Ingredientai

Taip, daugelis bulvių mėgėjų nujautė – bulvės vienos iš labiausiai tukinančių daržovių. Harvardo tyrėjai pataria vietoje bulvių valgyti rudųjų ryžių ar nevalytų grūdų miltų duonos.

Gaminimo eiga

Svorį didina ir saldieji kukurūzai bei žirneliai. Net avižų dribsniai, laikomi sveiku maisto produktu, iš tiesų nepadeda lieknėti.

Na o mėlynės, slyvos, žiediniai kopūstai padės sulieknėti.

Tokias išvadas padarė Harvardo tyrėjai, išanalizavę 130 000 amerikiečių vyrų ir moterų pateiktus duomenis apie mitybą. 24-erius metus kas ketverius metus tiriamieji atsakydavo į klausimus, kiek kartų valgo 131-ą maisto produktą, tarp kurių buvo daug vaisių ir daržovių. Tyrimo dalyvius reguliariai svėrė, jie pateikdavo informacijos apie rūkymą, mankštinimąsi, TV žiūrėjimą bei kitus gyvenimo būdo aspektus.

Tyrėjai ypač kreipė dėmesį, kiek vaisių ir daržovių valgo tiriamieji, ir į jų svorį bei jo pokyčius.

Paaiškėjo, kad norint sulieknėti iš vaisų nauda dvigubai didesnė nei iš daržovių. Kasdien valgantieji vaisių, per ketverius metus šiek tiek sulieknėjo.

Labiausiai riebalus padeda deginti mėlynės. Šiam tikslui naudingos ir slyvos, obuoliai, kriaušės, braškės, razinos ir vynuogės. Minėti vaisiai padėjo sulieknėti, nes juose gausu polifenolių, kurie stiprina širdį, spartina medžiagų apykaitą

Daržovių kategorijoje pirmavo žiediniai kopūstai, taip brokoliai ir Briuselio kopūstai.

Tyrėja Monica Bertoia teigė, jog viena – dvi porcijos vaisių ir viena – dvi porcijos daržovių kasdien iš tiesų padeda sulieknėti.

Jau nekalbant apie lieknėjimą, sveikata naudinga išlaikyti pastovų svorį.

Beje, ne visos daržovės lieknina. Kaip minėta, saldieji kukurūzai, žirneliai ir bulvės tukina. M. Bertoia pabrėžė, jog puiki bulvių alternatyva – rudieji ryžiai ir nevalytų grūdų miltų duona.

Tyrėjai atsižvelgė ir į rūkymo, sporto bei miego įtaką svoriui.

Britanijos dietologijos asociacijos narė Rebecca Lawton sako, kad visiškai atsisakyti bulvių nėra reikalo. „bulvės daug kuo vertingos, – teigė ji. – jose daug vitamino C, kalio, ląstelienos, jos ilgam suteikia sotumą.“ Tiesa, jose gausu krakmolo, mažai vandens, tad jos turi daugiau kalorijų nei dauguma daržovių. Mitybos specialistai dėl šis priežasties grupuoja bulves su duona, ryžiais ir makaronais ir pataria jų nepadauginti.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai