aA
JAV mokslininkai teigia, kad vaikams, silpnai kontroliuojantiems šlapimo pūslę, galima padėti. Tokie vaikai turi sureguliuoti savo skysčių vartojimą, į tualetą eiti numatytu laiku, stiprinti ir mokytis treniruoti dubens srities raumenis. “Pasirodo, kad paprasta elgesio terapija yra pagrindinis įrankis gydant vaikų šlapinimosi dienos metu sutrikimus,”- teigia Amerikos gydytojai.
Motina su vaiku
Motina su vaiku
Jų tyrimas, paskelbtas rugsėjo mėnesio Urologijos žurnale, įvertino beveik 50 vaikų nuo 3 iki 14 metų, kurie dalyvavo elgesio terapijos programoje, sėkmę.

Programa buvo sudaryta iš sesijų su psichologais, šlapinimosi nustatytu dienos laiku, skysčių suvartojimo keitimu ir Kegel pratimų, kurie stiprina dubens raumenis.

Po vienerių metų apie 74 % dalyvių pareiškė, kad jų simptomai pagerėjo. Po ketverių metų beveik 60 % pacientų teigė, kad dienos metu daug lengviau kontroliuoja šlapinimąsi, o 51 % pareiškė, kad pagerino šlapinimosi dienos metu tankumą ir 46 % sakė, kad poreikis šlapintis dienos metu žymiai sumažėjo.

Šlapimo nevaldymas atsiranda, kai asmuo, pajutęs poreikį šlapintis, negali kontroliuoti šlapimo srovės.

Šiuose tyrimuose šlapimo takų infekcijų dažnis, kuris kartais lydi šlapimo nevaldymą, sumažėjo 56 %.

Galiausiai, daugiau nei 67 % pareiškė, kad pagerėjo jų nuotaika, o 64 % išaugo pasitikėjimas savimi.

“Gebėjimas sulaikyti šlapimą dienos metu yra yra labai svarbu vaiko vystymuisi. Tai padeda išugdyti savigarbą,” rašo tyrimo autoriai.

Tačiau nors 74 % pacientų simptomai po vienerių metų pagerėjo, po ketverių metų pagerėjo tik 59 % pacientų. Šis atradimas gali “reikšti, kad kai kuriems vaikams simptomai pasikartoja po daugiau nei vienerių metų,” aiškina mokslininkai.

“Gali būti, kad elgesio terapijos pagalba gauti rezultatai gali prarasti savo efektyvumą, jei jie nėra vėliau kartojami ir nėra terapijos įsikišimo,” priduria Wienner ir kolegos. Tačiau programoje nebuvo žarnyno treniravimo programos vaikams, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo. O vidurių užkietėjimas yra būklė, kuri netiesiogiai gali prisidėti prie šlapinimosi sutrikimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gynybos pramonė Lietuvoje: vardina dideles perspektyvas, bet pasigenda svarbių valstybės žingsnių

Pastaraisiais metais Lietuvos gynybos pramonė tobulėja ir plečiasi itin sparčiai. Karas Ukrainoje...

Pomėgį pavertė sėkmingu verslu – per dieną sulaukia 300 klientų: turi gudrų planą ateičiai

Nors Lietuvoje neturime kalnų ir uolų, užsiimti laipiojimo sportu gali kiekvienas. „Bonobo...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV ruošia 6 mlrd. vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai Ukraina atitraukia iš fronto amerikietiškus tankus „Abrams“

JAV ruošiasi paskelbti vieną didžiausių karinės pagalbos paketų Ukrainos istorijoje. Bendra jo...

Mokslininkai apskaičiavo, kaip ir kodėl atsirado Mėnulis – dėmesį patraukė objektas asteroidų žiede

Mėnulis atsirado, kai į pirmykštę Žemę trenkėsi Marso dydžio kūnas Tėja. Kad Tėja...