverčia kūną susitraukti, taigi perteklius, kuris karščiavimo pavidalu turėtų išeiti lauk, bus laikomas viduje. Reikia kažko švelnesnio.

Mūsų kūnas taip pat yra ir gyvūnijos pasaulio dalis, taigi, norint subalansuoti energiją, gali padėti kas nors iš augalų. Paprastas makrobiotinis vaistas yra kopūsto lapas. Norint nuimti karščiavimą reikia ant kaktos uždėti kopūsto arba kito žalio augalo lapą. Kitas vaistas yra trauklapis, kuris yra šaltas ir inertiškas. Jį reikia sutrinti ir dėti ant kaktos. Toks gydymas iš kūno ištraukia karštį. Jis gali sumažinti kūno temperatūrą per keletą minučių. Energijos balanso principas gali padėti jums susidoroti su daugeliu negalavimų be aspirino ir kitų medikamentų.

MITYBOS ĮVAIROVĖ

Makrobiotika taip pat moko gerbti biologinį įvairumą arba milžinišką gyvybės gausą žemėje. Dauguma žmonių rūpinasi rūšių išsaugojimu, nes biologiniam įvairumui šiandien pavojų kelia civilizacija. Dauguma rūšių, įskaitant augančias tropiniuose lietaus miškuose, nyksta. Kitos yra pavojuje. Mokslininkai atrado, kad tokios amfibijos kaip varlės ir salamandros palaipsniui nyksta. Tai gali būti dėl ozono sluoksnio mažėjimo ar rūgščių lietų. Tigrai, galios ir grožio simboliai laukiniame pasaulyje, taip pat nyksta. Tačiau gamtoje biologinė įvairovė yra taisyklė, o ne išimtis.

Norint tai atkartoti mityboje, turime praktikuoti mitybos įvairovę. Žemėje yra daugybė gyvybės rūšių, o norint tai atkartoti mityboje, reikia didelės gausos maisto rūšių ir įvairių gaminimo metodų. Makrobiotinė mityba nėra siaura ar griežta. Per makrobiotiką mes atrandame daugybę naujo sveiko maisto rūšių.

Mes taip pat turime gerbti ir individualių poreikių įvairumą. Nors turime nemažai bendrų dalykų, kiekvienas mūsų yra skirtingas. Jei esame aktyvaus būdo, turime valgyti taip, kad užpildytume savo energijos atsargas. Jei mūsų darbas yra sėslus, mityba turėtų būti kitokia. Vyrai ir moterys taip pat turėtų valgyti skirtingai.

Kas – vyrai, ar moterys, gali valgyti daugiau gyvulinio maisto? Vyrai. Kas gali valgyti daugiau žalių salotų ir saldumynų? Moterys. Vaikams ir suaugusiems taip pat reikalinga skirtinga mityba. Kūdikiai patys savaime yra jang – maži ir koncentruoti, taigi jų mityba turi būti labiau jin – švelnus, lengvas ir saldus maistas su labai mažai druskos arba visai be jos.

Jei praeityje valgėte labai daug gyvulinio maisto, dabar, norėdami atkurti balansą, savo mitybą turite paremti augalinės kilmės maistu. Jei turite sveikatos problemų, kurias sukėlė jūsų valgymo būdas, norėdami tai kompensuoti, turite sukoncentruoti savo mitybą į konkrečius produktus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Klausimų sukėlė „Go Vilnius“ dirbančių vadovų skaičius: tokių – apie 50, o didžiausia alga beveik 10 tūkst. eurų

Oficiali Vilniaus miesto plėtros agentūra „ Go Vilnius “ nustebino ten dirbančių vadovų...

Karas Ukrainoje. Ukrainai pavyko Maskvoje sunaikinti Rusijos gynybos ministerijos sraigtasparnį Ka-32 Zelenskis: Rusija perėmė iniciatyvą, kol JAV delsė teikti paramą

Ukrainos žvalgybos pareigūnams (GUR) pavyko Maskvoje sunaikinti rusų sraigtasparnį Ka-32. Šis...

„Simpsonai“ numarino 34 metus figūravusį personažą: gerbėjai liko priblokšti

Sekmadienio vakarą ilgametis „Fox“ animacinis serialas „The Simpsons“ („ Simpsonai “)...

Prieš su ruse kovoti nesutikusią lietuvę – kibernetinė ataka: akivaizdu, kad tai kažkam labai nepatiko (15)

Po to, kai Lietuvos bokso federacija savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė...

SuTaupyk

Riešutų kremo verslą vystantis Mindaugas: įsigijome jį su užsidegimu kurti

Prekių ženklą „Sviestas sviestuotas“ puikiai žino mėgstantys riešutų kremą. Jį prieš...