aA
Programinės įrangos kūrimu užsiimanti bendrovė buvo patraukta atsakomybėn už lėktuvo katastrofą, įvykusią 1995 metais. Kolumbijoje nukritus “American Airlines” laineriui žuvo 159 žmonės.
Nuosprendis, kuriame bus įvardinta bendrovei skiriama bauda, vyks birželio 20 dieną.

Didžioji iš Majamio 1995 metų gruodžio 20 dieną skridusio lainerio keleivių dalis buvo kolumbiečiai, pasiruošę namie švęsti Kalėdas. Kai pilotai į lėktuvo kompiuterį suvedė neteisingą kodą, “Boeing 757” trenkėsi į kalno šlaitą netoli Kali miesto. Keturi žmonės po katastrofos liko gyvi, tragedijos aplinkybės vis dar tiriamos.

“American Airlines” dėl avarijos apkaltino programuotojų bendroves “Honeywell” bei “Jeppesen”. JAV teismas nusprendė, jog “Jeppesen” turi prisiimti 17, “Honeywell” – 8 o “American Airlines” – 75 procentus atsakomybės.

Devynias savaites vykusiame procese “American Airlines” stengėsi išreikalauti iš abiejų minėtų bendrovių dalį pinigų, kuriuos aviakompanija sumokėjo draudėjams, katastrofos aukoms bei jų šeimų nariams.

“American Airlines” kaltino “Jeppesen” programinę įrangą, įdiegtą į “Honeywell” kompiuterį. Pasak “American Airlines”, “Jeppesen” buvo parengę blogas Kali aerouosto koordinates. Kali švyturio vietą, pasak, “American Airlines”, “Jeppesen” buvo įrašiusi kitoje byloje, nei saugojami visų kitų aerouostų duomenys.

Kolumbijos katastrofą tyrę ekspertai buvo nusprendę, jog dėl visko kalta įgula, panašus buvo ir 1997 metais priimtas JAV teismo sprendimas. Kiek vėliau pateikta apeliacija ankstesnį sprendimą panaikino, buvo pradėtas naujas tyrimas.

Abiejų kompiuterijos bendrovių advokatai sako, kad nepaisant to, kur buvo įrašytos švyturių koordinates, lakūnai galėjo ir privalėjo jas susirasti. Pasak jų, dėl avarijos kaltas lėktuvo ekipažo aplaidumas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0