Į pirmą mokyklą atėjau dirbti kaip kalbos mokytoja, bet užsilaikiau tik mėnesį. Buvau atsakinga už viską – nuo mokinių suvedimo į TAMO iki programų sudarymo, ir galiausiai buvo pareikšta, kad kadangi valytoja „nesusitvarko“, todėl mano pareiga yra tvarkytis klasėje, valyti, plauti. Aišku, ne už papildomą mokestį. Kai gavau algą, buvau nustebusi, kad gavau gerokai mažiau, nei žadėta. Laimei, buvau gavusi kita darbą, su psichologija, tarptautinėje įmonėje ir išėjau.

Antra patirtis kitoje sostinės mokykloje, kur įsidarbinau papildomai dienos metu mokytojos asistente ir anglų kalbos mokytoja.

Aišku, už anglų kalbą papildomai niekas nemokėjo. Gavusi pirmą algą nustebau, kad ir čia sumokėta mažiau, nei žadėta. O grįžus po atostogų kolegės džiaugsmingai pareiškė, kad į mano naujas pareigas be pamokų vedimo, programų rašymo ir elektroninių klasių kūrimo dar įtraukta rūbinės tvarkymas, pagalba šeimininkėlei nešant indus ir buvimas su vaikais lauke apie 5 val. per dieną, bet kuriuo oru. Dar buvo siūloma pakeisti ir kūno kultūros mokytoją, bet jau čia pasipiktino ir kolegės… Aišku, visa tai ne už papildomą mokestį. Man nesunku tvarkytis, esu 4 vaikų mama ir esu pripratusi multitaskinti nuo viryklės iki pagalbos su pamokom. Bet… ar nenukenčia mokymosi procesas, kai mokytoja dar ir tvarkytoja?

Nors myliu vaikus ir buvau laiminga leisdama su jais laiką, bet teko išeiti dėl neaiškių pareigybių. Iš kolegių jautėsi ir mobingas. Buvau entuziastingai nusiteikusi padėti vaikams psichologijos žiniomis, tačiau buvau nuolat nutraukiama kolegių, kai norėjau prasižioti. Galiausiai supratau, kad mano vaidmuo čia ne asistuoti ir konsultuoti, bet būti pastumdėle, valytoja ir atpirkimo ožiu. Kam dirbti darbe, kur tu neįgyji naujos patirties ar naudos?

Vaikai mokykloje yra išlepinti, jiems viskas galima. Vieną kartą net esu stipriai gavusi į nugarą iš 9 metų berniuko. Atspėkite, ar buvo pasikalbėta su tėvais ? Ne. Nes moka pinigus. O asistentę galima gi naują rasti. Beje, šioje mokykloje jos keitėsi kas mėnesį.

Esu inteligentiškas žmogus ir žinau kainą sau ir savo paslaugoms, todėl gerklės neplėšysiu bandydama kažką įrodyti. Mano CV kalba už mane. Beje, mano diplomų niekas nežiūrėjo ir CV taip pat. Dirbau be medicininės kortelės.

Stipriai pagalvokite prieš eidami į privačią mokyklą, ką jus turėsite atlikti, ar neteks dar dirbti valytoja, šeimininkėle ar dar kažkuo.

Norite papasakoti savo istoriją ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt