aA
Apie Lenkijos karaliene tapusią Lietuvos dk Gedimino dukrą Aldoną žinių nėra daug, o kai kurios ir prieštaringos. Vienalaikiai istoriniai šaltiniai nurodo tik krikščionišką Onos vardą. Aldonos vardą, nežinia kuo remdamasis, pateikė XVI a. kronikininkas Motiejus Strijkovskis.
Manoma, jog Aldona gimė 1309/1310 ar 1311/1313. Būdama tarp trylikos/penkiolikos metų, 1325 ištekėjo už karalaičio Kazimiero (1310-1370), Lenkijos karaliaus Vladislovo Lokietkos sūnaus. Jos vedybos sustiprino tais pačiais metais sudarytą Lietuvos DK ir Lenkijos sąjungą, nukreiptą prieš Vokiečių ordiną. Tai buvo pirmoji dinastinė sąjunga tarp Lietuvos DK ir Lenkijos. Anot to paties M. Strijkovskio, vedybų proga Lietuvoje buvo paleisti lenkų belaisviai.

Kazimieras 1333 tapo Lenkijos karaliumi. Aldona, pakrikštyta Onos vardu, 1333 04 25 kartu su vyru buvo karūnuota Lenkijos karaliene. Galbūt karčią patirtį svečioje šalyje byloja lakoniška amžininko žinutė, papildanti karūnacijos faktą – karūnuota, “nepaisant našlės anytos pasipriešinimo”.

Pora susilaukė dviejų dukrų – Elžbietos ir Kunegundos. XV a. lenkų kronikininkas, remdamasis nežinomu šaltiniu, paliko žinių, liudijančių išskirtinius Gediminaitės kultūrinius poreikius, domėjimąsi muzika, šokiais, kitais menais: “Garbinga, nuolanki savo vyrui karaliui, atlaidi ir labdaringa dievobaimingiems vargšams, tačiau prisirišusi prie to, kas teikia džiaugsmą, mėgstanti dainas ir šokius bei pasaulietiškas linksmybes. Tiesą sakant, šie menai bei papročiai jai dar iš mažumės buvo įdiegti tamsuolių tėvų namuose, bet ir priėmusi krikščioniškus papročius, anų neišsižadėjo: Kazimierui veikiau nekreipiant dėmesio į tai negu pritariant, ji jodinėjo arkliu ar važinėjosi karieta, o ją lydėdavo būgnų, arfų bei kitų muzikos garsų bei dainų sutartinė“. Taigi tėvo valia nutekėjusi į kaimyninę Lenkiją, paliko jos istorijoje neeilinį kultūrinį pėdsaką.

Mirė labai jauna, nesulaukusi ir trisdešimties, 1339 05 26, Krokuvoje.

Greičiausiai jos atvaizdas yra išlikusiame XIV a. II pusės namo Krokuvoje skliautuose. Jį galima būtų laikyti seniausiu Gediminaičių dinastijos atstovo atvaizdu. Tačiau nemaža tikimybė, kad tai galėjo būti ir paskutinės Kazimiero Didžiojo žmonos Jadvygos portretas.

Tai yra 2007-2008 m. programos „Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos mokslininkų bendradarbiavimas: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendorius“ metu sukurto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendoriaus enciklopedinio žinyno dalis.

© Lietuvos Istorijos Institutas ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Lietuvos istorijos institutas
    
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Policijos akiratyje – populiarų slaptą kanalą „Telegrame“ sukūręs uteniškis (4)

Slaptą kanalą populiarioje pokalbių programėlėje „Telegram“ sukūręs uteniškis sulaukė...

Šiurpus įvykis Vilniuje – daugiabučio namo kieme aptikta negyva 12-metė mergaitė papildyta

Vėlų penktadienio vakarą Vilniuje mirė nepilnametė . Policija aiškinasi įvykio aplinkybes.

Artėjant referendumui dėl pilietybės išsaugojimo – dalis lietuvių pasipiktinę: nesuprantu, ką perskaičiau

Šių metų gegužės 12 dieną Lietuva ne tik rinks šalies prezidentą, bet ir vyks balsavimas ir...

Žiniasklaida: Putinas greičiausiai nedavė įsakymo nužudyti Navalną Volkovas su tokia išvada nesutinka (4)

Kaip skelbia „Wall Street Journal“ (WSJ), JAV žvalgybos agentūros nustatė, kad Rusijos...

Po JAV paramos Ukrainai – naujas karo eigos vertinimas: laukia įdomus pokytis (24)

Tai nėra pagalbos paketas, kuris Ukrainai padės laimėti karą, jis tik leis kurį laiką...