aA
Atsakomybė, sąmoningas pasirinkimas, tolerancija, sąžiningas partijų ar kandidatų dalyvavimas, 95 proc. siekiantis Lietuvos piliečių aktyvumas – taip idealius rinkimus įsivaizduoja garsus Lietuvos muzikantas ir visuomenininkas Jurgis Didžiulis.
Jurgis Didžiulis
Jurgis Didžiulis
© DELFI / Tomas Vinickas

Pasak jo, balsuoti yra svarbu ir reikalinga, nes geriau turėti ir naudotis teise rinktis „mažiau prastą variantą“ negu tokios teisės išvis neturėti.

Lietuvos jaunimo aktyvumas rinkimuose yra vienas mažiausių visoje Europoje. J. Didžiulis mano, kad taip yra dėl to, kad jauni žmonės dažnai nusivilia Lietuvos valdžia, todėl nemato nei perspektyvos, nei vizijos, kuri būtų jiems artima.

„Jaunimas nesupranta, kad jie turi daug apčiuopiamos galios. Kartais juokais sau sakau, kad politika tyčia vaizduojama niūri, nuobodi ir tamsi, jog niekas nenorėtų joje dalyvauti“, – priduria muzikantas.

Mantas Zakarka
Mantas Zakarka
© LiJOT nuotr.

Mantas Zakarka, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas, pritaria, kad reikia šviesti ir auginti naująją kartą, aiškinti jai rinkimų svarbą ir paneigti tarp jaunų žmonių įsigalėjusį mitą, jog jų balsas nieko nelemia ir yra niekam nereikalingas.

„Mano nuomone, reikia pradėti nuo griežtų sankcijų korupcijai ir nelygiaverčiam interesų atstovavimui. Pereiti prie partinių sistemos reformų ir baigti naujų, jaunų, profesionalių politikų ir biurokratų atėjimu į valdžios institucijas. Taip grįš pasitikėjimas politikais, institucijomis, pačia demokratija. Tačiau pirmiausia reikia pradėti nuo savęs, o tam reikia daug drąsos ir ryžto“, – tęsia J. Didžiulis.

Pasak menininko, norėtųsi, kad jaunimas suvoktų, jog nebūti pilietiškais ir nejausti atsakomybės už demokratiją šalyje – tas pats, kas palaiminti valstybinį „banditizmą“ ar totalitarizmo vystymąsi.

„Keista, kad jaunoji karta nesupranta, ką dar visai neseniai, prieš 20 metų, lietuviams reiškė apsisprendimo teisė. Nebalsuoti – tai parodyti, kad tau nerūpi“, – priduria menininkas.

Jurgis Didžiulis kartu su kampanija „Man ne dzin“ organizatoriais primena, kad gegužės 25 d. vyks antrasis Lietuvos Respublikos Prezidento rinkiminis turas ir rinkimai į Europos Parlamentą, kuriuose Lietuvos piliečiai galės išrinkti atstovus, kuriuos nori matyti politikoje ir su kuriais nori kartu kurti Lietuvos ateitį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0